Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kutatási eredmények - Kókuszolajjal a cukorbetegség ellen, hogyan tudunk a 2-es típusú cukorbetegségen javítani a kókuszolaj segítségevel?

Diabetes Portál



Diabétesz és a kókuszolaj – kutatási eredmények

A modern társadalmat sújtó számtalan katasztrófa közül az egyik a cukorbetegség… A múlt század eleji felbukkanása óta szinte a semmiből az egyik legégetőbb egészségügyi kérdéssé nőtte ki magát mindössze száz év alatt. Ma a fejlett nyugati társadalmak hatodik legnagyobb gyilkosa. A cukorbetegség azonban nem csak halálhoz vezethet, de veseelégtelenséget, szívbetegséget, magas vérnyomást, stroke-ot, szürke hályogot, idegrendszeri megbetegedéseket, halláskárosodást és vakságot is okozhat. A legújabb kutatások alapján a lakosság 45 százaléka a cukorbetegség felbukkanásának fenyegető árnyékában él.

Kutatási eredmények a kókuszolajjal kapcsolatban

Diabétesz és a kókuszolaj – kutatási eredmények

A jelenleg legelterjedtebb javaslat az, hogy mindenféle zsír bevitelét radikálisan csökkenteni kell. Az egyszeresen telítetlen zsírok, mint például az olívaolaj ellentétes hatást vált ki a diabéteszre, ugyanakkor csak módjával történő fogyasztása engedélyezett, mivel, mint minden zsírnak, magas a kalóriatartalma. A telített zsír szintén szigorúan tiltott, mert növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a legnagyobb bűnös a többszörösen telítetlen olaj amivel sütünk(sütésnél oxidálodik).
Tanulmányok kimutatták, hogy amikor a többszörösen telítetlen zsírok elvegyülnek a sejtstruktúrában, a sejtek azon képessége, hogy összekapcsolódjanak az inzulinnal, csökken, így kevesebb glükózt képesen felvenni. Más szavakkal a “zár” amely kinyitja a sejteket a glükóz előtt, megrongálódik, ha túl sok többszörösen telítetlen zsírt fogyasztunk(sütőolajok). Ezután az inzulin már nem lesz képes “kinyitni az ajtót”. A többszörösen telítetlen zsírokat ráadásul nagymértékben oxidálják a szabad gyökök.

A zsírok minden típusa, beleértve a többszörösen telítetlen zsírokat is a sejtmembránok építőelemei. A sejtmembránba beépülő oxidált zsírok ugyanakkor kedvezőtlenül befolyásolják a sejtműködést, többek között a hormonok, a glükóz és egyéb anyagok ki- és beáramlását. Tehát, a többszörösen telítetlen zsírokban gazdag étrend elősegíti a diabétesz kialakulását. Mivel a telítetlen zsírok (Omega3-6-9) értékes anyagai, amik nagyon fontosak a sejtépítésben 50 C-fok felett oxidálódik, ezért egészségtelen a növényi olajokkal sütni. Az ilyen zsíroktól mentes, vagy belőlük csak keveset tartalmazó diéta segít enyhíteni a tüneteket. Ugyanakkor, mivel minden zsír segíti a súlygyarapodást, fontos étkezésnél odafigyelni, amennyire csak lehetséges.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Rákkeltő

Minden olyan anyag (pl. azbeszt, benzol, alkohol, dohány, nikkel), folyamat vagy történés, mely... Tovább

influenza

Az influenzáról általában   Az influenza elnevezés az olasz "befolyásolni" szóból... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében
Míg a diabetológus az orvosi kezelésre és a vércukorszint monitorozására szakosodott,...
Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin
Az okos inzulin technológia forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését, lehetővé téve...
Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára az étteremben való étkezés kihívást...
A cukorbetegség és a fogászati problémák összefüggése A cukorbetegség és a fogászati problémák összefüggése
A cukorbetegség és a fogászati problémák közötti összefüggés egy fontos téma az...
 Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózis-ról? Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózis-ról?
A diabéteszes ketoacidózis (DKA) az egyik legsúlyosabb szövődménye mind a 1-es, mind a 2-es...
Állandóan ingadozik a vércukorszinted? Így állíthatod be! Állandóan ingadozik a vércukorszinted? Így állíthatod be!
Az állandó vércukorszint-ingadozás komoly kihívás lehet az egészségünk szempontjából,...
 8 Tipp, hogy megelőzd az inzulinrezisztenciát 8 Tipp, hogy megelőzd az inzulinrezisztenciát
Az inzulinrezisztencia az egészség egyik kiemelt problémája napjainkban, azonban néhány...
Magas a koleszterinszinted? Ezek a gyógynövények segíthetnek! Magas a koleszterinszinted? Ezek a gyógynövények segíthetnek!
Számos gyógynövény segíthet a magas koleszterinszinttel küzdők számára, amelyek nem csak...
Tényleg elmaradhat a peteérés cukorbetegség miatt? Tényleg elmaradhat a peteérés cukorbetegség miatt?
A cukorbetegség és a peteérés kapcsolata fontos téma, melynek feltárása segíthet a nők...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, inzulin