Online tanácsadás, Novopen 3 használati utasítás, készülék helyes használatának és karbantartásának leírása

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2019. Január 19. Szombat - Sára
Hirdetés

Online tanácsadás

Hirdetés

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Beatrix


Az én problémám technikai jellegű, de hátha tud valaki segíteni nekem ez ügyben. Novopen 3 pen-t használok idestova 16 éve. Azt vettem észre, hogy az inzulin időről-időre szabályosan kifolyik a penből. A patronban a gumidugó felcsúszik és magától nyomja ki az inzulint, míg a dugattyú a helyén marad, vagyis olyan, mintha valami vákuum szedné ki az inzulint, de az biztos, hogy nem a készülék nyomja ki, mert a dugattyú változatlan pozícióban marad. Kb. egy éve időről-időre előfordul a dolog és az orvosom sem tudott eddig semmi jó megoldást javasolni. A pent is kicseréltük, figyelek a hőmérsékletre, a dobozában tartom, cserélem a tűt rajta, de semmi. Teljesen randomszerűen jön elő a probléma és már mindkét inzulinommal előfordult (Novorapidot és Levemirt használok, mindkettőt 3ml-es kiszerelésben, ugyanolyan pennel). Azt meg, hogy vegyem le a tűt és szórakozzak vele minden egyes szúrásnál, nem tudom, nem akarom elfogadni, baromi kényelmetlen, és hiszen akkor mi értelme van az egész pen-es dolognak... Szóval keresem az okot és a megoldást és nagyon hálás lennék, ha valaki tudna nekem valamit javasolni.Válasz:


Tisztelt Kérdező!

Elnézést a késedelmes válaszért, a gyártóhoz kellett fordulnunk a problémával és ők most jeleztek vissza.

Tehát kérdésére a válasz a következő:


A NovPen 3 inzulinadagoló toll használati utasítása szerint a tűt minden injekciózás után le kell venni és ki kell dobni.
A következő injekció beadása előtt új tűt kell az inzulinadagoló tollra csatlakoztatni. Ezután légteleníteni kell, majd sikeres légtelenítés után, be kell adni a szükséges adagot.
Fontosnak tarjuk, hogy a használt tűt közvetlenül az injekció beadását követően vegyék le és hogy az új tűt közvetlenül a következő injekció beadása előtt tegyék fel.
A fentiek az alábbiakra vezethetők vissza:
- A NovoPen 3 inzulinadagoló készülékhez használatos tűk egyszerhasználatos tűk. A sterilitás a lejárati időn belül is csak abban az esetben biztosított, ha a tű csomagolása sértetlen.
Az egyszer már használt tű újbóli használata során a sterilitás nem biztosított. Általánosan elfogadott orvosi alapelv, hogy injekciók beadásához steril tűket kell használni.
- Amennyiben az injekciós tűt a beadás után a készüléken hagyják, a készülékből inzulin folyhat ki, mivel hőmérsékletváltozás hatására a folyadékok változtatják térfogatukat.
-A megnövekedett térfogatú folyadék a készüléken felejtett tűn keresztül, ami valójában egy zár nélküli cső, szabadon távozhat. A folyadék távozása rázkódás hatására is bekövetkezhet, illetve fokozottabb lehet (pl. buszon, villamoson történő utazáskor). A távozó folyadék mennyiségét befolyásolja a hőmérsékletváltozás és a rázkódás mértéke, a tű belső átmérője is.
- A kifolyt folyadék helyére levegő juthat a patronba vagy a patronban lévő gumidugattyú követi a folyadékot azt a látszatot keltve, mintha a gumidugattyú tolta volna ki az inzulint.
- Amennyiben a patronba levegő került, akkor az csak a következő légtelenítéskor távozik.
- Amennyiben az előírtakkal ellentétben a tűt a készüléken hagyják és a következő beadás előtt nem légtelenítenek, az hibás adag beadását vonja maga után.

Amiatt, hogy a levegő összenyomható, nem a tolószár mozgásának megfelelő mennyiségű inzulint, hanem kevesebbet ad be a beteg, mert a tolószár mozgásának egy része nem inzulintovábbításra, hanem a levegő összenyomására fordítódik.
Néhányan a légtelenítést hibásan a tűcseréhez kötik. Tekintettel arra, hogy az előírástól eltérően nem használnak minden beadáshoz új tűt, így nem is légtelenítenek. A két beadás között kifolyt inzulin helyére bejutó levegő így a következő beadás előtt nem távozik a patronból, a beadott adag pedig hibás lesz.
- Amennyiben a gumidugattyú követte a kiáramló folyadékot, a gumidugattyú és a tolószár vége között rés keletkezik, ami csak a következő légtelenítéskor tűnik el.
- Amennyiben az előírtakkal ellentétben a tűt a készüléken hagyják és a következő beadás előtt nem légtelenítenek, az hibás adag beadását vonja maga után.

