Online tanácsadás, Novopen 3 használati utasítás, készülék helyes használatának és karbantartásának leírása

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. November 18. - Jenő
Hirdetés

Online tanácsadás

Hirdetés

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Beatrix


Az én problémám technikai jellegű, de hátha tud valaki segíteni nekem ez ügyben. Novopen 3 pen-t használok idestova 16 éve. Azt vettem észre, hogy az inzulin időről-időre szabályosan kifolyik a penből. A patronban a gumidugó felcsúszik és magától nyomja ki az inzulint, míg a dugattyú a helyén marad, vagyis olyan, mintha valami vákuum szedné ki az inzulint, de az biztos, hogy nem a készülék nyomja ki, mert a dugattyú változatlan pozícióban marad. Kb. egy éve időről-időre előfordul a dolog és az orvosom sem tudott eddig semmi jó megoldást javasolni. A pent is kicseréltük, figyelek a hőmérsékletre, a dobozában tartom, cserélem a tűt rajta, de semmi. Teljesen randomszerűen jön elő a probléma és már mindkét inzulinommal előfordult (Novorapidot és Levemirt használok, mindkettőt 3ml-es kiszerelésben, ugyanolyan pennel). Azt meg, hogy vegyem le a tűt és szórakozzak vele minden egyes szúrásnál, nem tudom, nem akarom elfogadni, baromi kényelmetlen, és hiszen akkor mi értelme van az egész pen-es dolognak... Szóval keresem az okot és a megoldást és nagyon hálás lennék, ha valaki tudna nekem valamit javasolni.Válasz:


Tisztelt Kérdező!

Elnézést a késedelmes válaszért, a gyártóhoz kellett fordulnunk a problémával és ők most jeleztek vissza.

Tehát kérdésére a válasz a következő:


A NovPen 3 inzulinadagoló toll használati utasítása szerint a tűt minden injekciózás után le kell venni és ki kell dobni.
A következő injekció beadása előtt új tűt kell az inzulinadagoló tollra csatlakoztatni. Ezután légteleníteni kell, majd sikeres légtelenítés után, be kell adni a szükséges adagot.
Fontosnak tarjuk, hogy a használt tűt közvetlenül az injekció beadását követően vegyék le és hogy az új tűt közvetlenül a következő injekció beadása előtt tegyék fel.
A fentiek az alábbiakra vezethetők vissza:
- A NovoPen 3 inzulinadagoló készülékhez használatos tűk egyszerhasználatos tűk. A sterilitás a lejárati időn belül is csak abban az esetben biztosított, ha a tű csomagolása sértetlen.
Az egyszer már használt tű újbóli használata során a sterilitás nem biztosított. Általánosan elfogadott orvosi alapelv, hogy injekciók beadásához steril tűket kell használni.
- Amennyiben az injekciós tűt a beadás után a készüléken hagyják, a készülékből inzulin folyhat ki, mivel hőmérsékletváltozás hatására a folyadékok változtatják térfogatukat.
-A megnövekedett térfogatú folyadék a készüléken felejtett tűn keresztül, ami valójában egy zár nélküli cső, szabadon távozhat. A folyadék távozása rázkódás hatására is bekövetkezhet, illetve fokozottabb lehet (pl. buszon, villamoson történő utazáskor). A távozó folyadék mennyiségét befolyásolja a hőmérsékletváltozás és a rázkódás mértéke, a tű belső átmérője is.
- A kifolyt folyadék helyére levegő juthat a patronba vagy a patronban lévő gumidugattyú követi a folyadékot azt a látszatot keltve, mintha a gumidugattyú tolta volna ki az inzulint.
- Amennyiben a patronba levegő került, akkor az csak a következő légtelenítéskor távozik.
- Amennyiben az előírtakkal ellentétben a tűt a készüléken hagyják és a következő beadás előtt nem légtelenítenek, az hibás adag beadását vonja maga után.

Amiatt, hogy a levegő összenyomható, nem a tolószár mozgásának megfelelő mennyiségű inzulint, hanem kevesebbet ad be a beteg, mert a tolószár mozgásának egy része nem inzulintovábbításra, hanem a levegő összenyomására fordítódik.
Néhányan a légtelenítést hibásan a tűcseréhez kötik. Tekintettel arra, hogy az előírástól eltérően nem használnak minden beadáshoz új tűt, így nem is légtelenítenek. A két beadás között kifolyt inzulin helyére bejutó levegő így a következő beadás előtt nem távozik a patronból, a beadott adag pedig hibás lesz.
- Amennyiben a gumidugattyú követte a kiáramló folyadékot, a gumidugattyú és a tolószár vége között rés keletkezik, ami csak a következő légtelenítéskor tűnik el.
- Amennyiben az előírtakkal ellentétben a tűt a készüléken hagyják és a következő beadás előtt nem légtelenítenek, az hibás adag beadását vonja maga után.

