Online tanácsadás
Kérdés:
Kérdést felvető neve: Bognár Mária
Kedves Zentai Andrea! Rövid a kérdésem: szőlőcukorral süteményeket lehet-e édesíteni, mivel ahol én lakom nincs cukorbetegeknek édesítőszer. Itt ételekre és süteményekre gondolok. Ha nem lehet, akkor szaharinnal és hasonló szerekkel lehet-e pótolni a glaukonont. Válaszát köszönöm.
Válasz:
Kedves Kérdező!
Egy cukorbeteg cukor és méz helyett használhat:
Mesterséges édesítőszerek Cukorpótlók „Alternatív megoldás"
Hőre bomló:
- aszpartam (pl. Canderel tbl.)
- szacharin
Hőre nem bomló:
- aceszulfám-K
- ciklamát
- szorbit (Glukonon)
- fruktóz (gyümölcs cukor)
- maltodextrin (Canderel por)
- stevia
- innulin
- xilit
- szukralóz
- stb.
A mesterséges édesítőszereknek nincs szénhidrát- és energia tartalmuk. A bolti forgalomban általában folyadék vagy tabletta formában kaphatók, pl. Süssina, Polysett stb. A hőre bomló mesterséges édesítőszereket utólag kell az ételekhez hozzáadni, mert ha együtt főzzük, forraljuk az ételekkel vagy italokkal mellékízt adhatnak (pl.
szacharin) vagy elvesztik az édesítő erejüket (pl. Canderel). A hőre nem bomló édesítőszereket a főzés bármely szakaszában az ételhez adhatjuk, mert nem okoznak ízváltozást és édesítőerejüket megtartják.
A cukorpótlók általában por alakúak. Van szénhidrát-, illetve energiatartalmuk, ezért túlsúlyos betegek számára nem javasolt az alkalmazásuk. Normál testsúlyú cukorbetegek napi 15-30 g mennyiségben használhatják fel.
A cukorpótlók 100 g-jában 100 g szénhidrát található, a felhasznált mennyiség szénhidráttartalmát bele kell számolni az étkezés szénhidráttartalmába.
Az „Alternatív megoldás": természetben megtalálható mégsem számolunk rá ch-t, kalóriát. A Stevia egy dél-amerikai növény, aminek kutatások szerint egyéb jótékony hatásai is vannak és a boltokban megtalálható a cserepes növény, a szárított levél, folyadék, tabletta és por formájában is. Az innulin a csicsóka rostja és vele is készültek tanulmányok, amik egyéb jótékony hatásait tárják fel, különböző termékekben és por formájában is megtalálható a boltokban. Az édesgyökér egy növény, amiből teafőzetet lehet készíteni és azzal ízesíteni az ételeket. A xilit egy cukor alkohol, aminek csökkent a felszívódása. A szukralóz egy módosított cukor, 3 OH csoport helyett 3 Cl molekula van a szénvázhoz kapcsolva, ez változtatja meg a felszívódását.
Zentai Andrea