Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Fogyás a GI diéta segyítségével: mi is az a GI diéta?

Life of Budapest

 Olvasva: 5345 alkalommal


Teszteltem a GI diéta fogyókúrás módszert!


MI is az a GI diéta?

GI diétáról rengeteg könyv áll rendelkezésre, különféle GI diéta módzserek vannak. Részemről én a diéta alkalmazásával az első héten 5 KG-ot fogytam. Az éhségérzet csillapítására Reductil kapszulát használtam. Bár lehet, egyébként sem lettem volna éhes, hiszen sok levest lehet enni az első napokban is. A GI diéta egy kúrával kezdődik, mely 3 szakaszból áll. Igazán az első 2 szakasz a kemény. Most álljon itt egy, az Internetről bemásolt GI diéta leírás:

 

Fogyás a GI diéta segítségével


Nem akarunk senkit tudományos ismeretterjesztő írásokkal és szakkifejezésekkel terhelni, de a diétával kapcsolatos alapfogalmak megismerése fontos lesz, azoknak, akik ezt a programot választják.

 


A szénhidrátokról

A szénhidrátok szerkezetük alapján egyszerű, illetve összetett szénhidrátokra oszthatóak fel. Az összetett szénhidrátok több egyszerű szénhidrátból épülnek fel. A szénhidrátok testünk fő energiaszolgáltató vegyületei, glükózként (glükóz=szőlőcukor) elfogyasztva, glükóz-egységekre bontva (keményítő) vagy glükózzá átalakítva kerülnek testünkben felhasználásra.

 

A szénhidrátokat vércukorszint-emelő tulajdonságuk szerint egy 1-től 100-ig terjedő skálán (glikémiás index) osztályozhatjuk aszerint, hogy a szőlőcukorhoz képest milyen mértékben emelik a vér glukóz-szintjét. Azok a szénhidrátok, amelyek lassabban kerülnek szervezetünkben lebontásra vagy lassabban szívódnak fel, alacsonyabb glikémiás indexűek, míg a gyorsabban felszívódóak magasabb GI-értékűek.

 

Mi befolyásolja az étel GI értékét?

 

Az ételek és élelmiszerek GI-jét sok minden befolyásolja, így például az, hogy az adott étel milyen és mennyi szénhidrátot tartalmaz. A zsírtartalom is fontos, ugyanis a zsírok lassítják a szénhidrátok felszívódását, az ételek gyomorból történő távozását. A rövid idő alatt magasba szökő vércukorszint gyors és magas inzulinszint emelkedéssel jár, amit a vércukorszint esése és az ezt követően kialakuló éhségérzet kísér. A magas inzulinszint elősegítheti az elhízás kialakulását, hosszú távon károsíthatja ereinket is, ennek kivédése tehát mindenképpen hasznos.

 

Mi az a Glikémiás Index?

 

A GI-diéta a glikémiás indexen (GI) alapul, vagyis azon, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatást gyakorolnak vércukorszintünkre. A módszer arra hívja fel a figyelmet, hogyha az alacsony GI-jű étrendet követjük, a szervezetben nem következik be hirtelen a vércukorszint-emelkedés és visszaesés, ez pedig késlelteti az éhségérzet jelentkezését. A magas glikémiás indexű ételek - mint a fehér kenyér vagy a sült krumpli - hirtelen alakulnak glükózzá, ezért fogyasztásuk után gyorsan éhesek leszünk, ráadásul ezekkel nem juttatunk szervezetünkbe elegendő rostot, vitamint és ásványi anyagot sem. A GI-diéta az alacsony és a közepes glikémiás indexű ételeket kombinálja, melyek segítségével kevésbé tör ránk a kontrollálhatatlan farkaséhség, a magas rosttartalmú anyagok bevitelével pedig gyorsul a salakanyagok kiürítése is a szervezetből. A nagyobb rosttartalmú étrend - azon túl, hogy bizonyos daganatos betegségek gyakoriságát is mérsékelni tudja - a kutatások szerint csökkenti az elhízás kockázatát és segíti a testtömeg kontrollálását. Ezért feltétlenül érdemes minél kevésbé feldolgozott növényi eredetű élelmiszereket ennünk!
A táplálékok GI-je magas, ha GI indexük 60-100 közötti, ezeket inkább mellőzd, ha a Gi-diétát választod. A 40 és 59 közötti GI érték közepesnek mondható, ezekből gyakrabban ehetünk, míg az alacsonyabb, 40 alatti GI-jű ételeket-élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk.

 

Betegek is alkalmazhatják a GI diétát?

 

Betegségek fennállása esetén feltétlenül javasolt szakember (orvos, dietetikus) tanácsát kikérni a diéta alkalmazásával kapcsolatban.

 

Mire figyelj a GI diéta során?

 

  • Sose hagyd el a reggelit, és válassz rostokban gazdag ételeket!
  • Minden étkezéshez fogyassz fehérjét, különösen ebédkor. Ha inkább szénhidrátban gazdag az ebéd, az energiaszint jobban lecsökken a délután folyamán.
  • Magas GI-jű ételeket - burgonya, fehér pékáruk - csak kis mennyiségben fogyassz. Jó hír viszont, hogy akadnak alacsony GI-jű nassolnivalók, ilyen a dió, a mogyoró, sőt a csoki is, de ezeket is csak mértékkel eheted!
  • Este táplálkozz szénhidrátban gazdagon! Ez serkenti a szerotonin-termelést, amire szükséged van a nyugodtabb éjszakai pihenéshez. A diéta során az ebéd és a vacsora felcserélhető. 
  • Próbálj meg naponta többször, kis adagokat enni! Nincsenek előírt adagok - néhol találsz ajánlott mennyiségeket -, mindenből annyit egyél, amennyi az éhségérzetedet kellően csillapítja!
címkék: