Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Inzulin-ütemezés

Life of Budapest

 Olvasva: 1792 alkalommal


Inzulin-ütemezés


Mióta inzulinos lettem, gyakran okozott problémát, hogyan is kell helyesen ütemezni az inzulin beadását. Ugye, ez a kórházban egyszerű dolog - mikor az embert átállítják inzulinra.

Ez  eredetileg így történt: reggel kb. 1/2 8 órakor, délben kb. 1/2 12 órakor, este kb. 17 órakor, este későn 22 órakor. Akkor engem senki nem világosított fel, hogy ezt vajon lehet-e módosítani. A cukorgondozóban egyszer feltettem az ezzel kapcsolatos kérdésemet. A válasz az volt, hogy napközben lehetnek eltolódások, de este 22 órakor pontosan kell beadnom az éjszakai inzulint.

Hát, ehhez tartottam magam. - Vagyis a reggeli időpont általában maradt, a déli kb. fél órával későbbre tolódott - úgy általában. Az esti eltolódott kb. 1/2 7-re, de az esti 22 órás időpont változatlanul megmaradt. Később rájöttem, hogy ez valahogy nem jó, mert az étkezések közötti időtartamok igen eltérőek lettek. Rájöttem, hogy a vacsora előtt beadott inzulin - ha későn adom be - még hathat akkor is, amikor az éjszakai inzulint adom be. Erre az együttes hatásra nagyon lecsökkent a cukorszintem, s többször előfordult, hogy éjjel fel kellett kelnem, mert kivert a hideg veríték, csurom víz lett az ágyneműm, s el akartam ájulni. Szerencsére eszembe jutott, hogy kockacukrot vegyek be. Így nagyobb baj nem történt.

A gyanúm, hogy nem jól ütemezem az inzulin beadását, beigazolódott, mikor utoljára kórházban voltam, s egyik szintén inzulinos betegtársam véletlenül elmondta, hogy 4 óra eltérés kell legyen a két inzulin-beadási időpont között. Kár, hogy ezt nekem senki eddig nem mondta. Ezért gondoltam, hogy felhívom mások figyelmét is erre.

Etelka

címkék: