Kitolható az inzulinkezelés, megelőzhetők a szövődmények a cukorbetg reménye a rosiglitazon

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2019. Május 20. Hétfő - Bernát, Felícia
Hirdetés

Kitolható az inzulinkezelés, megelőzhetők a szövődmények

A diabetológiával foglalkozó szakemberek nagyon várták az úgynevezett Diabetes Outcome Progression Trial (ADOPT) vizsgálat eredményeit, amelyeket a Nemzetközi Diabetes Szövetség (International Diabetes Federation) 2006. decemberében megtartott kongresszu-sán Cape Town-ban ismertettek. Mit remél-hetnek a cukorbetegek e vizsgálatok alapján, kérdeztük Dr. Jermendy György professzort, a Magyar Diabetes Társaság elnökét.

Hirdetés
Jemedy György

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt!

 

 


Hirdetés
A Nemzetközi Diabetes Szövetség miért tartja rendkívüli jelentőségűnek ADOPT vizsgálat megállapításait?


A fontosabb eredmények röviddel az előadásokat követően elérhetővé váltak az interneten és megjelentek igen tekintélyes, angol nyelvű szaklapban is. A 2-es típusú cukorbetegek gyógyszeres kezeléséről szolgáltatott számunkra új adatokat a vizsgálat, amelynek azért van komoly jelentősége, mert felépítése, kivitelezése, értékelése megfelelt napjaink követelményeinek, következésképpen a leszűrhető információk várhatóan rövid időn belül megtermékenyítik a mindennapos gyógyító gyakorlatunkat is.

 

Kapcsolódó fórum témánk itt: Kell-e nekem már az inzulin?


Újonnan felismert 2-e típusú cukorbetegeket vontak be a vizsgálatba, s azt regisztrálták, hogy a glibenclamid, a metformin vagy a rosiglitazon biztosít-e hosszabban tartó, megfelelő anyagcsere-egyensúlyt. Egyértelműen kiderült, hogy az adott vizsgálati elrendezésben, egyedüli gyógyszerként adva a rosiglitazonnal lehetett a betegek döntő hányadában a leghosszabban tartó anyagcsere-egyensúlyt elérni. A gyógyszer jó hatásában az inzulinrezisztencia csökkentése és a béta-sejtek megóvása egyaránt szerepet játszott.

 

Elsősorban a cukorbetegek melyik csoportjának kezelésében jelent javuló kilátásokat a rosiglitazon hatóanyagú készítmények szedése?

 


A rosiglitazon csak 2-es típusú cukorbetegeknek adható. Az ADOPT eredményei is arra mutattak rá, hogy a betegség korai fázisában – hiszen a bevontak valamennyien újonnan felismert betegek (betegségtartamuk legfeljebb 3 év), korábban csak diétával kezeltek voltak –, idősebb (50 életév felettiek) és nagyobb (110 cm-től) haskörfogatúak körében adható jó kezelési eséllyel.

 

Ez a gyógyszer kitolhatja az inzulinkezelésre való áttérés időpontját, egyszersmind esélyt ad bizonyos szövődmények elkerülésére?


– Az ADOPT eredményei azt igazolták, hogy a rosiglitazonal – önmagában adva – hosszabb perióduson keresztül érhető el jó anyagcserehelyzet, mint metforminnal vagy glibenclamiddal. Az ADOPT nem vizsgálta az inzulinra állás körülményeit, de becsülhető, hogy ha a beteg később kezdi a kombinált oralis kezelést, akkor a kórlefolyás során majd később szorul esetleg inzulinkezelésre is.


Általános szempont, hogy a hosszú időn át biztosított jó anyagcserehelyzet a diabétesz késői szövődményeinek kockázatát érdemben csökkenti. Az ADOPT vizsgálatban nem tanulmányozták a diabétesz specifikus szövődményeinek (retinopathia, neuroapthia, nephropathia) alakulását. A szív- és érrendszeri szövődmények jelentkezését regisztrálták, az előfordulás meglehetősen alacsony volt. A vizsgálatban nem figyelték meg azt, hogy rosiglitazon mellett – a metforminhoz viszonyítva – gyakoribb lett volna a szív- és érrendszeri szövődmény.