Amiatt, hogy a tolószár nem érintkezik a gumidugattyúval, nem a tolószár mozgásának megfelelő mennyiségű inzulint, hanem kevesebbet ad be a cukorbeteg, mert a tolószár mozgásának egy része nem inzulintovábbításra, hanem a gumidugattyú utolérésére fordítódott.
Néhányan a légtelenítést hibásan a tűcseréhez kötik. Tekintettel arra, hogy az előírástól eltérően nem használnak minden beadáshoz új tűt, így nem is légtelenítenek. A két beadás között az inzulin kifolyása miatt a gumidugattyú és a tolószár között keletkezett rés nem szűnik meg, a beadott adag pedig hibás lesz.
Itt szeretnénk leszögezni, hogy a tűkön található belső és külső tűsapkát nem a folyadéktávozás megakadályozása, hanem a tű védelme érdekében helyezték a tűre.
- A belső tűsapka visszatételét még abban az esetben is problémásnak tartjuk, ha a tűt még nem használták. Ennek oka a következő:
- Sterilitási szempontból gondot okoz a visszahelyezett tűsapka. A tűsapka esetleges szennyeződése szennyezetté teszi a tűt is, továbbá a használt tű esetleg összekeverhető a még nem használt azaz éppen felcsavarozandó tűvel, ha arról a védőlapot már eltávolították.
- A belső tűsapka visszahelyezesékor a tű sérülést okozhat.
- A visszahelyezéskor a tű elgörbülhet és annak belső átmérője lecsökkenhet, a tű el is záródhat, nehezítve, elzáródás esetén pedig meggátolva az inzulinbeadást.
- A belső tűsapka - rendeltetésének megfelelően - nem biztosít zárást a folyadék távozása ellen.

A fentiek miatt mind a sterilitás, mind a pontos adagolás érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy a használt tűt közvetlenül az injekciózás után vegyék le, az új tűt pedig közvetlenül a következő injekció beadása előtt csatlakoztassák.
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésük van, készséggel állunk rendelkezésükre.
Remélem tudtunk segíteni!
Üdvözlettel:
MacoszAdmin

Hirdetés

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség - Magyar...
címkék: inzulin

injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Fedett tonhal

Fedett tonhal

  Elkészítés: A hagynát apróra vágjuk és a margarinon megfonnyasztjuk. Ráhelyezzük a felengedett és sóval, borssal, citromlével ízesített tonhalszeleteket. Pár percig mindkét oldalán sütjük, majd leöntjük a tejföllel elkevert tojásokkal. Dermedésig sütjük.

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!

Hibás hatóanyag tartalmuk miatt bevonták ezt a 27 gyógyszert

Kivonták a forgalomból ezeket a gyógyszereket hibás hatóanyag tartalmuk miatt!

FIGYELMEZTETÉS! Ha te is vettél ilyen gyógyszert, azonnal hagyd abba, hibás hatóanyag miatt mindet bevonták! 27 gyógyszer, melyeket te se szedd tovább!  

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Máj betegségének tünetei

Tünetek, amik azt jelzik, baj lesz a májaddal!

Ha valaki májproblémával küzd, csak később derül ki a dolog, lehetséges, hogy csak akkor, amikor már nagy a baj. Íme 5 tünet, amiből időben felismerheted a betegséget!

Babhéj tea a cukorbetegségre, magas vérnyomásra

Magas vérnyomásra vagy cukorbetegségre is jó a babhéj tea!

Az alábbiakban egy egyszerű, de igencsak hatásos tea receptje található. A babhéj-tea azoknak ajánlott, akik cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással küzdenek.

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Kedves Mamika 51! Kérdésére az alábbiakat gondolom: Ön intenzív inzulinkezelést kap. Ilyen típusú inzulinadagolás mellett az...

Cukor helyettesítése lekvárokban

Cukor helyettesítése lekvárokban, dzsemekben, befőttekben

A lekvárok eleve magas szénhidrát tartalommal rendelkeznek. Megmutatjuk hogyan csinálj alacsonyabb CH tartalommal lekvárt és mivel helyettesítsd a cukrot!

Hirdetés
Sok jeges tea káros a vesére

Napi 6 vagy annál több pohár jeges tea nagyon káros a vesékre!

Nyári hőségben a jeges tea ivása igen népszerű lett, ám a vesebetegségek szakorvosai arra figyelmeztetnek, hogy ez a kellemes ital elősegítheti a vesekövek képződését.

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Budaörsi Egészségügyi Központ

EUROP-MED Orvosi Szolgáltató Kft. Budaörsi Egészségügyi Központ

Cím: 2040 Budaörs, Kossuth L. u. 9.
Telefon: 06-23-445-480
Email: europmed@axelero.hu
Weblap: www.europmed.hu/

Nyári étkezés cukorbetegként

Néhány jó tanács a nyári étkezéssel kapcsolatban.

Ahogy melegszik az idő, egyre gyakrabban kívánjuk meg a különböző fagylaltokat, jégkrémeket. És valljuk be őszintén: nagyon nehéz vízparton egy jó lángosnak ellenállni.

Veszélyes a szomjazás cukorbetegnek főleg!

Veszélyes a nyári szomjazás!

Először szomjas vagy, aztán jön a szájszárasság, majd egyre kevesebbet izzadunk. Felborulhat a szervezet elektrolit-egyensúlya! Veszélyes a szomjazás, főleg cukorbetegnek!


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.