A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT AZ ELSŐ OLYAN VIZSGÁLAT, MELY AZT IGAZOLJA, HOGY A CSÖKKENT GLÜKÓZ TOLERANCIÁJÚ BETEGEKNÉL AZ ÉTKEZÉS UTÁNI VÉRCUKORÉRTÉK CSÖKKENTÉSE A KORONÁRIA ESEMÉNYEK ÉS A MAGAS VÉRNYOMÁS KIALAKULÁ SÁNAK KOCKÁZATCSÖKKENÉSÉT EREDMÉNYEZHETI.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. November 18. - Jenő
Hirdetés
| Szerző: J.L. Chiasson

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT AZ ELSŐ OLYAN VIZSGÁLAT, MELY AZT IGAZOLJA, HOGY A CSÖKKENT GLÜKÓZ TOLERANCIÁJÚ BETEGEKNÉL AZ ÉTKEZÉS UTÁNI VÉRCUKORÉRTÉK CSÖKKENTÉSE A KORONÁRIA ESEMÉNYEK ÉS A MAGAS VÉRNYOMÁS KIALAKULÁ SÁNAK KOCKÁZATCSÖKKENÉSÉT EREDMÉNYEZHETI.

Hirdetés
A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT
Hirdetés

 

Biztos, hogy a megfeleő úton jársz? Olvass bele lehetőségeidbe itt: A cukorbetegség kezelése.

 

 

A STOP-NIDDM VIZSGÁLAT

 

A csökkent glükóz toleranciában (IGT) szenvedő betegeknél magas a kockázat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására. A 2-es típusú cukorbetegek száma évről évre rohamos mértékben emelkedik, amely komoly egészségügyi problémát jelent. A betegek száma 25 év múlva megkétszereződik.

 

A STOP VIZSGÁLAT

 

Vizsgálatot végeztek a Bayer készítményével, melynek elsődleges célja annak tisztázása volt, vajon az adott Bayer készítmény képes-e meggátolni vagy késleltetni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását csökkent glükóz toleranciájú bete- geknél. Minden 2-es típusú cukorbeteg "áthalad a cukor- betegség előszobáján", vagyis a csökkent glükóz tolerancia állapotából lép tovább a 2-es típusú cukorbetegségbe. A betegség kezdetén elegendő, sőt több inzulin van a szervezetben. A szövetek azonban, elsősorban az izomszövet, nem tudja felvenni a vérben keringő inzulint. (Ezért nem szabad a 2-es típusú cukorbetegség kezdetén szulfanilurea hatóanyag tartalmú gyógyszereket adni.

 

A vizsgálat

 

A vizsgálatot 9 országban végezték: Kanada, Németország, Ausztria, Spanyolország, Izrael, Finnország, Norvégia, Svédország, Dánia. A vizsgálatba 1429, csökkent glükóz toleranciában szenvedő beteget vontak be, akiket két csoportba osztottak: placebo-csoport (olyan betegek, akik hatóanyag nélküli gyógyszert kaptak), illetve a Bayer készítmény-csoport (a mellékhatások elkerülése érdekében - puffadás - a kezelést kis adagokkal, napi 25-50 mg adásával kezdték, és folyamatosan emelték az adagot napi 3x100 mg-ra). A betegek átlagéletkora 54,5 +/- 7,9 év, átlag testtömegindexe pedig 30,9 +/- 4,2 kg/m2 volt. Elsődleges végpontnak a cukorbetegség kialakulása számított, amit az évente egyszer elvégzett orális cukorterheléses vizsgálattal támasztottak alá (OGTT-szűrés). A betegeket diétás étrend betartására kérték (súlycsökkenés vagy - tartás miatt), és rendszeres fizikai aktivitásra bátorították őket. Minden beteg, a vizsgálat kezdete előtt tanácsot kapott a diétás nővértől, és minden éves vizit előtt egy hónapig étkezési naplót vezettek.

 

A Stop- Niddm viszgálat eredményei

 

  • cukorbetegség kialakulása
  • szív- és érrendszeri megbetegedések
  • magas vérnyomás

 

Az eredmények értékelése után kiderült, hogy a Bayer készítmé-nyével történt kezelés a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát 36,4%-kal csökkentette. (Cukorbetegségnek minősült két egymást követő OGTT teszt után a >=11,1mmol/l érték)

 

Ez az eredmény azt is bizonyítja, hogy a Bayer készítménye minden alcsoportban hatásos, kortól, nemtől és BMI-től függetlenül. Ezért minden csökkent glükóz toleranciában szenvedő beteg csak nyerhet a Bayer készítményével történt kezeléssel különösen azért, mert a gyógyszernek nincsen toxikus mellékhatása. De mitől is ilyen hatásos a Bayer készítménye a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében? Már számos vizsgálat bebizonyította, hogy minél magasabb a két órás vércukorérték a 75 gr cukorterhelést követően csökkent glükóz toleranciájú betegeknél, annál nagyobb az esélye a cukorbetegség kialakulásának. A Bayer készítménye jelentősen csökkenti az étkezés utáni csúcsokat, melynek hatására csökken a magas vércukorérték megbetegítő hatása, és így kitolódik az csökkent glükóz toleranciából cukorbetegségbe történő átmenet.

 

A cukorbetegség hatásai

 

Tudott, hogy a cukorbetegség hatással van a kis- és nagyerekre, amelyből komoly szövődmények alakulnak ki. Ezeket a szövődményeket sajnos nehéz időben észrevenni, mivel a cukorbetegség megállapításánál nagyon sokszor ezek a szövődmények már jelen vannak. Ma már tudott, hogy a nagyerek szövődményeivel számolni kell a cukorbetegség megállapításakor. A koronária megbetegedés a vezető halál ok 2-es típusú cukorbetegek esetében (a halálesetek 40-50%-a ennek tudható be). Ezeknél a betegeknél 2-10-szer nagyobb a koronária megbetegedésben, agyi érbetegségben és perifériás érbetegségben történő elhalálozás kockázata, mint a nem cukorbetegek esetében. Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a csökkent glükóz toleranciában szenvedő betegeknél a koronária megbetegedések kockázata megnő.

 

Most lettél cukorbeteg? Olvass bele, mit kel tenned: A cukorbetegség kezelése!

 

 

A Stopp-Niddm vizsgálat másodlagos célja

 

Ezért a vizsgálat másodlagos célja az volt, hogy megvizsgálja, hogy a Bayer készítmény étkezés utáni vércukorérték csök- kentő hatása milyen eredményt mutat a szív- és érrendszeri megbetegedési kockázatok és a magas vérnyomás kialakulására csökkent glükóz toleranciájú betegek esetében. A Bayer készítmény kezeléssel elért étkezés utáni vércukor- érték csökkenés a koronária események jelentős csökkenését eredményezte. A koronária események között a szívinfarktus kockázatának csökkenése volt a legjelentősebb. A Bayer készítménye a szívinfarktus kockázatát 91%-kal csökkentette. A Bayer készítménye hatásosnak bizonyult a magas vér- nyomás kialakulásának csökkentésében is, vagyis 34%-kal csökkentette a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A 682 Bayer készítménnyel kezelt beteg közül 78 betegnél alakult ki magas vérnyomás, míg a 682 fős placebo csoportból ez a szám 115 volt. Magas vérnyomásnak minősült a >140/90 Hgmm-es vérnyomás két egymást követő vizsgálat során, vagy ha a kezelőorvos vérnyomáscsökkentő szert írt fel a betegnek a két látogatás közötti időszakra.

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt!

 

A vizsgálat bebizonyította, hogy csökkent glükóz toleranciájú betegeknél a Bayer készítménnyel elért étkezés utáni vércukorérték csökkenés kedvezően befolyásolja a szív koronária eseményeket és a magas vérnyomás kialakulását. Ez az eredmény megerősíti azt a feltevést, hogy az étkezés utáni vércukorérték a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik rizikófaktora.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Káposztaleves

Káposztaleves

  A kelkáposztát laskára vágjuk, a zöldségeket vékony karikára. Fazékba rakjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, a fokhagymát és a vöröshagymát - gézbe kötve - egészben rakjuk bele. Ízesítjük sóval, leveskockával, és a fûszerekkel. 10 percig hirtelen...

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!

Hibás hatóanyag tartalmuk miatt bevonták ezt a 27 gyógyszert

Kivonták a forgalomból ezeket a gyógyszereket hibás hatóanyag tartalmuk miatt!

FIGYELMEZTETÉS! Ha te is vettél ilyen gyógyszert, azonnal hagyd abba, hibás hatóanyag miatt mindet bevonták! 27 gyógyszer, melyeket te se szedd tovább!  

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Máj betegségének tünetei

Tünetek, amik azt jelzik, baj lesz a májaddal!

Ha valaki májproblémával küzd, csak később derül ki a dolog, lehetséges, hogy csak akkor, amikor már nagy a baj. Íme 5 tünet, amiből időben felismerheted a betegséget!

Babhéj tea a cukorbetegségre, magas vérnyomásra

Magas vérnyomásra vagy cukorbetegségre is jó a babhéj tea!

Az alábbiakban egy egyszerű, de igencsak hatásos tea receptje található. A babhéj-tea azoknak ajánlott, akik cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással küzdenek.

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Kedves Péter!   Régóta javaslom speciális étrendtől függetlenl, hogy lisztes habarás és rántosos sűrítések helyett,...

Cukor helyettesítése lekvárokban

Cukor helyettesítése lekvárokban, dzsemekben, befőttekben

A lekvárok eleve magas szénhidrát tartalommal rendelkeznek. Megmutatjuk hogyan csinálj alacsonyabb CH tartalommal lekvárt és mivel helyettesítsd a cukrot!

Hirdetés
Sok jeges tea káros a vesére

Napi 6 vagy annál több pohár jeges tea nagyon káros a vesékre!

Nyári hőségben a jeges tea ivása igen népszerű lett, ám a vesebetegségek szakorvosai arra figyelmeztetnek, hogy ez a kellemes ital elősegítheti a vesekövek képződését.

Mészáros Ildikó dietetikus

Mészáros Ildikó dietetikus

Cím: Budapest
Telefon: +36-30-452-36-00
Email: dietetika@dietetika-eletmod.hu
Weblap: www.dietetika-eletmod.hu

Nyári étkezés cukorbetegként

Néhány jó tanács a nyári étkezéssel kapcsolatban.

Ahogy melegszik az idő, egyre gyakrabban kívánjuk meg a különböző fagylaltokat, jégkrémeket. És valljuk be őszintén: nagyon nehéz vízparton egy jó lángosnak ellenállni.

Veszélyes a szomjazás cukorbetegnek főleg!

Veszélyes a nyári szomjazás!

Először szomjas vagy, aztán jön a szájszárasság, majd egyre kevesebbet izzadunk. Felborulhat a szervezet elektrolit-egyensúlya! Veszélyes a szomjazás, főleg cukorbetegnek!


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.