A futás, a futás jótékony hatásai, a futás kezdete és a futás öröme

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2019. Május 27. Hétfő - Hella
Hirdetés

Futni? Vagy nem futni?

Mi az, amitől jó? Miért esküsznek többmillióan a futásra, ha én mégsem tudom rávenni magam, hogy elinduljak? Mitől nehéz nekem, amikor többen olyan könnyedén suhannak el mellettem a Margitszigeten?  Csillag Balázs, 5000-es magyar csúcstartó fittségét látva mi is kedvet kaptunk, hogy körbefussuk a Szigetet.

 

Hirdetés
A futás öröme

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.

Hirdetés
 

 

Csillag Balázs véleménye és tanácsai futáshoz kezdőknek és haladóknak

 

 • Európa-bajnoki 7. helyezett (5000 m – München, 2002),
 • utánpótlás Eb bronzérmes (5000 m – Amszterdam, 2001),
 • többszörös Európa-kupa győztes,
 • amerikai egyetemi bajnoki (NCAA) ezüstérmes (3000 m – Fayetteville, 2002),
 • sokszoros magyar bajnok középtávfutó.
 • 2002-ben a belgiumi Heusdenben megdöntötte Mecser Lajos harmincnégy éves(!) országos rekordját 5000 méteres síkfutásban. A máig fennálló magyar csúcs: 13:26,96.

 

 

Találd meg a motivációt a futáshoz

 

A futás mellett érvelők azt mondják…

 • ez a legegyszerűbb és legkönnyebben gyakorolható mozgásforma,
 • a legtöbb sport alapja,
 • nemtől és kortól függetlenül elkezdhető,
 • nem kell bérletre és drága felszerelésekre költeni, elég „csak” egy jó futócipőt beszerezni,
 • kiválóan alkalmas fogyásra,
 • alakformálásra,
 • nincs szükség hóra vagy tengerpartra, ahhoz hogy fussunk, és még hosszan sorolhatnánk a meggyőző bizonyítékokat.

 

 

A futás kezdeti jelei

 

Mozdulj ki, mozdulj el…


Ha nincs meg a személyes, belső motiváció, a hit, a célhoz vezető út apró sikerei, örömei, bizony hamar feladjuk. A motiváció a kulcsa annak, hogy - a fellángolások, „hangulati futások” helyett - beépítsd a mindennapi futóedzést az életedbe. Persze, ha már rajtunk a futócipő,

 • megtettük az első kilométereket,
 • leadtuk néhány kilót,
 • megéreztük a teljesítmény izzadságcseppjének édes ízét,
 • láttuk felkelni vagy éppen lenyugodni a napot, miközben megcsináltuk az aznapi edzést,
 • és a szomszéd nem beszól, hanem elismeréssel köszön felénk,
 • a kollégánk megjegyzi, valami történt velünk az utóbbi időben, ő látja, hogy jobb formában vagyunk, akkor már sokkal könnyebb.

 

 

A futás öröm legyen és ne kényszer

 

Örömfutam


Arthur Lydiard, minden idők egyik legnagyobb középtávfutó edzője mondta: „Az atlétika (a futás) lényege az az öröm, amit az ember ki tud hozni belőle.” Milyen igaza volt! Az öröm és az öröm forrása a mozgatórugója mindennapjainknak. Kimondva vagy kimondatlanul, hajszolva vagy áhítva, de mindannyian boldogságra, elismerésre, sikerre vágyunk. A futásban (és bármely mozgásformában) mindenkinek ezt a személyes örömöt kell megtalálnia és átélnie ahhoz, hogy ne csak időszakos, látványsikerekkel, hanem egy új életformával gazdagodjunk. A választás lehetősége adott, a döntést nekünk kell meghozni: húzzuk fel a futócipőt!

 

 

Tanácsok futáshoz kezdőknek

 
Kezdőknek!


Az első lépéseket akkor tesszük meg, amikor eldöntjük, hogy mostantól, mától rendszeresen futni, mozogni fogunk. Igen, futni! Még akkor is, ha gyakran az első futóedzések alkalmával többet gyalogolunk, mint futunk.

A tíz kilogramm feletti túlsúllyal rendelkezőknek nem ajánlott futással indítani az új egészség- és mozgástudatos életet.

