Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Orvosi értelmező szótár diabétesz témakörben, triglicerid

Diabetes Portál


Triglicerid

 

A vérzsírok egyik fajtája, ún. neurális zsír, amely 3 molekula zsírsavból és 1 molekula glicerinből áll. Triglicerid a sertészsír, a vaj, az olaj, stb, csak minegyikkre más-más zsírsav-összetevő jellemző. Az emberi vérsavóban 5,5-1,7 mmol/l között mozog a (fehétjéhez kötött) trigliceridek szintje, amely diabétesz esetében többnyire a vércukorszintekkel párhuzamosan megemelkedik. Ha a vércukor normalizálását követően 2,5 mmol/l fölött marad a trigliceridek szintje, ún. fibrát típusú gyógyszereket (bezafibrat, gemfibrozil, fenofibrát, ciprofibrát, stb.) szükséges szedni, mert különben a magas triglicerid szintek felgyórsítják az érelmeszesedés folyamatát és megnő a szívkoszorúér elzáródása, vagy az agyi érkatasztrófa veszélye. Súlyos anyagcsere kisiklásnál, valamint hasnyálmirígy gyulladásnál 10-80 mmol/l-re nőhet a szérum trigliceridek szintje, amikor a vérsavó tejhez, tejszínhez hasonlóvá válik. Ezt nevezik szaknyelven lipémiának.


címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, cukorbetegség megelőzése