Online tanácsadás, Novopen 3 használati utasítás, készülék helyes használatának és karbantartásának leírása

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2019. Május 22. Szerda - Júlia, Rita
Hirdetés

Online tanácsadás

Hirdetés

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Beatrix


Az én problémám technikai jellegű, de hátha tud valaki segíteni nekem ez ügyben. Novopen 3 pen-t használok idestova 16 éve. Azt vettem észre, hogy az inzulin időről-időre szabályosan kifolyik a penből. A patronban a gumidugó felcsúszik és magától nyomja ki az inzulint, míg a dugattyú a helyén marad, vagyis olyan, mintha valami vákuum szedné ki az inzulint, de az biztos, hogy nem a készülék nyomja ki, mert a dugattyú változatlan pozícióban marad. Kb. egy éve időről-időre előfordul a dolog és az orvosom sem tudott eddig semmi jó megoldást javasolni. A pent is kicseréltük, figyelek a hőmérsékletre, a dobozában tartom, cserélem a tűt rajta, de semmi. Teljesen randomszerűen jön elő a probléma és már mindkét inzulinommal előfordult (Novorapidot és Levemirt használok, mindkettőt 3ml-es kiszerelésben, ugyanolyan pennel). Azt meg, hogy vegyem le a tűt és szórakozzak vele minden egyes szúrásnál, nem tudom, nem akarom elfogadni, baromi kényelmetlen, és hiszen akkor mi értelme van az egész pen-es dolognak... Szóval keresem az okot és a megoldást és nagyon hálás lennék, ha valaki tudna nekem valamit javasolni.Válasz:


Tisztelt Kérdező!

Elnézést a késedelmes válaszért, a gyártóhoz kellett fordulnunk a problémával és ők most jeleztek vissza.

Tehát kérdésére a válasz a következő:


A NovPen 3 inzulinadagoló toll használati utasítása szerint a tűt minden injekciózás után le kell venni és ki kell dobni.
A következő injekció beadása előtt új tűt kell az inzulinadagoló tollra csatlakoztatni. Ezután légteleníteni kell, majd sikeres légtelenítés után, be kell adni a szükséges adagot.
Fontosnak tarjuk, hogy a használt tűt közvetlenül az injekció beadását követően vegyék le és hogy az új tűt közvetlenül a következő injekció beadása előtt tegyék fel.
A fentiek az alábbiakra vezethetők vissza:
- A NovoPen 3 inzulinadagoló készülékhez használatos tűk egyszerhasználatos tűk. A sterilitás a lejárati időn belül is csak abban az esetben biztosított, ha a tű csomagolása sértetlen.
Az egyszer már használt tű újbóli használata során a sterilitás nem biztosított. Általánosan elfogadott orvosi alapelv, hogy injekciók beadásához steril tűket kell használni.
- Amennyiben az injekciós tűt a beadás után a készüléken hagyják, a készülékből inzulin folyhat ki, mivel hőmérsékletváltozás hatására a folyadékok változtatják térfogatukat.
-A megnövekedett térfogatú folyadék a készüléken felejtett tűn keresztül, ami valójában egy zár nélküli cső, szabadon távozhat. A folyadék távozása rázkódás hatására is bekövetkezhet, illetve fokozottabb lehet (pl. buszon, villamoson történő utazáskor). A távozó folyadék mennyiségét befolyásolja a hőmérsékletváltozás és a rázkódás mértéke, a tű belső átmérője is.
- A kifolyt folyadék helyére levegő juthat a patronba vagy a patronban lévő gumidugattyú követi a folyadékot azt a látszatot keltve, mintha a gumidugattyú tolta volna ki az inzulint.
- Amennyiben a patronba levegő került, akkor az csak a következő légtelenítéskor távozik.
- Amennyiben az előírtakkal ellentétben a tűt a készüléken hagyják és a következő beadás előtt nem légtelenítenek, az hibás adag beadását vonja maga után.

Amiatt, hogy a levegő összenyomható, nem a tolószár mozgásának megfelelő mennyiségű inzulint, hanem kevesebbet ad be a beteg, mert a tolószár mozgásának egy része nem inzulintovábbításra, hanem a levegő összenyomására fordítódik.
Néhányan a légtelenítést hibásan a tűcseréhez kötik. Tekintettel arra, hogy az előírástól eltérően nem használnak minden beadáshoz új tűt, így nem is légtelenítenek. A két beadás között kifolyt inzulin helyére bejutó levegő így a következő beadás előtt nem távozik a patronból, a beadott adag pedig hibás lesz.
- Amennyiben a gumidugattyú követte a kiáramló folyadékot, a gumidugattyú és a tolószár vége között rés keletkezik, ami csak a következő légtelenítéskor tűnik el.
- Amennyiben az előírtakkal ellentétben a tűt a készüléken hagyják és a következő beadás előtt nem légtelenítenek, az hibás adag beadását vonja maga után.