A gyaloglás és kocogás váltogatása, majd a kocogás mennyiségének fokozatos növelése a gyaloglás rovására, remek kiinduló alapot jelent az egyenletes és folyamatos futáshoz.
Heti 2-3 vagy 3-4 alkalommal végzett, legalább 20-30 perc időtartamú rendszeres mozgással (futás-gyaloglás váltogatásával) már 4-6 hét alatt eljuthatunk a 25-30 percnyi folyamatos, megállás és gyaloglás nélküli egyenletes futáshoz. A fejlődés szembetűnő. Napról-napra, edzésről edzésre érezhetjük az erőt, amely újabb energiát és lendületet ad a folytatáshoz.

 

 Példa kezdők edzésmunkájára

 

 

Kezdőknek 1. edzésnap 2. edzésnap 3. edzésnap 4. edzésnap
1. hét 10 perc lendületes gyaloglás, 5 perc séta, 5 perc lendületes gyaloglás 10 x (1 perc gyaloglás, fél perc kocogás, váltogatva) 20 perc lendületes gyaloglás Úszás vagy kerékpár
2. hét
10 x (1 perc gyaloglás, 1 perc kocogás, váltogatva)
25 perc lendületes gyaloglás 10 x (1,5 perc kocogás, 1 perc gyaloglás, váltogatva) Spinning vagy edzőterem
3. hét 10 x ( 2 perc kocogás, 1 perc gyaloglás, váltogatva) 30 perc lendületes gyaloglás 7 x (3 perc kocogás, 1 perc gyaloglás, váltogatva) Kirándulás a hegyekben vagy lovaglás
4. hét 5x (4 perc kocogás, 1 perc gyaloglás, váltogatva) 15 perc folyamatos kocogás, 5 perc lendületes séta 5x (5 perc kocogás, 1 perc gyaloglás, váltogatva) Aerobik óra vagy egy táncóra

 

 

 

Tanácsok futáshoz haladóknak

 

Haladóknak!


A haladó futók, akik már 30-40 percet is képesek könnyedén, folyamatosan futni, elkezdhetik a játékot az irammal, a futás sebességével.

 • Kezdetben ez nem jelent többet két háztömb, két utcasarok, vagy akár két villanyoszlop közötti távolságnál, amikor a már megszokott, kényelmes futótempót kicsivel (12-15 százalékkal) megnöveljük, majd az előre meghatározott távolság teljesítése után ismét visszaveszünk a tempóból, és megállás nélkül folytatjuk a futást. Ezeket a rövid, gyors szakaszokat néhányszor (4-6x) megismételjük az edzés során.
 • Az edzettségi állapot javulásával, a szervezetünk egy adott iramhoz való alkalmazkodásával fokozatosan növelhetjük a lendületes iramú távolságokat és az egy edzésre eső megtett kilométerek vagy percek számát is.

 

Példa - haladók edzésmunkájára!

 

 

Haladóknak
1. edzésnap 2. edzésnap 3. edzésnap 4. edzésnap 5. edzésnap
10-15 perc bemelegítő futás után
A (rövid szakaszos): 2-4 perc lendületes futást, 1-2 perc könnyű futás követ, amelyet folyamatosan végzünk, és 4-8x megismételünk.
5-10 perc levezető futás
Pihenőnap
vagy
20-30 perc könnyű kocogás.
10-15 perc bemelegítő futás után B (hosszú szakaszos):6-10 perc lendületes futást, 3-5 perc könnyű futás követ, amelyet folyamatosan végzünk és 3-6x ismételjük.
5-10 perc levezető futás
30-40 perc futás, második fele lendületes, erősebb futás Pihenőnap
vagy úszás. Kerékpár, Aerobik, Spinning, túra a hegyekben,
vagy
egy órás futó-kirándulás

 

 

 

Megpihenni KELL


A kilométerek, percek, iram és sebesség bűvöletében ne feledkezzünk meg a pihenésről, a szervezet regenerálódásáról. Egy-egy könnyű nap, vagy pihenő hét (amikor a tempóból kicsit visszaveszel) elengedhetetlen része a felkészülésünknek. A tervszerű pihenés nem elvesz, hanem hozzáad a teljesítményünkhöz!

