A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT AZ ELSŐ OLYAN VIZSGÁLAT, MELY AZT IGAZOLJA, HOGY A CSÖKKENT GLÜKÓZ TOLERANCIÁJÚ BETEGEKNÉL AZ ÉTKEZÉS UTÁNI VÉRCUKORÉRTÉK CSÖKKENTÉSE A KORONÁRIA ESEMÉNYEK ÉS A MAGAS VÉRNYOMÁS KIALAKULÁ SÁNAK KOCKÁZATCSÖKKENÉSÉT EREDMÉNYEZHETI.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2019. Május 20. Hétfő - Bernát, Felícia
Hirdetés
| Szerző: J.L. Chiasson

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT AZ ELSŐ OLYAN VIZSGÁLAT, MELY AZT IGAZOLJA, HOGY A CSÖKKENT GLÜKÓZ TOLERANCIÁJÚ BETEGEKNÉL AZ ÉTKEZÉS UTÁNI VÉRCUKORÉRTÉK CSÖKKENTÉSE A KORONÁRIA ESEMÉNYEK ÉS A MAGAS VÉRNYOMÁS KIALAKULÁ SÁNAK KOCKÁZATCSÖKKENÉSÉT EREDMÉNYEZHETI.

Hirdetés
A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT
Hirdetés

 

Biztos, hogy a megfeleő úton jársz? Olvass bele lehetőségeidbe itt: A cukorbetegség kezelése.

 

 

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT

 

A csökkent glükóz toleranciában (IGT) szenvedő betegeknél magas a kockázat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. A 2-es típusú cukorbetegek száma évről évre rohamos mértékben emelkedik, amely komoly egészségügyi problémát jelent. A betegek száma 25 év múlva megkétszereződik.

 

A STOP VIZSGÁLAT

 

Vizsgálatot végeztek a Bayer készítményével, melynek elsődleges célja annak tisztázása volt, vajon az adott Bayer készítmény képes-e meggátolni vagy késleltetni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását csökkent glükóz toleranciájú bete- geknél. Minden 2-es típusú cukorbeteg "áthalad a cukor- betegség előszobáján", vagyis a csökkent glükóz tolerancia állapotából lép tovább a 2-es típusú cukorbetegségbe. A betegség kezdetén elegendő, sőt több inzulin van a szervezetben. A szövetek azonban, elsősorban az izomszövet, nem tudja felvenni a vérben keringő inzulint. (Ezért nem szabad a 2-es típusú cukorbetegség kezdetén szulfanilurea hatóanyag tartalmú gyógyszereket adni.

 

A vizsgálat

 

A vizsgálatot 9 országban végezték: Kanada, Németország, Ausztria, Spanyolország, Izrael, Finnország, Norvégia, Svédország, Dánia. A vizsgálatba 1429, csökkent glükóz toleranciában szenvedő beteget vontak be, akiket két csoportba osztottak: placebo-csoport (olyan betegek, akik hatóanyag nélküli gyógyszert kaptak), illetve a Bayer készítmény-csoport (a mellékhatások elkerülése érdekében - puffadás - a kezelést kis adagokkal, napi 25-50 mg adásával kezdték, és folyamatosan emelték az adagot napi 3x100 mg-ra). A betegek átlagéletkora 54,5 +/- 7,9 év, átlag testtömegindexe pedig 30,9 +/- 4,2 kg/m2 volt. Elsődleges végpontnak a cukorbetegség kialakulása számított, amit az évente egyszer elvégzett orális cukorterheléses vizsgálattal támasztottak alá (OGTT-szűrés). A betegeket diétás étrend betartására kérték (súlycsökkenés vagy - tartás miatt), és rendszeres fizikai aktivitásra bátorították őket. Minden beteg, a vizsgálat kezdete előtt tanácsot kapott a diétás nővértől, és minden éves vizit előtt egy hónapig étkezési naplót vezettek.

 

A Stop- Niddm viszgálat eredményei

 

  • cukorbetegség kialakulása
  • szív- és érrendszeri megbetegedések
  • magas vérnyomás

 

Az eredmények értékelése után kiderült, hogy a Bayer készítmé-nyével történt kezelés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát 36,4%-kal csökkentette. (Cukorbetegségnek minősült két egymást követő OGTT teszt után a >=11,1mmol/l érték)

 

Ez az eredmény azt is bizonyítja, hogy a Bayer készítménye minden alcsoportban hatásos, kortól, nemtől és BMI-től függetlenül. Ezért minden csökkent glükóz toleranciában szenvedő beteg csak nyerhet a Bayer készítményével történt kezeléssel különösen azért, mert a gyógyszernek nincsen toxikus mellékhatása. De mitől is ilyen hatásos a Bayer készítménye a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében? Már számos vizsgálat bebizonyította, hogy minél magasabb a két órás vércukorérték a 75 gr cukorterhelést követően csökkent glükóz toleranciájú betegeknél, annál nagyobb az esélye a cukorbetegség kialakulásának. A Bayer készítménye jelentősen csökkenti az étkezés utáni csúcsokat, melynek hatására csökken a magas vércukorérték megbetegítő hatása, és így kitolódik az csökkent glükóz toleranciából cukorbetegségbe történő átmenet.

 

A cukorbetegség hatásai

 

Tudott, hogy a cukorbetegség hatással van a kis- és nagyerekre, amelyből komoly szövődmények alakulnak ki. Ezeket a szövődményeket sajnos nehéz időben észrevenni, mivel a cukorbetegség megállapításánál nagyon sokszor ezek a szövődmények már jelen vannak. Ma már tudott, hogy a nagyerek szövődményeivel számolni kell a cukorbetegség megállapításakor. A koronária megbetegedés a vezető halál ok 2-es típusú cukorbetegek esetében (a halálesetek 40-50%-a ennek tudható be). Ezeknél a betegeknél 2-10-szer nagyobb a koronária megbetegedésben, agyi érbetegségben és perifériás érbetegségben történő elhalálozás kockázata, mint a nem cukorbetegek esetében. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a csökkent glükóz toleranciában szenvedő betegeknél a koronária megbetegedések kockázata megnő.

 

Most lettél cukorbeteg? Olvass bele, mit kel tenned: A cukorbetegség kezelése!

 

 

A Stopp-Niddm vizsgálat másodlagos célja

 

Ezért a vizsgálat másodlagos célja az volt, hogy megvizsgálja, hogy a Bayer készítmény étkezés utáni vércukorérték csök- kentő hatása milyen eredményt mutat a szív- és érrendszeri megbetegedési kockázatok és a magas vérnyomás kialakulására csökkent glükóz toleranciájú betegek esetében. A Bayer készítmény kezeléssel elért étkezés utáni vércukor- érték csökkenés a koronária események jelentős csökkenését eredményezte. A koronária események között a szívinfarktus kockázatának csökkenése volt a legjelentősebb. A Bayer készítménye a szívinfarktus kockázatát 91%-kal csökkentette. A Bayer készítménye hatásosnak bizonyult a magas vér- nyomás kialakulásának csökkentésében is, vagyis 34%-kal csökkentette a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A 682 Bayer készítménnyel kezelt beteg közül 78 betegnél alakult ki magas vérnyomás, míg a 682 fős placebo csoportból ez a szám 115 volt. Magas vérnyomásnak minősült a >140/90 Hgmm-es vérnyomás két egymást követő vizsgálat során, vagy ha a kezelőorvos vérnyomáscsökkentő szert írt fel a betegnek a két látogatás közötti időszakra.

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt!

 

A vizsgálat bebizonyította, hogy csökkent glükóz toleranciájú betegeknél a Bayer készítménnyel elért étkezés utáni vércukorérték csökkenés kedvezően befolyásolja a szív koronária eseményeket és a magas vérnyomás kialakulását. Ez az eredmény megerősíti azt a feltevést, hogy az étkezés utáni vércukorérték a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik rizikófaktora.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Egészséges táplálkozás tévhitek

Tévhitek az egészséges táplálkozásról!

A legtöbben nem ismerik az egészséges táplálkozás szabályait. Vannak, amiket be kell tartani, de rengeteg tévhit is elterjedt már ebben a témában. Íme 6 tévhit!

Kávé diéta - fogyókúra kávéval

Kávé diéta! Így fogyhatsz a kávé segítségével!

Mivel a kávé remekül gyorsítja az anyagcserét, így akár le is fogyhatunk vele! Elmondjuk most a kávé diéta trükkjét, szuper zsírégető hatásáról beszélünk!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Tavaszi paprikás burgonya

Tavaszi paprikás burgonya

Elkészítés: A zsenge jól megmosott újburgonyát hájastól vékony karikákra vágjuk (aki szeretné lekaparhatja a héjját). A megtisztított vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk és a felforrósított olajra egyszerre tesszük fel az újburgonyával. Fedő alatt kevés vízzel puhára...

Sovány ember is cukorbeteg lehet

Sovány ember is lehet cukorbeteg

Félrevezető az a feltételezés, hogy a zsír a fő, és az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának. Tévhit, mert bizony sovány ember is lehet cukorbeteg!

Karácsonyi menü nem csak cukorbetegeknek

Egy tökéletes karácsonyi menü cukorbetegeknek és egészségtudatos embereknek!

Jó ízléssel, nagy odafigyeléssel összeválogatott karácsonyi menü Cseri-Holzmann Brigitta dietetikustól. Nem csak cukorbetegeknek, egészségtudatos embereknek is!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Cukorbetegség külső jelei

A cukorbetegség szemmel látható, külső jelei

A 2-es típusú cukorbetegség a kezdeti, gyógyszeres stádiumában még visszafordítható betegség, így fontos tudni, melyek a szemmel látható, külső jelei.

Desszert cukorbetegknek

Ínyenc desszert cukorbetegeknek!

A cukorbetegek egy életre elfelejthetik a cukros édességeket, viszont vannak nagyon finom desszertek, amiket nyugodtan fogyaszthatnak ők is! Íme egy példa!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Kedves Bernadett!   Nem vagyok orvos, (sem dietetikus) ezt tisztázzuk! DE. Minden orvos azt mondja, mindent lehet, de mértékkel....

Vesekövet okoz az elhízás

Vesekövet okozhat az elhízás

A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen...

Hirdetés
injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Gourmand Café

Gourmand Café

Cím: Budapest, Semmelweis utca 2, 1052
Telefon: (1) 266 6216

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.