(Ön)becsapós kalóriák - Tények és tévhitek a kalóriákról, és az evésről

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2019. Március 19. Kedd - József
Hirdetés
| Szerző: Kovács M. Veronika

(Ön)becsapós kalóriák

Alábecsüljük a kalóriákat - állítja egy amerikai vizsgálat. A táplálkozáskutatók szerint, az emberek többségének mintegy 20 %-kal több kalória van a tányérján, mint gondolná. Ráadásul, sokszor azt is rosszul méri fel az átlagember, hogy mennyi energiát égetett el a testmozgással. Tények és tévhitek a kalóriákról, és az evésről.

Hirdetés
Kalóriatartalom-Tények és tévhitek

 

 Az emberek nagy része rosszul méri fel, hány kalóriát lapátol magába egy étkezés alkalmával, pláne, ha előtte sportol is - állapította meg egy amerikai kutatás. A kísérletben résztvevők, egy kiadós testedzést követően, akár 2000 kalóriát is tévedtek - vagyis közel annyit, amennyi egy ülő foglalkozású, középkorú ember egész napi energia igénye.

 

Kisérlet

A kutatást vezető professzor emellett azt állítja, esélyünk sincs a fogyásra, ha rosszul választjuk meg a tányér, és a kanál méretét. Brian Wansink ennek igazolására, a Cornell Egyetemen fagylaltozni hívta meg kísérletének alanyait. A táplálkozástudományi tanszékének 85 hallgatója, végzős diákját és oktatója véletlenszerűen kapott kisebb vagy nagyobb fagylaltos kelyheket, és különböző méretű gombócokat. A résztvevőket megkérték, becsüljék meg, mennyi fagyaltot raktak a tányérjukra, majd a kutatók pontosan megmérték az adagokat. Kiderült, hogy azok, akik nagyobb kelyhet kaptak, 31 százalékkal több fagyit vettek maguknak, mint a kisebb kehelyből nassolók - anélkül, hogy észrevették volna.

Hirdetés

 

A méret a lényeg

Egy másik, a prof által levezényelt kísérletben a résztvevők "feneketlen tányérból" kanalazták a levest, így másfélszer annyit ettek, mint azok, akiknek normális tányérban szervírozták. Természetesen nem tudták, hogy a tányér manipulált, így meg voltak győződve arról, hogy normális adagot fogyasztottak.

A professzor kísérleteiből az is kiderült, annak sincsen jelentőssége, finom-e az, amivel kínálnak bennünket. Az amerikai táplálkozáskutató ennek bizonyítására kéthetes pattogatott kukoricát osztott ingyen egy külvárosi moziban. Annak ellenére, hogy az emberek tudták, nem friss a csemege rendesen belaktak belőle, minél nagyobb volt a zacskó, annál többet tömtek magukba.

Brian Wansink mindezekből arra következetett: a méret a lényeg - minél nagyobb az adag, annál többet eszünk meg. A professzor úgy véli: tulajdonképpen fogalmunk sincs arról, hogy mennyit kellene ennünk, ezért viszonyítási pontokat keresünk. Ilyen viszonyítási pontokként szolgálhatnak az adagok: így eszünk-iszunk egy tányérnyit, pohárnyit, palacknyit, vagy doboznyit. Ráadásul minél nagyobb az ételmennyiség, annál nehezebb az embernek megbecsülni, mekkora lenne a megfelelő adag: az egészséges mennyiség túl kevésnek tűnik ahhoz képest, amihez hozzászoktunk.

 

Koncentrálj!

Persze a nagy tányér nem minden, evésre ösztökél a gusztusos tálalás, de a fantáziadús elnevezés is. Lassan köztudott az is, hogy a bőséges választék is növeli az étvágyat, egy svédasztalos reggelinél a legtöbben többet esznek, mintha porciózva kapnák az ételt.

Javítja az étvágyunkat az is, ha valaki jóízűen falatozik a szemünk láttára, állítólag mintegy 20%-kal többet eszünk, ha valaki "kedvet csinál hozzá."

Wansink professzor arra is figyelmeztet: aki elvonja saját figyelmét a táplálkozásról, mondjuk a tv-vel, vagy olvasással, észre sem veszi, mennyit is eszik valójában. Aki tehát nem szeretne túl sokat enni, az kicsi tányérból, kevés fajta élelmiszert fogyasszon, lehetőleg csak az evésre koncentrálva.

