Húgysavszint emelkedés, köszvénybetegség diétás kezelése |
Sok ember tudatában úgy él a köszvény betegség, mint valami kivesző ritkaság, pedig az anyagi jólét, a mozgásszegény életmód és a túl bőséges táplálkozás hatására növekedett ezen betegek száma. Helyes és következetes diétás kezelés mellett a köszvényes panaszok enyhülnek, a rohamok pedig megelőzhetők. A köszvényesek túlnyomó része elhízott, a testsúly csökkentése érdekében energiaszegény diétára van szükség.
Általában az 1000 - 1500 kcal energiatartalmú diéta jó eredményeket ad és ebben csupán a zsírokat, a cukrokat és az ezekben gazdag élelmiszereket kell elhagyni, ill. jelentősen csökkenteni. Összefoglalva, az energiaszegény diéta alapelvei - kevesebbet kell enni, de gyakrabban (naponta 5 - 6 alkalommal).
El kell hagyni a diétából a cukrot, cukorkát, csokoládét, cukrászipari termékeket, lekvárt, mézet, fagylaltot, kompótot, édes üdítőitalokat és nem szabad az ételek ízesítéséhez cukrot használni. Mellőzni kell a zsírokat és a vajat, valamint az erősen zsíros húsokat, húskészítményeket (disznósajt, tepertő, szalonna, császárhús, téli- és nyáriszalámi, kolbászfélék, stb.) és a zsíros tejtermékeket (tejföl, sajtok többsége, tejszín, vaj).
A diéta alapját a zöldség- és főzelékfélék, valamint a gyümölcsök alkotják, ezekből naponta többszöris kell fogyasztania. Megengedett a burgonya, korlátozott mennyiségben a nem cukrozott, nem édesítve készített főtt tésztafélék (makaróni, galuska, tarhonya stb.) és a rizs.
A másik nagyon fontos diétás szabály a betegség lényegével, a purinanyagcsere-zavarral kapcsolatos. Köszvény esetén mind a vérben, mind a szövetekben megnövekszik a húgysav mennyisége. Honnan kerül a húgysav a szervezetbe? Részben a szervezetben lejátszódó anyagcsere folyamatok során képződik, részben a pusztuló sejtekből, a szervezetbe kerülő táplálékok egyes alkotórészeiből szabadul fel. Ha túl sok húgysav keletkezik, vagy jut a szervezetbe, illetve nem távozik el elég gyorsan és tökéletesen, akkor lerakódik az ízületi porcokban és más szövetekben és kialakul a köszvénynek nevezett betegség.
A húgysav az összes fehérjék egyik építőanyagából, a purinból keletkezik, tehát a diéta legfontosabb jellemzője a purin-szegénység kell, hogy legyen. Hagyományos táplálkozással mintegy 600 - 1000 mg purin kerül a szervezetbe, purin-szegény diétában azonban ez nem lehet több 200 mg-nál. A legtöbb purint a belsőségek (velő, máj, vese, stb.), a húsok (főként a sertéshús), a mirigyes szervek és hüvelyes növények tartalmazzák, de elég sok van a búzalisztben, parajban, karfiolban, zöldborsóban is. Köszvénybetegség diétájában a tej, a tejtermékek, a burgonya, a rizs, az előbb fel nem sorolt zöldség-és főzelékfélék valamint gyümölcsök alap élelmi anyagok.
Leginkább a baromfihús fogyasztható, az összes többi húst és húskészítményt kerülni kell. (lsd. a mellékelt purin-táblázatot). Ha csak a táblázat adatait nézzük, megtéveszthet bennünket a csokoládé, tea, kávé igen magas purin-tartalma, szerencsére azonban ezek purin-származékai, az un. metilxantinok nem alakulnak át húgysavvá a szervezetben. Az élvezeti szerek közül tehát a kakaó, a csokoládé, a tea, a kávé megengedhető, az alkohol azonban nem, mert köszvényes rohamot válthat ki.
A szénhidrátokat tartalmazó élelmi-anyagok és élelmiszerek (burgonya, rizs, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök) elősegítik a húgysav kiürülését a szervezetből, a zsírok azonban köszvényes rohamot provokálhatnak, tehát nem csak a fogyókúra miatt kell csökkenteni az elfogyasztott zsírok mennységét. Folyadékból minél többet kívánatos fogyasztani, napi 2 - 3 liter folyadék elősegíti a húgysav kiürülését.
Az ízesítők és a fűszeranyagok közül a drasztikus hatásúak (mustár, torma, ecet, curry, ketchup, csípős paprika, chili) nem jöhetnek szóba, de az enyhe színező és ízesítő anyagok (babérlevél, szegfűbors, szegfűszeg, köménymag, borsikafű, koriander, kakukkfű, citromhéj és -lé, fahéj, petrezselyemzöld, zeller) ízlés szerint alkalmazhatók, hiszen növelik a diéta élvezeti értékét és változatosságát. Arra azonban ügyelni kell, hogy a purin-szegénység megtartása mellett a napi fehérjefogyasztás ne csökkenjen 60 g alá!
A fenti táblázat 100 g nyers, tisztított élelmiszer, élelmianyag purin-tartalmát mutattja milligrammban.
agyvelő |
40 |
|
rizs |
6 |
borjúmirigy |
400 |
burgonya |
6 |
|
lép |
105 |
brokkoli |
14 |
|
máj |
95 |
cékla |
5 |
|
tüdő |
70 |
fejeskáposzta |
14 |
|
galambhús |
80 |
fejessaláta |
15 |
|
tyúkhús |
40 |
karfiol |
10 |
|
csirkehús |
40 |
karalábé |
5 |
|
juhhús |
46 |
kelbimbó |
14 |
|
lóhús |
80 |
kelkáposzta |
10 |
|
libahús |
33 |
padlizsán, patisszon |
3 |
|
pulykahús |
55 |
paradicsom |
4 |
|
marhahús |
40 |
paraj |
23 |
|
borjúhús |
48 |
petrezselyem |
17 |
|
sertéshús |
48 |
retek |
5 |
|
fácánhús |
35 |
sárgarépa |
8 |
|
nyúlhús |
38 |
spárga |
14 |
|
őzhús |
39 |
spárgatök |
3 |
|
folyami hal |
27 |
zöldbab |
18 |
|
csuka |
48 |
zöldborsó |
80 |
|
ponty |
54 |
cukkíni |
3 |
|
szardínia |
120 |
zöldpaprika |
3 |
|
kaviár |
40 |
vöröshagyma |
1 |
|
szalámi |
23 |
sárgaborsó |
45 |
|
búzaliszt, dara |
23 |
száraz bab |
45 |
|
kenyér, péksütemény |
8 |
lencse |
70 |
|
gomba |
5 |
dió |
8 |
|
tej |
1,4 |
gesztenye |
16 |
|
tojás 1 db |
0,8 |
mandula |
9 |
|
alma, körte |
1 |
mogyoró |
10 |
|
citrom |
1 |
kakaó |
1000 |
|
málna |
1 |
csokoládé |
620 |
|
őszibarack |
1 |
szója |
35 |
|
szilva |
10 |
|
|
Forrás: dr.Varga Gábor www.gvnd.hu......közreadta Telepathic...