Amiatt, hogy a tolószár nem érintkezik a gumidugattyúval, nem a tolószár mozgásának megfelelő mennyiségű inzulint, hanem kevesebbet ad be a cukorbeteg, mert a tolószár mozgásának egy része nem inzulintovábbításra, hanem a gumidugattyú utolérésére fordítódott.
Néhányan a légtelenítést hibásan a tűcseréhez kötik. Tekintettel arra, hogy az előírástól eltérően nem használnak minden beadáshoz új tűt, így nem is légtelenítenek. A két beadás között az inzulin kifolyása miatt a gumidugattyú és a tolószár között keletkezett rés nem szűnik meg, a beadott adag pedig hibás lesz.
Itt szeretnénk leszögezni, hogy a tűkön található belső és külső tűsapkát nem a folyadéktávozás megakadályozása, hanem a tű védelme érdekében helyezték a tűre.
- A belső tűsapka visszatételét még abban az esetben is problémásnak tartjuk, ha a tűt még nem használták. Ennek oka a következő:
- Sterilitási szempontból gondot okoz a visszahelyezett tűsapka. A tűsapka esetleges szennyeződése szennyezetté teszi a tűt is, továbbá a használt tű esetleg összekeverhető a még nem használt azaz éppen felcsavarozandó tűvel, ha arról a védőlapot már eltávolították.
- A belső tűsapka visszahelyezesékor a tű sérülést okozhat.
- A visszahelyezéskor a tű elgörbülhet és annak belső átmérője lecsökkenhet, a tű el is záródhat, nehezítve, elzáródás esetén pedig meggátolva az inzulinbeadást.
- A belső tűsapka - rendeltetésének megfelelően - nem biztosít zárást a folyadék távozása ellen.

A fentiek miatt mind a sterilitás, mind a pontos adagolás érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy a használt tűt közvetlenül az injekciózás után vegyék le, az új tűt pedig közvetlenül a következő injekció beadása előtt csatlakoztassák.
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésük van, készséggel állunk rendelkezésükre.
Remélem tudtunk segíteni!
Üdvözlettel:
MacoszAdmin

Hirdetés

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség - Magyar...
címkék: inzulin

Egészséges táplálkozás tévhitek

Tévhitek az egészséges táplálkozásról!

A legtöbben nem ismerik az egészséges táplálkozás szabályait. Vannak, amiket be kell tartani, de rengeteg tévhit is elterjedt már ebben a témában. Íme 6 tévhit!

Kávé diéta - fogyókúra kávéval

Kávé diéta! Így fogyhatsz a kávé segítségével!

Mivel a kávé remekül gyorsítja az anyagcserét, így akár le is fogyhatunk vele! Elmondjuk most a kávé diéta trükkjét, szuper zsírégető hatásáról beszélünk!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Tojással töltött paradicsom

Tojással töltött paradicsom

A tojásokat lereszeljük, a kockára vágott uborkát és a finomra vágott zöld fűszereket a tojáshoz keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük, citromlével és mustárral ízesítjük. Annyi kefírt keverünk hozzá, hogy közepes sűrűségű tölteléket kapjunk. Ezzel a paradicsomokat...

Sovány ember is cukorbeteg lehet

Sovány ember is lehet cukorbeteg

Félrevezető az a feltételezés, hogy a zsír a fő, és az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának. Tévhit, mert bizony sovány ember is lehet cukorbeteg!

Cukorbetegség külső jelei

A cukorbetegség szemmel látható, külső jelei

A 2-es típusú cukorbetegség a kezdeti, gyógyszeres stádiumában még visszafordítható betegség, így fontos tudni, melyek a szemmel látható, külső jelei.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Desszert cukorbetegknek

Ínyenc desszert cukorbetegeknek!

A cukorbetegek egy életre elfelejthetik a cukros édességeket, viszont vannak nagyon finom desszertek, amiket nyugodtan fogyaszthatnak ők is! Íme egy példa!

Vesekövet okoz az elhízás

Vesekövet okozhat az elhízás

A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen...

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Hirdetés
Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Sarokház Cukrászda

Sarokház Cukrászda

Cím: 3388 Poroszló, Fő út 20.
Telefon: +36-36-353-186, +36-30-490-8033
Email: info@sarokhaz.eu
Weblap: www.sarokhaz.eu

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!

Hibás hatóanyag tartalmuk miatt bevonták ezt a 27 gyógyszert

Kivonták a forgalomból ezeket a gyógyszereket hibás hatóanyag tartalmuk miatt!

FIGYELMEZTETÉS! Ha te is vettél ilyen gyógyszert, azonnal hagyd abba, hibás hatóanyag miatt mindet bevonták! 27 gyógyszer, melyeket te se szedd tovább!  


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.