 

A tálalás a séf védjegye

Vigyázni kell az éttermékkel is: egy "átlag adag" 6-700 kalória, egy levessel, esetleg egy pohár sörrel, vagy borral, már meg is ettük a napi bevitel felét, kétharmadát. Ezzel a megállapítással Benke László mesterszakács is egyetértett. Laci bácsi a tálalással kapcsolatban is adott néhány megszívlelendő tanácsot.

 

Így lesz több a kevesebb

Tények és tévhitek a kalóriáról

"Ha szeretnénk a 'sok' látszatát kelteni, és voltaképpen csak keveset tálalni, szellősen rendezzük el az ételt a tányéron. Vágjuk több szeletre a húst, készítsünk talapzatot köretből, salátából - javasolja a szakember. Laci bácsi szerint ugyanis az ember a szemével táplálkozik először, mivel "a jó étel olyan, mint egy szép asszony."

"A tálalás a séf névjegye" - foglalja össze."Egy zsíros kenyeret is lehet szépen tálalni, míg a legfinomabb bélszínt is az asztalra adhatjuk pocsék külsővel.Inkább az előbbihez lesz kedve, még a legfinnyásabb ízlésű ínyencnek is."

Laci bácsi szerint is nagy szerepe van az adagoknak. "Magyarországon fél liter egy adag leves, míg Franciaországban egy sokkal kisebb csésze a mérce" - mondja, majd arról beszél, hogy a hagyományos magyar ételeket is el lehet készíteni egészségesebb, kevésbé kiadós formában.

 

A fittek is rosszul saccolnak 

De vajon hogyan dönthető el, hogy sokat, vagy keveset szedtünk? Hiszen mégsem mászkálhatunk mérleggel, és kalóriatáblázattal a zsebünkben. És vajon tisztában van-e az átlagember azzal, hogy mennyi kalóriára van szüksége? Erre a kérdésre egy edzőteremben kerestük a választ, ahol néhány fiút és lányt kérdeztünk meg. Valószínűleg a helyszínnek is köszönhetően, legtöbben helyesen mérték fel a napi kalória igényüket. Amikor azonban néhány élelmiszer - kenyér, csirkemell, rizs, krumpli, csoki - kalóriatartalmára voltunk kíváncsiak, a megkérdezettek fele rossz válaszokat adott. A legrosszabbul a csoki energiatartalmát saccolták meg, az édességet, majdnem mindenki "lightosabbnak" gondolta, mint amilyen valójában.

 

Egy kiló - 7000 kalória

Könnyen kifuthatunk tehát a napi keretből, hiszen nem is olyan nehéz túlzásba vinni a kalória bevitelt.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint nem tanácsos az ösztöneinkre hallgatni. Antal Emese szerint, ahogy az olvasást és az írást megtanuljuk, úgy kell a táplálkozást is megtanulni. Ráadásul az idő múlásával egyre jobban kell figyelni az extra falatokra, hiszen minél idősebb az ember, annál kevesebb kalóriát igényel.

"30-35 éves kor után kezd csökkeni az energia szükséglet, és 70 év fölött már akár 70 %-a is lehet az eredetinek."

De az sem mindegy, hogy egy titkárnőről, vagy egy nehéz fizikai munkát végző férfiról van-e szó: míg egy 30 év fölötti, ülőmunkát végző hölgynek 2000-2500 kalóriára, addig - mondjuk egy fiatal bányásznak akár 6-8000 kalóriára van szüksége naponta. Jó hír viszont, hogy nincsenek tiltólistás élelmiszerek - mindent szabad, csak ésszel. A mértéktelenség egyébként viszonylag hamar megmutatkozik - ha naponta csak 500 kalóriával, (tehát mondjuk 10dkg csokival) többet eszünk, mint kellene, akkor két hét múlva már egy teljes kilóval súlyosabbak leszünk. Hasonlóképpen működik a fogyás is: tehát 7000 kalória jelent egy kilót - de aki próbálta már leadni tudja, felszedni lényegesen könnyebb. A fokozatosság viszont nagyon fontos: a tartós, egészséges fogyási ütem hetente 0,5- 1 kg. Azt is érdemes szem előtt tartani, amit a legtöbb fogyókúra a szánkba rág: több kisebb adagban vegyük magunkhoz a táplálékot, így megakadályozható, hogy hirtelen megugorjon, majd leessen a vércukorszint.
És hogy miért eszünk többet, mint amennyi egészséges lenne? A dietetikus szerint pszichés okai is vannak. "Ebben akár a szülők, a nagyszülők is hibásak lehetnek, akik erőltetik az evést, és - akár jutalommal is - arra ösztönzik a gyereket, hogy egy morzsa se maradjon a tányéron. Ebből alakulhat ki, hogy felnőtt koriban is "sajnáljuk meghagyni" az ételt"-fejezi be a szakember.

 

Fuss le egy vajas kenyeret!

A már említett edzőteremben Gábor, aki személyi edzőként is dolgozik, arról beszélt, hogy hiába minden, ha "becsapjuk magunkat". "Tipikus hiba, amikor valaki csak sétál a futógépen, vagy újságot olvas a lépcsőzőn. Az edzést szívvel lélekkel kell csinálni, a mozgásra, az izmok munkájára koncentrálva. Nagy butaság, ha az ember kampányszerűen kipróbálja az összes gépet, aztán napokig nyögdécsel az izomláztól. Nem felesleges luxus kikérni a szakember tanácsát" - mondja a tréner.

A gépek kalóriaszámlálói Gábor szerint inkább csak tájékoztató jellegűek, még akkor is, ha pontosan megadjuk a paramétereinket. "Senki se keseredjen el, amikor kiderül, hogy 20 perc lassú kocogás egy vajas kenyérnyi kalóriát égetett el" - teszi hozzá. "Érdemes kitartani - a lényeg ugyanis a rendszeresség."

 

Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem? A tennivalókról itt olvashat: a cukorbetegség kezelése

Forrás: www.origo.hu/noilapozo

Hirdetés
Hirdetés
Egészséges táplálkozás tévhitek

Tévhitek az egészséges táplálkozásról!

A legtöbben nem ismerik az egészséges táplálkozás szabályait. Vannak, amiket be kell tartani, de rengeteg tévhit is elterjedt már ebben a témában. Íme 6 tévhit!

Kávé diéta - fogyókúra kávéval

Kávé diéta! Így fogyhatsz a kávé segítségével!

Mivel a kávé remekül gyorsítja az anyagcserét, így akár le is fogyhatunk vele! Elmondjuk most a kávé diéta trükkjét, szuper zsírégető hatásáról beszélünk!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Különleges vagdalt (4 személyre)

Különleges vagdalt (4 személyre)

  A szilveszteri recept elkészítése: A bimbóskelt megtisztítom, majd forrásban lévő sósvízben pár percig főzöm és leszűröm. A kenyérszeleteket megáztatom, kicsavarom és a húshoz adom. Beleteszem a külön edénybe leütött tojásokat, a fokhagymakrémet, apróra vágott...

Sovány ember is cukorbeteg lehet

Sovány ember is lehet cukorbeteg

Félrevezető az a feltételezés, hogy a zsír a fő, és az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának. Tévhit, mert bizony sovány ember is lehet cukorbeteg!

Karácsonyi menü nem csak cukorbetegeknek

Egy tökéletes karácsonyi menü cukorbetegeknek és egészségtudatos embereknek!

Jó ízléssel, nagy odafigyeléssel összeválogatott karácsonyi menü Cseri-Holzmann Brigitta dietetikustól. Nem csak cukorbetegeknek, egészségtudatos embereknek is!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Cukorbetegség külső jelei

A cukorbetegség szemmel látható, külső jelei

A 2-es típusú cukorbetegség a kezdeti, gyógyszeres stádiumában még visszafordítható betegség, így fontos tudni, melyek a szemmel látható, külső jelei.

Desszert cukorbetegknek

Ínyenc desszert cukorbetegeknek!

A cukorbetegek egy életre elfelejthetik a cukros édességeket, viszont vannak nagyon finom desszertek, amiket nyugodtan fogyaszthatnak ők is! Íme egy példa!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Kedves Lujza!   Igen fogyasztható, de a szénhidrát tartalmát bele kell számítani az össz szénhidrát bevitelbe. Glikémiás...

Vesekövet okoz az elhízás

Vesekövet okozhat az elhízás

A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen...

Hirdetés
injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Pécsi Csaba dietetikus

Pécsi Csaba dietetikus

Telefon: 06-20-435-84-30
Email: info@dietsport.hu
Weblap: www.dietsport.hu/

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.