
A szénhidrátfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség lehetséges összefüggése egy ideje kutatások és viták tárgya. Alapvetően az az elképzelés, hogy ha a szénhidrátok általában súlygyarapodást okoznak, és a súlygyarapodás a cukorbetegség kialakulásának egyik tényezője, akkor a szénhidrátfogyasztás csökkentésével jó módszer lehet a cukorbetegség kockázatának csökkentése. De ez nem ilyen egyszerű. Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint a szénhidrátok az egyik alapvető élelmiszercsoport (a fehérjével és a zsírral együtt), és óvatossággal kell fogyasztani a feldolgozott ételeket, amelyek általában szénhidrátokban gazdagok, miközben kevés bennük a vitamin a rost. A szénhidráttartalmú ételek rostokban gazdagak lehetnek, és a rostok segíthetnek a vércukorszint kezelésében.
Az új tanulmányban a kutatók megjegyezték, hogy ha a korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a szénhidrátbevitel magasabb kockázattal jár a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában, akkor érdemes lenne kideríteni, van-e különbség a jó minőségű szénhidrátok és az alacsony minőségi szénhidrátok között. Arra is kíváncsi volt, hogy más makrotápanyagok játszhatnak-e szerepet. Az egyik kutató szerint Shilpa N. Bhupathiraju, PhD, (Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola): „Korábbi tanulmányok összefüggéseket vizsgáltak a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata között. Külön meg akartuk vizsgálni, hogy a szénhidrátbevitel és a 2-es típusú cukorbetegség kockázata közötti összefüggés különbözik-e a szénhidrát minőségétől és az étrendben pótolt tápanyagtól. "
A kutatók három, a tanulmányból gyűjtött adatot értékeltek: az ápolók egészségügyi tanulmányát (I), az ápolók egészségügyi vizsgálatát (II) és az egészségügyi szakemberek nyomon követési tanulmányát. A résztvevők száma meghaladta a 200 ezret. Az étrendre vonatkozó információkat két-négy évente gyűjtötték az alanyoktól étkezési gyakorisági kérdőívek felhasználásával, és az utánkövetési időszak együttesen közel négymillió év volt. A kutatók közel 12 000 2-es típusú cukorbetegséget találtak.
Miközben rámutatott arra, hogy amikor az emberek alacsony zsírtartalmú étrendet alkalmaznak, a zsírt általában alacsony minőségű vagy finomított szénhidrátokkal helyettesítik, Dr. Bhupathiraju csapatával együtt felfedezte, hogy a telített zsírok 5% -ának helyettesítése, az alacsony minőségű szénhidrátok (finomított gabonafélék, burgonya és magas cukortartalmú ételek) a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával jártak. Másrészt a telített zsírok energiájának 5% -ának helyettesítése kiváló minőségű szénhidrátokkal (teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, árpa, quinoa és rozs) alacsonyabb kockázattal járt. Más makrotápanyagok helyettesítése nem volt összefüggésben a 2-es típusú cukorbetegség kockázatával. Amikor azonban a jó minőségű szénhidrátok helyettesítik a többszörösen telítetlen zsírt, transzzsírt, állati fehérjét vagy növényi fehérjét, a 2-es típusú cukorbetegség kockázata csökkent.
Dr. Bhupathiraju a megállapításokat a következőképpen foglalta össze: "Amikor az egyének alacsony zsírtartalmú étrendet fogyasztanak, a helyettesítő tápanyag szinte mindig alacsony minőségű vagy finomított szénhidrát, amely tanulmányunk szerint a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával jár." Az új tanulmány szerint "a szénhidrát minősége számít". Kim Braun, PhD vezető kutató elmondta: „Ezek az eredmények kiemelik annak fontosságát, hogy megkülönböztessük a magas és alacsony minőségű forrásokból származó szénhidrátokat a cukorbetegség kockázatának vizsgálatakor. Hasonló tanulmányok készítése különböző társadalmi-gazdasági háttérrel, etnikummal és életkorral rendelkező embereknél betekintést nyújt abba, hogy ezek a megállapítások mennyire alkalmazhatók más csoportokra. "
A kiváló minőségű szénhidrátok főleg a teljes kiőrlésű élelmiszerekben találhatók, amelyek közé tartozik a barna rizs, a zabpehely, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és tészta, a hajdina, a rozs, a bulgur, a quinoa és az árpa. Ezekben az ételekben általában nagyobb a rostmennyiség, valamint olyan fontos tápanyagok, mint a vas, a kálium, a magnézium és a B-vitamin.