 

Ám a rosiglitazonnak is lehetnek mellékhatásai, felmerül például a csonttörések fokozott kockázata, erről mit lehet tudni?


Jól ismert, hogy minden hatékony gyógyszernek mellékhatásai is lehetnek. Ez alól nem kivétel a rosiglitazon sem. Az ADOPT eredményei a mellékhatások terén meglepetéssel nem szolgáltak: rosiglitazon mellett a vízvisszatartás és testsúlygyarapodás, metformin mellett a hasmenés, glibenclamid mellett pedig a hipoglikémia fordult elő a leggyakrabban. Kétségtelen azonban, hogy váratlan mellékhatásként rosiglitazon adásakor, nők körében bizonyos csonttörések gyakoribb előfordulását regisztrálták, ez az adat figyelmet és mindenképpen további vizsgálatokat igényel.

 

Mit jelent anyagilag a beteg számára az áttérés az újabb készítményre, s érdemes-e kombinálni a hagyományosabb tablettákkal?


Rosiglitazon választásakor az orvosnak tekintettel kell lennie a hazai alkalmazási előírásra. A készítményt ma kombinációs kezelés tagjaként (elsősorban metforminnal kombinálva) használjuk, s így aknázzuk ki az alkalmazásában rejlő előnyöket. A készítményt más orális antidiabetikummal (szulfonilurea-készítménynyel) is lehet együtt adni. Inzulinnal kezelt betegek esetében a rosiglitazon adása kontraindikált.


E sorok írásakor tárgyalják a 2007-ben várható gyógyszertámogatás mértékét, az egyes készítmények felírhatóságát. Az árra vonatkozó pontos adatot ezért megadni nem tudok. Joggal becsülhető azonban az, hogy az általános rendező elv alól a rosiglitazon sem lesz kivétel. Sajnos a cukorbetegek anyagi terhei a gyógyszertámogatás csökkentése miatt 2007-ben jelentősen nőni fognak.

Forrás: mcd.hu

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Egészséges táplálkozás tévhitek

Tévhitek az egészséges táplálkozásról!

A legtöbben nem ismerik az egészséges táplálkozás szabályait. Vannak, amiket be kell tartani, de rengeteg tévhit is elterjedt már ebben a témában. Íme 6 tévhit!

Kávé diéta - fogyókúra kávéval

Kávé diéta! Így fogyhatsz a kávé segítségével!

Mivel a kávé remekül gyorsítja az anyagcserét, így akár le is fogyhatunk vele! Elmondjuk most a kávé diéta trükkjét, szuper zsírégető hatásáról beszélünk!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Sovány ember is cukorbeteg lehet

Sovány ember is lehet cukorbeteg

Félrevezető az a feltételezés, hogy a zsír a fő, és az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának. Tévhit, mert bizony sovány ember is lehet cukorbeteg!

Karácsonyi menü nem csak cukorbetegeknek

Egy tökéletes karácsonyi menü cukorbetegeknek és egészségtudatos embereknek!

Jó ízléssel, nagy odafigyeléssel összeválogatott karácsonyi menü Cseri-Holzmann Brigitta dietetikustól. Nem csak cukorbetegeknek, egészségtudatos embereknek is!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Cukorbetegség külső jelei

A cukorbetegség szemmel látható, külső jelei

A 2-es típusú cukorbetegség a kezdeti, gyógyszeres stádiumában még visszafordítható betegség, így fontos tudni, melyek a szemmel látható, külső jelei.

Desszert cukorbetegknek

Ínyenc desszert cukorbetegeknek!

A cukorbetegek egy életre elfelejthetik a cukros édességeket, viszont vannak nagyon finom desszertek, amiket nyugodtan fogyaszthatnak ők is! Íme egy példa!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Kedves Szilvia! Sajnos csak most látom amit írt. Lehet, hogy már késő, de természetesen tudok étrendet összeállítani ha...

Vesekövet okoz az elhízás

Vesekövet okozhat az elhízás

A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen...

Hirdetés
injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Pécsi Csaba dietetikus

Pécsi Csaba dietetikus

Telefon: 06-20-435-84-30
Email: info@dietsport.hu
Weblap: www.dietsport.hu/

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.