Mivel váltható ki a cukor? Az édesítőszerek előnyei és hátrányai

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 26. Csütörtök - Ervin
Hirdetés

Segítség! Milyen édesítőszert használjak?

A magyarok naponta átlagosan 10 deka cukrot fogyasztanak, ami évente fejenként 35 kilogrammot tesz ki! A „cukor” megnevezés alatt azonban nem csak a kristálycukor értendő, ám sokan tévesen azt hiszik, a barna cukor vagy a méz kevésbé kalóriadús. De vajon melyek az egyes édesítőszerek előnyei és hátrányai?

Hirdetés
Segítség! Milyen édesítőszert használjak?

 

Kristálycukor

A szacharóz néven is ismert cukorfajta egy rész gyümölcscukorból és egy rész szőlőcukorból áll, amelyet nálunk elsősorban cukorrépából állítanak elő, a trópusi országokban pedig cukornádból. Tévedés azt hinni, hogy csak a fehér, kristályos szerkezetű cukorfajta nevezhető szacharóznak, hiszen a porcukor, a nádcukor, a barna cukor, a kandiscukor is ide tartozik.

 

Szőlőcukor

 

Természetes formájában a gyümölcsökből és a mézből származik ez a cukorfajta, amely azonban burgonya- vagy kukoricakeményítőből is kinyerhető. A dextróz vagy glükóz néven is ismert cukrot testünk legfontosabb energiaszállítójának tartják. Az agy és a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik az energiájukat, ám mivel ennek előállítására a szervezet is képes, ezt az anyagot nem feltétlenül kell folyamatos szőlőcukor rágcsálással bevinnünk. Mivel a szőlőcukor gyorsan felszívódik, és hirtelen megnöveli a vércukor- és inzulinszintet, sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek különösen ajánlott. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a megemelkedett vércukorszint gyorsan le is csökken, és ezt azonnal éhségérzet követi.

 

Gyümölcscukor

 

Ez a legédesebb cukorfajta, amelyről elterjedt, hogy sokkal egészségesebb a kristálycukornál, bár ez így nem feltétlenül igaz. Előnye, hogy mivel fogyasztásakor az anyagcseréhez nincs szükség közvetlenül inzulinra, kiválóan alkalmas diabetikus termékek előállításához. Viszont a szénhidráton kívül nincs benne tápanyag, így akár üres kalóriának is nevezhetjük. 

 

Tejcukor

 

A tejcukrot (laktózt) iparilag a tejsavóból állítják elő, és a tejben, tejtermékekben fordul elő. Akinél azonban problémát okoz a tejcukor megemésztése (és ez a lakosság 10-20 százalékéra igaz), legyen óvatos, hiszen a tejcukor ideális hordozóanyaga az aromáknak, édesítőszereknek és ízfokozóknak, így előfordul húsárukban, szószokban, pizzákban, instant levesekben, gyermekételekben és diétás élelmiszerekben is.

 

Malátacukor

 

A karamelles ízű malátacukor (maltóz) kevésbé édes, mint a kristálycukor, de talán éppen ezért még töményen sem tűnik kellemetlennek. A keményítők lebontásakor keletkező anyagot a szervezet lassan bontja le, éppen ezért fogyasztása után még sokáig nem leszünk éhesek. Maltózzal édesítik többek közt a péktermékeket, az italokat és a gyermekélelmiszereket.

 

Méz

 

A méz energiatartalma csak egy kicsit alacsonyabb, mint cukoré (kb. 320 Kcal/100g), ám rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, úgy, mint kalcium, kálium, vas, mangán és C-vitamin, biotin és pantoténsav tartalma is igen magas. Aki nem szeretne hízni, csak mértékkel fogyassza.

 

 

Amivel a cukor kiváltható

 

Kétféle anyaggal lehet a cukrot kiváltani: a cukorpótlókkal és az édesítőszerekkel. Az előbbiekre jellemző, hogy az ízen kívül a térfogatukban is hasonlítanak a cukorra, tehát jellemzően por állagúak. A mesterséges édesítőszerek másik csoportja az energiát nem szolgáltató termékek, amelyek ma már nagy választékban elérhetők.

 

  • Szacharin: a kesernyés mellékízű, a cukornál kétszázszor édesebb anyagból a megengedett mennyiség 2,5 mg/testsúlykg.
  • Ciklamát: a szintetikus fehér port harmincszor édesebb a szacharóznál, és az USA egyes államaiban be van tiltva. Az EU-ban a napi megengedett mennyiség 7 mg/testsúlykg.
  • Aszpartam: pozitívuma, hogy nincs kesernyés mellékíze, viszont melegítés hatására elveszti édességét. A napi megengedett mennyisége 40 mg/testsúlykg.
  • Aceszulfám-K: A szacharinnál kétszázszor édesebb anyag a szervezetben nem bomlik le, változatlan formában távozik, viszont ez is teljesen mesterséges édesítőszer. Megengedett mennyiség naponta 9 mg/testsúlykg.
  • Szorbit, maltit, mannit: mindhárom anyag cukoralkohol, amelyet keményítő erjesztésével állítanak elő. Egyik sem annyira édes, mint a cukor, viszont jóval kevesebb az energiatartalmuk. Mivel lebontásukhoz nem szükséges inzulin, cukorbetegek is fogyaszthatják, viszont túlzott mennyiségben hasmenést, bélmorgást, puffadást okozhatnak.

 

Melyiket fogyasszuk?

 

Köztudott, hogy a túlzott cukorfogyasztás amellett, hogy hizlal, károsítja a vese szűrőrendszerét, emeli a vér inzulinszintjét, és tulajdonképpen az egész anyagcserére vonatkozó következményei vannak. A mesterséges édesítőknek lehet keserű mellékíze, allergiás reakciókat, puffadást válthatnak ki, és bár eddig még nem igazolták, sokan rákkeltő hatást is tulajdonítanak nekik. A Stevia nevű édes növénynek talán a legkevesebb a mellékhatása, a legjobb azonban, ha semmiféle édesítőből, cukorból nem használunk túl sokat és hagyjuk a természetes ízeket érvényesülni.

Forrás: WellnessCafe

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

10 jel, ami arra utal, hogy cukorfüggő vagy te is!

10 jel, ami azt bizonyítja, hogy cukorfüggő vagy! Ha igazak rád is, azonnal változtass!

A táplálkozási szakemberek és egyéb egészségügyben jártas személyek mind azt javasolják, hogy a lehető legkisebb mennyiségre csökkentsük le a bevitt cukor mennyiségét, mivel számos egészségügyi problémát okozhat.

Görcsölő láb - lábgörcs

Görcsöl a lábad éjszaka?

Szoktál arra ébredni, hogy kínzó lábgörcsöd van az éjszaka kellős közepén? Most megmutatjuk az okokat és, hogy hogyan tudod megszüntetni ezt a fájdalmat örökre!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Magyaros karfiolleves

Magyaros karfiolleves

Az apróra vágott hagymát az olaj felén üvegesre pirítjuk hozzáadjuk a kockára darabolt paradicsomot és zöldpaprikát. Kicsit megpároljuk, majd a tûzrõl levéve megszórjuk fûszerpaprikával, delikáttal. Ízlés szerint zöldfûszert aprítunk bele. Felöntjük kb. egy liter...

Cukorbetegség gyógyítása régen

Így gyógyították a cukorbetegeket régen

A cukorbetegség évezredek óta kísérője az embereknek, és bár a korai időszakban nem tudtak vele mit kezdeni az orvosok, már az inzulin felfedezése előtt voltak kísérletek a gyógyítására.

5 betegség a cukorbetegség, diabétesz

5 különböző betegség a cukorbetegség - írta a BBC

A legújabb kutatások szerint nem 2 csoportra lehet osztani a cukorbetegséget, hanem ötre! Mind-mind külön betegségnek számít és teljesen másként kezelendő! 

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Álmatlan éjszakák és a cukorbetegség kapcsolata

Álmatlan éjszakák és a cukorbetegség

 Sokunknak okoz problémát az éjszakai álmatlanság, ami gyakran a cukorbetegség kelletlen kísérője. Hogy hogyan lehet, vagy egyáltalán lehet-e küzdeni ellene, azt most elmondjuk!

Cukorbetegség agyban dől el

Agyban tesszük magunkat cukorbeteggé!

Dr. Michael W. Schwartz, a University of Washington in Seattle Diabétesz Centrumának igazgatója azt állítja, hogy agyban döntjük el, hogy cukorbetegek leszünk-e vagy sem!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Hirdetés

Kedves Kérdező!   Az Ön által saját magáról megadott információk szegényessége okán kérdésére sajnos most nem tudok...

Cukorbetegség tünetei összekeverhetők a részegséggel

Nem részeg, leesett a cukra! Ne ítélj elsőre, ember életébe is kerülhet!

Egy utcán fekvő, magatehetetlen ember egyáltalán nem biztos, hogy részeg. Sajnos sokaknak ez a gondolatuk, így pedig elmulasztják a segítségnyújtást! 

Hirdetés
92 lúgosító élelmiszer

92 lúgosító élelmiszer szív- és cukorbetegség ellen

A megfelelő pH érték nélkülözhetetlen az egészséghez. Ha megszeretnénk őrizni szervezetünk egészséges működését, a pH értéknek 7.4 körül kell lennie, ami a lúgos tartományba esik.

Klima Anita

Klima Anita

Telefon: +36/70-213-7664
Email: anitadieta@gmail.com

Alvás hiánya cukorbetegséget okozhat

A nem megfelelő minőségű alvás okozhat cukorbetegséget!

Az alvásra óriási szükség van ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk mentálisan és fizikálisan. Az alváshiány nem csak cukorbetegséget okozhat, más betegséget is!

Friss gyümölccsel a cukorbetegség ellen

A friss gyümölcsök megelőzhetik és enyhíthetik a cukorbetegséget

Egy félmillió résztvevővel elvégzett felmérés szerint a friss gyümölcsök rendszeres (naponta történő) fogyasztása csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.