Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Télapó vs Mikulás, Jézuska vs Angyalka, ki jön ha itt a Karácsony?

Life of Budapest

 Olvasva: 2302 alkalommal


Télapó vs Mikulás, Jézuska vs Angyalka, ki jön ha itt a Karácsony?


 

Óperenciás Bábszínház, ami elgondolkodtatott

 

Voltam a gyerekkel bábszínházban. Óperenciás Bábszínház volt a művészcsoport neve. Kétségtelenül jól játszottak, tetszett a gyerekeknek. Mikulás illetve Télapó története volt. Én már nem vagyok az a bábszínházas korú, leginkább lányom arcát néztem, hogy hogy beleéli magát Mikulás megajándékozásába. Nem írtam rosszul, a történet arról szólt, ki vesz ajándékot a Télapónak. Karácsonyra. Na ezen kezdtem el gondolkodni. Lányom is, aki megkérdezte, hogy most akkor a Mikulás jön Karácsonykor? Feleségem rávágta, hogy nem, a Jézuska, míg én ugyanakkor azt fleltem: az angyalkák. Szegény gyerekek, na most hogy is van ez?

 

Mikulás vs Télapó

 

Szt Miklós püspök volt ugyebár akiről a Mikulás a nevét kapta. Itt a Macoszon van is egy cikk róla: A Mikulás története  Szegény Mikulást aztán átnevezték a szocialista időben Télapónak, mert ugye egy szent az csak ne hozzon már ajándékot a kommunista gyerekeknek. Itt kezdődött a kavarodás. Most akkor hogy is hívják? Mikulás vagy Télapó? Ezt még csak el lehetne valahogy magyarázni, hiszen mindenkinek két neve van. Pl. Gyurcsány Ferenc, vagy Orbán Viktor.  Lehetne Télapó Mikulás. De ekkor jött az angolszász behatás.

 

Mikor jön a Mikulás karácsonykor vagy december 6.-án?

 

A Karácsony  Jézus ünnepe. Valószínűleg ebből alaklult ki, hogy Magyarországon azt mondjuk, az ajándékot karácsonykor a Jézuska hozza. Az angolszászoknál pedig a Mikulás. Szegény magyar gyerek aztán kapja az infót a sok amerikai filmből, hogy karácsonykor ott mászkál a Mikulás a karácsonyfával. Pedig a magyar Mikulást ilyenkor már régen el is felejtettük. Már régen hazament az Északi sarkra, és a Húsvét Nyúllal együtt ünnaplik a Karácsonyt, várva a következő évet, amikor ismét dolguk lesz.  És még egy adalék. Egyszer egy pap tanította nekem, hogy azt sem szabad mondani, hogy az ajándékot a Jézuska hozza. Hiszen a Mindenség Urát nem szabad játékként kezelni, ezért mondjuk inkább azt, hogy az ajándékokkal angyalkák repülnek be Karácsony éjjelén. Számomra egyébként ez a legszimpatikusabb verzió, de szerintem ezzel max 5% vagyok még a magyar népesség közül is. Én ezt mondom a gyereknek, de úgy érzem, összekavarodik kis fejében ez az egész Karácsony Mikulás történet, és már azt sem tudja, kit várjon, és mikor.....

címkék: