Cikkek, hírek és információk a cukorbetegség és az egészséges élet világából, nem csak cukorbetegeknek, Táplálkozási útmutató várandós anyák részére

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. November 21. Szerda - Olivér
Hirdetés
| Szerző: Duli Viktória

Táplálkozási útmutató várandós anyák részére

Bár a várandósság ugyan nem betegség, mégis fontos, hogy kellő figyelemmel és felelősséggel viszonyuljon ehhez a megváltozott fizikai állapothoz, amely komplex odafigyelést igényel élete minden területén. A baba és anyukája érdekében egyaránt fontos egy mindkettejüknek megfelelő életmód kialakítása, amelynek elengedhetetlen része a megfelelő, és mindkettejük számára egészséges táplálkozás is.

Hirdetés
Hirdetés

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt!

 

Miért fontos a megfelelő táplálkozás?

 

 

A helyes táplálkozás:

 

  • fontos meghatározója a leendő gyerek jövőbeli egészségének,
  • javítja a kismama egészségét, fizikai erőnlétét és lelki egyensúlyát
  • segít megfelelni a terhesség különleges "követelményeinek",
  • felkészíti testet a baba szoptatására,
  • elegendő energiát biztosít az édesanyának és babájának.


A terhesség ideje alatt a fejlődő magzatot a méhlepényen és a köldökzsinóron keresztül az édesanya táplálja. Éppen ezért teljes egészében a kismama étkezésétől függ, milyen minőségű táplálékot és tápanyagokat kap a növekvő gyermek, valamint ezekből hogyan tudja felépíteni a saját, alakulóban lévő szervezetét. A magzati korban történő behatások egész életén át elkísérik a gyermeket. Sokszor egészséges gyermekekben felnőttként alakulnak ki olyan betegségek, melyek kialakulásának valószínűségét a magzati behatások is erősen befolyásolják. Mivel a magzat szervezete mindig az adott "kínálathoz" alkalmazkodik, így az aktuális tápanyag-ellátottsága függvényében képes bizonyos változásokat, kompenzáló mechanizmusokat véghezvinni egyes életfolyamataiban. Ezek az adott életciklusra jellemző, fejlődését gátolhatják. (Károsodhat a máj működése, ami felnőtt korban szívpanaszokhoz, cukorbetegséghez vezethet.) Ezek kivédhetők, a magzat egyenletes, megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagellátásával (különösen fontos odafigyelni erre a terhesség utolsó három hónapjában).

 

Mit is takar megfelelő táplálkozás?

 


A fejlődő magzat tápanyagforrását az anyai szervezet biztosítja, épp ezért nem mindegy, hogyan táplálkozik a kismama. Ezen persze nem azt kell értenünk, hogy "két ember helyett" kell ennie: ilyenkor nem a mennyiség növelése szükséges, hanem elsősorban a minőségi étkezés fontos.

A terhesség ideje alatt nem szükségszerű az elhízás, de a szélsőséges diéták is ártalmasak:

Ha a várandós nő nagyjából változatlan életmódot folytat, energiaszükséglete átlagosan mindössze 15%-kal nő (napi 300 kcal-val, ami megfelel egy nagyobb szelet kenyér energiatartalmának, de megkímélt állapotban elég 200 kcal többletenergia biztosítása is). Ennek fedezése általában nem okoz nehézséget, szervezete éhségérzettel diktálja, hogy mennyire van szüksége. Napi 5-6-szori étkezéssel (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, pótvacsora) megoldható. Egyszerre azonban nem fogyasszon nagymennyiségű ételt (gyakran egyen, de keveset). Az elhízás megelőzése érdekében, azonban célszerű odafigyelnie, hogy ezt az éhségérzetet mivel csillapítja.

 

Kérdésed van a cukorbetegek megfelelő táplálkozásával kapcsolatban? Kérdezd online dietetikus tanácsadónkat!



Nagyobb mennyiségű táplálékot ajánlott fogyasztaniuk azoknak a kismamáknak, akik még nem töltötték be 18. évüket, nehéz, fárasztó munkát végeznek, vagy gyors egymásutánban több gyermeket szültek.

Optimális esetben - a magasságtól és testsúlytól függően - 9 - 12 kg súlytöbblet jön létre a terhesség alatt. Normál alkatú, egészségesen táplálkozó kismamáknál 10-12 kg, túlsúlyosaknál 9-10 kg (esetleg 7-8 kg) súlygyarapodás az ideális. Ez az első 10 hétben lassú, heti 115 g, majd 300g.

A terhesség alatti szélsőséges diétázás, vagy elégtelen, hiányos táplálkozás is árthat a magzatnak. Egy friss tanulmányból kiderült, hogy a kismamák elégtelen táplálkozása vagy diétázása a méhben fejlődő magzat vérkeringésének zavarát eredményezi, ami felnőtt korban akár szívpanaszok és cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Az éhező kismamák gyermekei ugyanakkor hajlamosabbak az elhízásra is.

Ezen lehetséges problémák elkerülése céljából nem árt odafigyelni az elfogyasztandó táplálékainak mennyiségére és minőségére egyaránt.

 

Ideális étrend

 

A helyes étrend kialakítása során minden szempontot figyelembe kell venni. Természetes normál mértékben szinte minden étel fogyasztása megengedett. Bármilyen elvet követünk is, egy várandós nő nem tiltható el attól az ételtől, melyet megkíván. A helyes étrend kialakítása nem csak a kismama és a magzat védelmét szolgálja, de megkönnyíti a szülést, és később a felesleges kilók leadását is.

  • Változatosság: A változatos étrend biztosítja a megnövekedett vitamin és ásványi anyag igény folyamatos kielégítését. Kiemelten ajánlott odafigyelni az alábbi ásványi anyagok és vitaminok elegendő bevitelére:

 

  • Kalcium: a magzat csontozatának és fogazatának nélkülözhetetlen építőköve. Terhesség idején a normális mennyiség dupláját kell fogyasztani.


Forrásai: a tej, sajt, joghurt, túró, savanyú káposzta, paradicsom, szardínia.

A napi szükségletet fedezhetjük pl. 100 g keménysajtból, 170 g szardíniából, 6 dl tejből. Ízletes kalcium- és fehérjebombához jutunk, ha egy pohár tejből és banánból turmixot készítünk.

  • Vas: a haemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben. A magzatnak vasraktárat kell kiépítenie a születése utánra, és számolni kell az anya megnövekedett vasigényével is. Terhesség idején az anya több haemoglobint állít elő, ezért több vasat használ fel a táplálékból.


Forrásai: sovány marha-, birka-, csirkehús, belsőségek, szardínia (tonhal), különböző müzlik (meg kell nézni az összetevőiket!), bab, csicseri borsó, lencse, tofu, brokkoli, borsó, újhagyma, spenót (és egyéb zöldfőzelékek), burgonya kesudió, napraforgómag, tojás.

A test könnyebben feldolgozza a vasat, ha elég C-vitaminhoz is jut. A fekete teák, illetve a kávé egyes komponensei azonban gátolják a vas felszívódását, többek között ezért is nem ajánlottak kismamáknak.. Az állati táplálékból származó vas könnyebben felszívódik, mint a növényi eredetű. A máj ugyan vasban dús táplálék, mégis csupán mértékletes fogyasztása tanácsos a különösen magas A-vitamin-tartalom miatt, mely ártalmas lehet a magzat fejlődésére.

Egyes nők annyira vashiányosak lehetnek, hogy az már veszéllyel lehet mind rájuk, mind a babájukra. A vashiányos vérszegénység tünetei lehetnek a fáradtság, sápadt bőrszín és a hajhullás. Nagyon érzékennyé válhatnak a hidegre is, ha nincs elég vas a szervezetükben. Ilyen tünetek észlelésekor az orvos a megfelelő vizsgálatok után valószínűleg vasat fog felírni.

  • Cink: a vércukorszint szabályozásában vesz részt, az inzulin alkotórésze.


Forrása: húsok, hüvelyesek, tojás.

Hiánya: hiányállapot esetén hasmenés jelentkezhet, gyermekeknél gátolja a növekedést.

  • Jód: fontos szerepet játszik a vérkeringés, és az anyagcsere szabályozásában, a pajzsmirigy hormonok termelésében, véd a káros sugárzásoktól.


Hiányában lelassul az anyagcsere, spontán abortusz is előfordulhat. Általában a pajzsmirigy megnagyobbodása jelzi.

Forrásai: hal, só, kagyló, friss, sötétzöld színű leveles zöldségek, brokkoli, spenót, korpás kenyér, zabpehely, zöldborsó, mandula, banán, tojássárgája.

  • Folsav: Folsavra (kb. 3-szoros mennyiségre) leginkább a terhesség első 12 hetében van szükség, de legjobb már a teherbeesés tervezésekor odafigyelni a magas folsav tartalmú ételek fogyasztására. Nélkülözhetetlen a vörös vérsejtek termeléséhez, az idegrendszer és a gerinc helyes fejlődéséhez, különösen a terhesség első néhány hetében.


Forrásai: zöldségek, spenót, sóska, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, bab, borsó, káposzta, barna rizs, burgonya, karfiol
Gyümölcsök :szárított barack, füge, citrom, narancs, kiwi, banán
Egyéb élelmiszerek: különböző müzlik, narancslé, tej

A zöldség túlfőzésével a folsav megsemmisül!

A terhesség alatt az orvos ajánlására tabletta formájában is szedhetjük. Kizárólag orvossal való konzultáció után szedhető bármilyen gyógyszer, vagy vitamin a terhesség és a szoptatás ideje alatt.

  • C-vitamin: erősíti a szervezet ellenállóképességét, segíti a méhlepény megfelelő működését és a vas felszívódását.


Forrásai: friss gyümölcsök, zöldségek; legkiválóbbak a narancs, alma, paprika, paradicsom, egres, fekete és piros ribiszke, kelkáposzta, kelbimbó, karalábé, sóska.

  • E-vitamin: izom- és idegpályák fejlődéséhez és működéséhez szükséges.


Forrása: növényi olajok, olajos magvak.

  • D-vitamin: segíti a kálcium és foszfor felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Kiegyensúlyozott szívműködéshez és a csontok fejlődéséhez szükséges. A D-vitamint napfény hatására állítja elő a szervezet, de ajánlott növényi olajokkal, olajos magvakkal, hal, máj és tojás fogyasztásával is bevinni.

 

  • Gabonafélék, kenyerek, lisztek, az étkezések váza


A magyar konyhában rendkívül nagy szerep jut a gabonából készült élelmiszer alapanyagoknak, ételeknek (liszt, száraz tészták, házilag készült tésztaételek). Főtt ételként mégsem ajánlott gyakorta fogyasztani a terhesség alatt ezeket, mivel ezekkel kevesebb hasznos anyag juttatható a szervezetbe. Ideálisabbak a különböző zöldségekből, főzelékekből készült köreteket. A kenyérféléknél is inkább a magasabb rosttartalmú barna, magos változatok megfelelőbbek, de a fehér kenyér sem tiltott.

  • Zöldség-, gyümölcs-, főzelékfélék naponta többször


A zöldségeket érdemes mindig frissen, vagy párolva fogyasztani, így nyerhető ki belőlük a legtöbb értékes vitamin, de máshogy elkészítve is nyugodtan fogyasztható. A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalma megakadályozza a székrekedés kialakulását is, ami terhesség alatt gyakran előfordul. Rostdús táplálkozással ez megelőzhető. Rostokban gazdagok a zöldségek, gyümölcsök, a korpás kenyér, mogyoró, dió, korpás lisztből készült tészta, barna , magvas kenyerek és lisztek, barnarizs, mazsola, aszalt sárgabarack, zöldborsó is.

  • Száraz hüvelyesek (bab, sárgaborsó, lencse) kerülése


Puffasztó hatásuk miatt nem ajánlott fogyasztásuk. Ennek ellenére akinek kellemetlenséget, panaszt nem okoznak, a terhesség első felében fogyaszthatja, ha megkívánja.

  • Zsiradékszegény ételek


Zsír és vaj helyett inkább a növényi olajok, és a margarin domináljon, azokat is csak mértékkel. A húsok, a tejtermékek és a tojás fedezi a szükséges állati eredetű zsírmennyiséget.

  • Hús, húskészítmény, tej tejtermék naponta többször


A magzat - és különösen a magzati agy fejlődéséhez rendkívül fontos a fehérjepótlás. Forrásai: hal, hús, dió, mogyoró, hüvelyesek, tojás, tejtermékek; A fehérjepótlás szempontjából kiemelten fontos az állati eredetű élelmiszerek naponta többszöri fogyasztása, amelyek egyébként az ásványi anyagok pótlására is kiválóak (tej, tejtermékek, zsírszegény húsok). Lehetőleg hetente egyszer belsőséget (főleg májat) is egyen a kismama, a túl gyakori, nagy mennyiségű fogyasztása viszont káros lehet a magzatra (A-vitamin túladagolás).

  • Tojás:


A szokásos mennyiségben elegendő fogyasztani (heti 3-4), de mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetni a tojás alapos megtisztítására (gondosan lemosni feltörés előtt), és átsütésére, átfőzésére. Nyers tojást, vagy azt tartalmazó ételt tilos fogyasztani!

  • Édesség helyett inkább gyümölcs, vagy olajos magvak


A kismama számára sem tiltott az édesség, chips, más hasonló rágcsálnivalók módjával, mégis sokkal jobb, ha gyümölcsöt (frisset, vagy szárítottat), napraforgó-, vagy tökmagot, zöldséget, barna kenyérből készült szendvicset rágcsál. Célszerű azonban már a várandósság kezdetétől kerülnie a túlzott cukorfogyasztást. A cukor nemcsak hizlal, de értéktelen, üres kalória, ezen kívül szerepe lehet a terhességi cukorbetegség kialakulásában is. A mesterséges édesítők fogyasztása nem ajánlott várandósan, majd azt követően a szoptatás idején sem.

  • Koffein kerülése


Terhesség idején sokan megundorodnak a kávétól, teától, de ha nem, akkor is kerüljék a koffeint a terhesség alatt! A legismertebb formája a kávé, de gyakran adják hozzá különböző üdítőitalokhoz (pl. kóla), és allergia elleni készítményekhez is. A koffein megzavarja a kálcium felszívódását a szervezetben. A túl sok koffein a baba túlzott élénkségéhez vezet és a koraszülés esélyét is növeli. Ha nem tud lemondani a kávéról, inkább a csökkentett koffeintartalmút, azonnal oldódót igya, mint a pörkölt változatokat. A teafüvet nem áztatva túl sokáig csökkenthető a kész ital koffein mennyisége. Gabonafélékből készült, koffeinmentes kávéra is megpróbálhat átállni. A fekete teák helyett pedig kipróbálhatja a különböző zöld teákat, gyógyteákat, gyümölcsteákat (de nem az ízesített fekete teákat), ezek ugyanis nem tartalmaznak koffeint.

 

  • Folyadék:


A tejet, sőt akár a csapvizet is érdemes fogyasztás előtt felforralni. Előnyösebb kerülni, vagy minél ritkábban fogyasztani a különböző szénsavas italokat, cukros üdítőket. Szomját csillapítsa csapvízzel, szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslevekkel (legjobb frissen facsartan), illetve házilag készített zöldség levekkel, zöld, vagy gyümölcsteákkal. Előfordulhat, hogy egyes testrészeken ödéma (víz lerakódás) alakul ki, ilyenkor az orvos folyadék-, és sómegszorítást ajánlhat.

  • Ne sózzon erősen:


A terhesség során előfordulhat, hogy a kismamának magas lesz a vérnyomása. Ezt megelőzheti, vagy mértékét csökkentheti, ha ételeit kevéssé sózza. Próbálja inkább az ételek eredeti ízeit élvezni, de használhat ízesítésre különböző zöld fűszereket, zöldségekkel, gyümölcsökkel tűzdelhet, vagy rakott ételként is készítheti őket.

 

Főzési tanácsok:


 -  A friss a legjobb. A friss gyümölcsben és zöldségben több a rost és tápanyag. Ha mégis meg akarja főzni a zöldséget, párolja, vagy mikrohullámú sütőben süsse rövid ideig.

A helyesen főzött zöldségnek megmarad a friss színe.

 -  A gyümölcsöket, zöldségeket, főzelékeket alaposan meg kell mosni fogyasztás előtt!

 -  Inkább héjában sütve a krumplit, mint főzve, vagy olajban sütve, de alkalmanként persze így sem tiltott.

 -  Jól átfőzve, átsütve a húst, halat, tojást! A nyers húsból és tojásból ártalmas baktériumok kerülhetnek a mama és a baba szervezetébe.

 - A szárnyasokban és a halban kevesebb a zsír, mint a vörös húsokban. Vörös húsból is minél soványabbat, levágva róla az összes látható zsírt! Sütés után is célszerű lecsöpögtetni a zsírt (olajat) a húsról!

 -  Inkább főzve, sütőben, alufóliában sütve, párolva, vagy grillezve a húst, mint bő olajban sütve, hogy minél kevesebb legyen a zsírtartalma.

 - Kismama ne igyon pasztőrizálatlan tejet!

 - A táplálék-kiegészítőkről:

Ha valaki kiegyensúlyozottan, rendszeresen táplálkozik, általában nincs szükség kiegészítő gyógyszerekre; a vas a nehéz felszívódás, a folsav pedig a gyors kiürülés miatt azonban gyakran csak gyógyszerekkel pótolható. Az étrend multivitamin-készítményekkel történő kiegészítését a kezelőorvossal kell megbeszélni!

 

Panaszok enyhítése:

 


 - hányinger: általában a 4-5. hétben jelentkezik, és a 8-12, hétben a legerősebb. Enyhítheti keksz, kétszersült, zöldtea. A koplalás tilos, legyengítheti a szervezetet.

 - székrekedés: sok folyadék és rostdús ételek fogyasztásával megelőzhető, illetve orvosolható (zöldségek, főzelékek, gyümölcsök, barna, magos kenyerek).

 - gyomorégés: gyakori rágcsálás csökkenti, de csak kevés keksz, kétszersült ajánlott. Kevés tej, aludttej is enyhítheti.

A várandósság utolsó szakaszában célszerű elkerülni a savasodást okozó ételeket (pl. paradicsom, fűszeres ételek, tea, túl sok cukor stb.), mivel a méh a gyomorra gyakorolt nyomása miatt egyébként is túl sok gyomorsava lehet a kismamának. A magas vérnyomás kialakulása kivédhető a nagymértékű só fogyasztás elkerülésével. A drogok, cigaretta, alkohol és más élvezeti szerek használata a magzat és a kismama érdekében egyértelműen tilos.

 - szapora szívverés: kerülje a puffasztó ételek fogyasztását, főként a száraz hüvelyesekét (sárgaborsó, bab, lencse), és azon zöldségféléket, melyek egyénileg hasonló problémát okoznak (pl.: karfiol, zöldborsó)

 

A vegetarianizmusról:

 


Mindenkinek szíve joga, hogy  megfelelő táplálkozási ismeretek birtokában milyen táplálkozási irányzatot követ. Az a típusú étrend, amelyben kizárólag növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása engedélyezett, terhesség idején nem javasolható.

Amennyiben a növényi eredetű táplálékon kívül tej, tojás, hal, baromfi is szerepel az étlapon, különösebb problémával nem kell számolni. Ha kizárólag növényi eredetű élelmiszerekből áll az étrend, vas-, kalcium-, B12-vitamin-, D-vitamin- és fehérjehiány is kialakulhat. Ez a hiányállapot akadályozhatja a magzat fejlődését. Az ilyen jellegű táplálkozástól eltántoríthatatlan kismama feltétlenül egyeztessen orvosával, az esetleges vitamin és ásványi anyag készítmények szedésével kapcsolatban.

Problémát okozhat:

 


 - Magas vérnyomás: a vérnyomás szinten tartása mindig, de terhesség alatt különösen szigorú követelmény. A várandós anya vérnyomását ellenőrizni kell, mert a terhesség kapcsán is kialakulhat magas vérnyomás. Gyógyszeres kezelése a szülészorvos hatáskörébe tartozik. Az étrendi beavatkozás szerepe csak a megelőzésben bizonyított.

 - Cukorbetegség: ma már a cukorbeteg anyák � megfelelő gondozás mellett � egészséges gyermeket hoznak a világra. Az ilyen kismamának a kezeléssel arra kell törekednie, hogy már a fogamzást megelőzően és természetesen a terhesség egész tartama alatt is a vércukorszintje a normális tartományban legyen. Ez speciális gondozást igényel, de a normál vércukorszint biztosításával a magzati ártalom elkerülhető. Fokozott figyelmet kell fordítaniuk táplálkozásukra, hogy az mind a cukorbetegség, mind a baba szempontjából ideális legyen.

 - Terhességi cukorbetegség: a várandós anyák 2-5 százalékánál fordul elő. Egy terhesség során felszabaduló anyag (méhlepényhormon) okozza. A 20. terhességi hét után ebben az irányban is vizsgálják a kismamákat, és ha szükséges, kezelik, hogy az újszülöttnél semmiféle komplikáció ne fordulhasson elő.

 

Tápláléktáblázat és további táplálkozási tanácsok cukorbetegeknek!

 

 

A magzatra káros tényezők

 


Az első környezet, amivel a gyermek kapcsolatba kerül, az anyaméh. Az anyai és magzati vérkeringés a méhlepényen keresztül kapcsolódik egymáshoz, ezen át történik a magzat oxigén- és tápanyagellátása. Az anyaméh nagyfokú védelmet nyújt a magzatnak, azonban bizonyos ártalmas anyagok mégis átjuthatnak a méhlepényen keresztül, s károsíthatják a magzatot. Ilyenek lehetnek például az élvezeti szerek, gyógyszerek, vegyszerek stb.

  • Alkohol: régi megfigyelés, hogy az alkoholista szülők utódai is gyakran iszákosak lesznek. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása a terhesség elején, méhlepénygyulladást okozva, vetélést idézhet elő. Ha az alkoholizáló anya májában már előzetesen tönkrement (az ital hatására) az alkohol lebontásában szerepet játszó enzim, akkor az alkoholfogyasztás után az anya vérében olyan anyag halmozódik fel, ami károsítja a magzatot. A károsodás a testi és szellemi fejlődés visszamaradásához, magatartási zavarhoz és fejlődési rendellenesség kialakulásához vezethet (magzati alkohol-szindróma).

 

  • Dohányzás: a dohányzó anyák újszülöttjeinek születési súlya kisebb a nemdohányzókénál, mivel a nikotin (érösszehúzó hatásánál fogva) rontja a méhlepényben a keringést, s ezzel a magzat tápanyag- és oxigénellátását. A cianid-vegyületek és a szénmonoxid tovább növelik az oxigénhiányt.


Ha az anya rendszeresen, akárcsak passzív módon is dohányzik, lelassul a magzat növekedése már napi 10 szál cigaretta miatt is. Ilyenkor az újszülöttek átlagban 200 grammal kisebb súllyal jönnek a világra, mint azok, akiknek édesanyja nem dohányzott. A terhesség alatti dohányzás megnöveli a koraszülés és a rendellenességek kockázatát, ráadásul az ilyen gyerekeknél gyakran megfigyelhető, hogy az intelligencia-hányados kisebb.

(28 éven át tartó finnországi vizsgálat végkövetkeztetése: azok a fiatal férfiak, akiknek az édesanyjuk a terhesség alatt dohányzott, kétszer annyiszor követnek el erőszakos bűncselekményt, mint a nemdohányzó mamák fiai.)

  • Drogok: a kábítószer-élvező édesanyák gyerekein a születés után súlyos elvonási tünetek jelentkezhetnek. A kemény-drogok, pl. a kokain vagy a heroin, komoly agykárosodást idézhet elő a magzatban.

 

  • Gyógyszerek: orvosi tanács nélkül semmilyen gyógyszert ne, de amit az orvos javasol, azt feltétlenül szedje a várandós anya. Orvosi javaslat nélkül még vitaminokat se szedjen.


Ha az anya korábban fogamzásgátló tablettát szedett, szervezete folsav-, karotin-, B2-vitamin-, B6-vitamin-, B12-vitamin-, C-vitamin-, kalcium-, foszfor- és cinkkészlete a normál szint alsó határának közelébe került, s a megfelelő ellátottság érdekében hangsúlyozottan fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Állandó gyógyszerszedés esetén is ki kell kérni az orvos tanácsát a gyógyszerezésre vonatkozóan. Lehet, hogy a terhesség alatt másfajta gyógyszert fog javasolni.

  • Vegyszerek: a méhen belül optimális környezetben van a magzat, de erre az ideális miliőre vigyázni kell. Fontos, hogy ne legyenek vegyszerek a terhes anya közelében. Tartózkodni kell ezek belélegzésétől is. Káros hatásúak a festékek, lakkok, de nem egészségesek egyes kozmetikai szerek sem.

 

  • Fertőzések: ne látogasson fertőző beteget, ha teheti, még a náthás beteget is kerülje. Ha környezetében valamelyik családtagjának krónikus légúti, bőrgyógyászati vagy egyéb megbetegedése van, ki kell kérni az orvos tanácsát arra vonatkozóan, hogy van-e teendő. Kertészkedésnél húzzon gumikesztyűt, nyers ételt ne kóstolgasson (pl. fasírt, kolbász). Ugyanebből a meggondolásból kerülje a kiscicákkal és a kiskutyákkal való kontaktust.


Tilos nyers vagy félig átsütött húsokat fogyasztani, mert fertőzést okozhatnak. A húsos vágódeszkán, zöldséget, gyümölcsöt se vagdosson!

Mivel egyes kórokozók ürülékkel (pl. macskaürülék) terjednek, a szabadföldön termett zöldségeket gondosan mossunk meg, mielőtt nyersen elfogyasztanánk.

  • Stressz, idegeskedés: az idegállapot is kihat a magzat fejlődésére. Lehetőleg kerülni kell a stressz-helyzeteket, és amennyire megoldható ügyelni a nyugodt, kiegyensúlyozott, harmónikus lelkiállapot megteremtésére.

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése

 

 

Forrás: dietetika.hu

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Vesekövet okoz az elhízás

Vesekövet okozhat az elhízás

A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen...

injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Töltött burgonya

Töltött burgonya

  Elkészítés: Az előzőleg héjában megfőzött burgonyákat hosszában kettévágjuk, üregeket kaparunk bele. A kikapart burgonyát összetörjük, elkeverjük a darálthússal, tojással, petrezselyemmel, sóval. Ezzel a masszával megtöltjük az üregeket. Túzálló edényt...

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Hibás hatóanyag tartalmuk miatt bevonták ezt a 27 gyógyszert

Kivonták a forgalomból ezeket a gyógyszereket hibás hatóanyag tartalmuk miatt!

FIGYELMEZTETÉS! Ha te is vettél ilyen gyógyszert, azonnal hagyd abba, hibás hatóanyag miatt mindet bevonták! 27 gyógyszer, melyeket te se szedd tovább!  

Máj betegségének tünetei

Tünetek, amik azt jelzik, baj lesz a májaddal!

Ha valaki májproblémával küzd, csak később derül ki a dolog, lehetséges, hogy csak akkor, amikor már nagy a baj. Íme 5 tünet, amiből időben felismerheted a betegséget!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Kedves Ágica! Ahhoz, hogy válaszolni tudjak, kérem sokkal bővebben mutassa be fia helyzetét és részletesen írja le, hogy az orvos...

Babhéj tea a cukorbetegségre, magas vérnyomásra

Magas vérnyomásra vagy cukorbetegségre is jó a babhéj tea!

Az alábbiakban egy egyszerű, de igencsak hatásos tea receptje található. A babhéj-tea azoknak ajánlott, akik cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással küzdenek.

Hirdetés
Cukor helyettesítése lekvárokban

Cukor helyettesítése lekvárokban, dzsemekben, befőttekben

A lekvárok eleve magas szénhidrát tartalommal rendelkeznek. Megmutatjuk hogyan csinálj alacsonyabb CH tartalommal lekvárt és mivel helyettesítsd a cukrot!

Abfox Internet Marketing Tanácsadó Kft.

Abfox Internet Marketing Tanácsadó Kft.

Cím: 2100, Gödöllő, Kossuth u. 13.
Telefon: 06-28-423-171
Email: info@abfox.hu
Weblap: www.hatekonyhonlap.hu

Sok jeges tea káros a vesére

Napi 6 vagy annál több pohár jeges tea nagyon káros a vesékre!

Nyári hőségben a jeges tea ivása igen népszerű lett, ám a vesebetegségek szakorvosai arra figyelmeztetnek, hogy ez a kellemes ital elősegítheti a vesekövek képződését.

Nyári étkezés cukorbetegként

Néhány jó tanács a nyári étkezéssel kapcsolatban.

Ahogy melegszik az idő, egyre gyakrabban kívánjuk meg a különböző fagylaltokat, jégkrémeket. És valljuk be őszintén: nagyon nehéz vízparton egy jó lángosnak ellenállni.


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.