Gyakori kérdések
Válogatás legérdekesebb kérdéseinkből
Más betegségek is okozhatnak diabéteszt?
A manapság használt diabétesz-felosztások alapján a másodlagos cukorbetegségek közé legalább kétoldalnyi kórkép tartozik. Ezek egy része extrém ritka, a mindennapi gyakorlatban alig fordulnak elő. Némelyek viszont gyakoribbak, ezekre érdemes gondolni, mert az alapbetegség a választandó kezelést befolyásolja, illetve kezelhető alapbetegség esetén a diabétesz javulása várható.
Milyen kenyérfélét egyek?
Változtassunk a korábban bevésődött, ma már helytelennek tartható gyakorlaton, miszerint „napi három-öt (fehér) zsemlét ehetünk”. A fehérlisztből készült zsemle helyett (bár kétségtelenül könnyű vele számolni, hiszen 1 db zsemle=30 g szénhidrát [CH]=150 kcal) sokkal előnyösebbek, lassabb vércukor-emelkedést okoznak a teljes kiőrlésű, azaz korpát is...
A kérdések listája
El kell-e mondanom a munkahelyemen, hogy cukorbeteg lettem?
Elég a cukorbetegség tüneteit keresni?
Eltér-e a napjainkban ajánlható cukorbeteg étrend a korszerű táplálkozási irányelvektől?
Genetikailag örökölhetem a cukorbetegséget?
Gyermekeim öröklik majd a cukorbetegséget?
Gyógyítható-e a cukorbetegség?
Ha inzulint kapok megváltozik az életem?
Hogyan kereshető a cukorbetegség?
Hogyan számoljuk ki az étrend energia és szénhidráttartalmát?
Kezelhető-e a cukorbetegség diéta nélkül?
Korlátlanul fogyaszthatok-e zöldséget?
Lehet tünete az inzulinrezisztenciának?
Más betegségek is okozhatnak diabéteszt?
Mi az inzulin szerepe szervezetünkben?
Mi az inzulin,a vércukorszint és a diéta kapcsolata?
Mi az inzulinrezisztencia oka?
Miért előnyösebb a durumtészták fogyasztása
Miért fontos, hogy sok gyümölcsöt egyek?
Miért kell nekem injekció, ha másnak jó a tabletta ?
Mikorra tehető az inzulinrezisztencia kialakulásának kezdete?
Milyen energiatartalmú étrend ajánlható?
Milyen fehérjéket fogyaszthatok?
Milyen gyakori az inzulinrezisztencia?
Milyen gyakran és egyszerre mennyi szénhidrátmennyiséget tartalmazó ételt fogyasszunk?
Milyen tápanyag összetételű étrend ajánlott?
Mit érdemes tudni a zsírokról?
Mit érdemes tudni az édesítőszerekről?