 

 

Fitt Tipp

 

Fartlek (vagy iramjátékos) edzés!

 

A könnyű és a lendületes (erős) tempójú szakaszok (15 mp – 1-2 perc) váltogatják egymást. A lendületes tempójú szakaszok hosszát Te választod meg, ezeket mindig könnyű szakasz követi. Előre döntsd el, meddig tart a lendületes szakasz, és azt tartsd be, a szakaszon belül a tempó egyenletes legyen. A fartlek edzést bemelegítő és levezető futás előzi meg. Dombos terepen végzett edzés esetén maga a terep adja a változatos (fartlek) jelleget.

 

Intervall edzés

 

Pontosan meghatározott távolságú és intenzitású erős futások, meghatározott hosszúságú, rövid pihenőkkel.

Az edzések során nem szabad figyelmen kívül hagyni a szervezet visszajelzéseit. Továbbá azt se felejtsük el, hogy vannak rossz, illetve jó napok. Ez nem csak az időjárási körülményekre, hanem a mentális/lelki tényezőkre is vonatkozik. Éppen ezért egy rosszul sikerült edzés vagy verseny ne vegye kedvét senkinek!

 

 

A futás lelki és testi hatásai

 

 • Néhány hét után megindul a fogyás, a testtömeg csökkenés,
 • zsírégető hatása van,
 • a futás mindenfajta fogyókúra kiváló kiegészítője,
 • rendszeres futás mellett átalakul a test izomzata (szálkásodik), különösen az alsó végtagokon, de a test egészére kihatással van,
 • jótékonyan befolyásolja a légzési és keringési rendszert,
 • növeli a szervezet álló- és ellenállóképességét,
 • a legegyszerűbben űzhető aerobmozgás,
 • kiválóan alkalmas a menstruációval járó feszültség levezetésére,
 • remek stresszoldó,
 • futástól testileg és lelkileg is jobban érezzük magunkat, a fittséggel párhuzamosan nő önbecsülésük és önbizalmunk,
 • a futás remek társas kikapcsolódási forma, lehet családi/baráti és kizárólag női program is.

 

 

Étkezés és futás

 
A legtöbben azért kezdünk el mozogni, így futni is, mert szeretnénk megszabadulni felesleges kilóinktól vagy meg akarjuk őrizni formás alakunkat, ideális testsúlyunkat. Szerencsére ma már egyre több azoknak a száma is, akik a mozgást a betegségmegelőző (preventív) életmód részének tekintik.
A helyes táplálkozásnak egyrészt szerepe van a testsúlykontrollban, másrészt jelentősen befolyásolhatja sportteljesítményünket.  

 • A sportos, aktív életet élők táplálékbevitelében a helyes arány: 55-60 % szénhidrát - 25 % zsír – 13-15 % fehérje.
 • a napi ajánlott 1,5-2 liter víz mellett, a futások során fokozottan kell figyelni a további folyadékbevitelre. Ajánlott az edzések előtti, alatti és utáni folyadékpótlás, amelyre az izotóniás italok a legmegfelelőbbek, mert képesek fenntartani a pozitív elektrolit-egyensúlyt. Az ezekben található só és szénhidrát segíti a folyadék felszívódását, javítja a folyadékegyensúlyt és hozzájárul az izomzat működéséhez szükséges energiához. A sportital legyen szénsav és koffeinmentes, jó ízű és kevesebb, mint 8% szénhidrát-tartalmú. Meg kell tanulni, ha úgy tetszik, gyakorolni kell: a futás (edzések és versenyek) alatti frissítést.
 • Hosszabb (15-20 km feletti) edzéseknél tanácsos a folyadék mellett szilárd táplálék (pl.: banán, müzli szelet) bevitele is.
 • Az edzést hány órával kell megelőznie a főétkezésnek? Általában 2-3 óra elegendő, de ez (is) egyéni!
 • Ha reggel (még reggeli előtt!) edzünk, fogyasszunk el néhány falatka banánt, kekszet vagy müzlit és pár korty folyadékot.
 • Tavasszal gyakran érezzük úgy, hogy átment rajtunk egy úthenger. A tavaszi fáradság összetett folyamatok és hatások (vitamin és ásványi anyagraktárak kiürülése, rendszertelenebb mozgás, kevesebb napfény, friss zöldségben és gyümölcsben szegényebb étrend, stb.) eredményeként rátelepedhet szellemi és fizikai állapotunkra, teljesítőképességünkre - ha hagyjuk. Fáradság helyett fitten „vészelhetjük át” a tavaszt, ha megfelelően táplálkozunk, gondoskodunk lemerült vitamin-, ásványi anyag-, és nyomelem raktáraink feltöltéséről,eleget alszunk, újra üzembe helyezzük a futócipőinket és rendszeresen mozgunk.
 • Futóedzéseinknövelik az anyagcserét és fokozott energiaszükséglettel bírnak, mégis tévedés lenne azt hinnünk, hogy mostantól korlátlanul és büntetlenül ehetünk. Több órát tölthetünk edzőteremben vagy futópályán és kipróbálhatjuk a 101. fogyókúrát is, ha több kalóriát viszünk be, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van. 

 

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! 

 

 

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

diéta,szénhidrát,cukorbeteg,inzulin

Többévtizedes tabut döntögetnek! Bombaként hatott: 1-es és 2-es típusú cukorbetegeknek is új fajta diétát javasolnak a tudósok!

A nem cukorbeteg kövérek diétás kezelésében egyre inkább polgárjogot nyer az alacsony szénhidrát-tartalmú, relatíve fehérje- és zsírdús étrend ajánlása, mivel ezen diéta mellett csökkenthető leginkább a súlyfelesleg és ez az étrend egyidejűleg a szív-érrendszeri...

Egészséges táplálkozás tévhitek

Tévhitek az egészséges táplálkozásról!

A legtöbben nem ismerik az egészséges táplálkozás szabályait. Vannak, amiket be kell tartani, de rengeteg tévhit is elterjedt már ebben a témában. Íme 6 tévhit!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Sajtos-tojásos rizs

Sajtos-tojásos rizs

Elkészítés: A rizst puhára főzzük vegetás, sós vízben. A tojásokat 3-4 percig főzzük és megtisztítjuk. Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, beletesszük a rizst, nyolc fészket csinálunk, és belehelyezzük a félbe vágott tojásokat, sózzuk, borsozzuk. Meghintjük reszelt...

Kávé diéta - fogyókúra kávéval

Kávé diéta! Így fogyhatsz a kávé segítségével!

Mivel a kávé remekül gyorsítja az anyagcserét, így akár le is fogyhatunk vele! Elmondjuk most a kávé diéta trükkjét, szuper zsírégető hatásáról beszélünk!

Sovány ember is cukorbeteg lehet

Sovány ember is lehet cukorbeteg

Félrevezető az a feltételezés, hogy a zsír a fő, és az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának. Tévhit, mert bizony sovány ember is lehet cukorbeteg!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Karácsonyi menü nem csak cukorbetegeknek

Egy tökéletes karácsonyi menü cukorbetegeknek és egészségtudatos embereknek!

Jó ízléssel, nagy odafigyeléssel összeválogatott karácsonyi menü Cseri-Holzmann Brigitta dietetikustól. Nem csak cukorbetegeknek, egészségtudatos embereknek is!

Cukorbetegség külső jelei

A cukorbetegség szemmel látható, külső jelei

A 2-es típusú cukorbetegség a kezdeti, gyógyszeres stádiumában még visszafordítható betegség, így fontos tudni, melyek a szemmel látható, külső jelei.

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Desszert cukorbetegknek

Ínyenc desszert cukorbetegeknek!

A cukorbetegek egy életre elfelejthetik a cukros édességeket, viszont vannak nagyon finom desszertek, amiket nyugodtan fogyaszthatnak ők is! Íme egy példa!

Hirdetés
Vesekövet okoz az elhízás

Vesekövet okozhat az elhízás

A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen...

Brioche cukormentes cukrászda

Brioche cukormentes cukrászda

Cím: 1024 Budapest, Fény u. 2
Telefon: 0620/424-0046
Email: brioche@upcmail.hu
Weblap: budaicukormentes.hu

injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.