Amiatt, hogy a tolószár nem érintkezik a gumidugattyúval, nem a tolószár mozgásának megfelelő mennyiségű inzulint, hanem kevesebbet ad be a cukorbeteg, mert a tolószár mozgásának egy része nem inzulintovábbításra, hanem a gumidugattyú utolérésére fordítódott.
Néhányan a légtelenítést hibásan a tűcseréhez kötik. Tekintettel arra, hogy az előírástól eltérően nem használnak minden beadáshoz új tűt, így nem is légtelenítenek. A két beadás között az inzulin kifolyása miatt a gumidugattyú és a tolószár között keletkezett rés nem szűnik meg, a beadott adag pedig hibás lesz.
Itt szeretnénk leszögezni, hogy a tűkön található belső és külső tűsapkát nem a folyadéktávozás megakadályozása, hanem a tű védelme érdekében helyezték a tűre.
- A belső tűsapka visszatételét még abban az esetben is problémásnak tartjuk, ha a tűt még nem használták. Ennek oka a következő:
- Sterilitási szempontból gondot okoz a visszahelyezett tűsapka. A tűsapka esetleges szennyeződése szennyezetté teszi a tűt is, továbbá a használt tű esetleg összekeverhető a még nem használt azaz éppen felcsavarozandó tűvel, ha arról a védőlapot már eltávolították.
- A belső tűsapka visszahelyezesékor a tű sérülést okozhat.
- A visszahelyezéskor a tű elgörbülhet és annak belső átmérője lecsökkenhet, a tű el is záródhat, nehezítve, elzáródás esetén pedig meggátolva az inzulinbeadást.
- A belső tűsapka - rendeltetésének megfelelően - nem biztosít zárást a folyadék távozása ellen.

A fentiek miatt mind a sterilitás, mind a pontos adagolás érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy a használt tűt közvetlenül az injekciózás után vegyék le, az új tűt pedig közvetlenül a következő injekció beadása előtt csatlakoztassák.
Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdésük van, készséggel állunk rendelkezésükre.
Remélem tudtunk segíteni!
Üdvözlettel:
MacoszAdmin

Hirdetés

Ossza meg!

Vissza: Cukorbetegség - Magyar...
címkék: inzulin

Egészséges táplálkozás tévhitek

Tévhitek az egészséges táplálkozásról!

A legtöbben nem ismerik az egészséges táplálkozás szabályait. Vannak, amiket be kell tartani, de rengeteg tévhit is elterjedt már ebben a témában. Íme 6 tévhit!

Kávé diéta - fogyókúra kávéval

Kávé diéta! Így fogyhatsz a kávé segítségével!

Mivel a kávé remekül gyorsítja az anyagcserét, így akár le is fogyhatunk vele! Elmondjuk most a kávé diéta trükkjét, szuper zsírégető hatásáról beszélünk!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Szederleves

Szederleves

A szedret 2 dl vízben a fűszerekkel negyed óráig főzzük. A tejből. lisztből habarást készítünk, fokozatosan a leveshez keverjük, és  még 5 percig főzzük. Ha a leves kihűlt, hozzáadjuk a citromlevet, és hidegen tálaljuk.   Energia: 70 kcal Szénhidrát: 12 g

Sovány ember is cukorbeteg lehet

Sovány ember is lehet cukorbeteg

Félrevezető az a feltételezés, hogy a zsír a fő, és az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának. Tévhit, mert bizony sovány ember is lehet cukorbeteg!

Karácsonyi menü nem csak cukorbetegeknek

Egy tökéletes karácsonyi menü cukorbetegeknek és egészségtudatos embereknek!

Jó ízléssel, nagy odafigyeléssel összeválogatott karácsonyi menü Cseri-Holzmann Brigitta dietetikustól. Nem csak cukorbetegeknek, egészségtudatos embereknek is!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Cukorbetegség külső jelei

A cukorbetegség szemmel látható, külső jelei

A 2-es típusú cukorbetegség a kezdeti, gyógyszeres stádiumában még visszafordítható betegség, így fontos tudni, melyek a szemmel látható, külső jelei.

Desszert cukorbetegknek

Ínyenc desszert cukorbetegeknek!

A cukorbetegek egy életre elfelejthetik a cukros édességeket, viszont vannak nagyon finom desszertek, amiket nyugodtan fogyaszthatnak ők is! Íme egy példa!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Kedves Szilvia! Sajnos csak most látom amit írt. Lehet, hogy már késő, de természetesen tudok étrendet összeállítani ha...

Vesekövet okoz az elhízás

Vesekövet okozhat az elhízás

A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen...

Hirdetés
injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Dr. Károlyi Hortenzia belgyógyász-diabetológus

Weblap: xn--diabetolgus-xeb.hu/lap/ismerteto/mit/bemutatkozas

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.