Az inzulin története és előállítása

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2019. Május 20. Hétfő - Bernát, Felícia
Hirdetés

Az inzulin története és előállítása

Az 1920-as évekig minden esetben halálos cukorbetegséget elõször a XVII. sz. közepén írták le. Felismerték, hogy a betegeknek nemcsak a vizeletében, hanem a vérében is található cukor, ami arra utalt, hogy a betegség nem a vesék elégtelen mûködésébõl ered, hanem komolyabb anyagcsere problémák okozzák.  Viktória királynõ orvosa volt az elsõ, aki a betegek hasnyálmirigyében apró kristályokat fedezett fel, amibõl e szervnek a betegségben játszott szerepére következtetett. Felfedezését németföldön is igazolták; egy egészséges kutya hasnyálmirigyét eltávolítva az állat rövid idõn belül cukorbajban elpusztult. A kísérletek arra mutattak, hogy a hasnyálmirigybõl valamilyen anyag közvetlenül jut a véráramba, ami megakadályozza a betegség kialakulását.

Hirdetés
Az inzulin története és előállítása
Hirdetés

 

 

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod
kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése

 

 

 

 

Az inzulin kivonása a hasnyálmirigyből

 

A keresett anyagot elõször két kanadai orvosnak Frederick Bantingnak és Charles H. Bestnek sikerül kivonnia a hasnyálmirigybõl. Az elsõ adag hasnyálmirigykivonatot egy haldokló kutyába fecskendezték be, aki néhány órán múlva tünetmentessé vált. A szer azonban nem bizonyult tartós hatásúnak, az állat néhány nap múltán a tünetek kiújulásával elpusztult. A nagy mennyiségû inzulin elõállításához a tudósok ekkor vágóhidakról szerzett állatok hasnyálmirigyeit kezdték használni. A kísérletek sikeresek voltak; folyamatos adagolással hosszú idõn át életben tudták tartani a beteg állatokat.

 

 

Kapcsolódó fórum témánk: Kell-e nekem már az inzulin?

 

Az inzulin alakalmazása emberen

 

Ideje volt a szert emberen is alkalmazni. Az elsõ adagokat saját magukon próbálták ki, nem tudva, hogy túladagolásuk végzetes is lehetett volna. Cukorbeteg ember elõször 1922. január 11én kapott a kivonatból; a már haldokló 14 éves fiatalember néhány nap múlva elhagyhatta a kórházat, bár továbbra is rászorult az injekciókra.

A felfedezésért a kutatók 1923-ban Nobeldíjat kaptak.


Az inzulin gyártás modern kora


Az inzulingyártás 60 évig a torontói felfedezők (Banting, Best és Collip) elvei alapján történt. Az inzulint sertés, illetve szarvasmarha hasnyálmirigyéből vonták ki savas-alkoholos módszerrel. Az állatok levágását követően a hasnyálmirigyet azonnal lefagyasztották. Darabolás után savanyú közegben alkoholos kivonatot készítettek. Ezt semlegesítették, és eltávolították a kicsapódó fehérjéket, az alkoholt és a zsírnemű anyagokat. Végül semleges közegben konyhasó (NaCl) hozzáadásával az inzulin kicsapódott. Az így nyert készítmény 80-90 százalék kristályos inzulint tartalmazott, ez a klasszikus "gyors" hatású inzulin. A mindennapi gyógyításban jól alkalmazható kristályos inzulint először Abel állított elő 1926-ban.

 

Az inzulin beadásának módszere

 

A huszas-harmincas években kidolgozták az inzulinadás módszerét. A készítményt bőr alá (subcutan) adagolták főétkezések előtt. Sajnos ez az adagolási mód nem olyan, mint ahogy a szervezetben - természetes módon - jut a vérbe az inzulin, de mindmáig nincs jobb. Az eltérés lényege, hogy a hasnyálmirigyben termelődött inzulin a vérbe kerülve előbb átfolyik a májon, és ott közel a fele megkötődik. A bőr alá adagolt inzulin viszont előbb a szövetekbe jut. A kezelés hatását a vizeletcukor mérésével ellenőrizték. Abban az időben a vércukor mérése még nagyon nehézkes és költséges volt. Rájöttek arra is, hogy a különböző testtájakról másként szívódik fel az inzulin.

 

Az inzulinkezelés nem csak a cukorbetegség esetében

 

Érdekes, hogy próbálkoztak az inzulin felhasználásával egyéb betegségek esetén is. Például az éhségérzetet okozó hatás miatt leromlott állapotú betegeknél "hízókúrára" alkalmazták az inzulinkezelést. Megfigyelték, hogy a súlyos mellékhatásként jelentkező vércukoresés eszméletvesztést okozhat. Ezért megkísérelték a tudathasadásos betegeket inzulin-túladagolással, "inzulinsokkal" kezelni. Ezek a gyógyító eljárások nem váltak be, és régen kimentek a divatból.

 

Az inzulinkészítmények hatáserőssége

 

Az inzulinkészítmények hatáserősségét a felfedezés után egységben adták meg, s ez mindmáig így van. Először a biológiai hatása alapján határozták meg az egység fogalmát, éhező nyulakban a vércukorcsökkenést mérték. A későbbiekben kémiai módszerekkel a készítmények nitrogén tartalmát mérték. A napjainkban is alkalmazott, nagyon pontos immunmeghatározást 1959-ben fejlesztették ki. Egy nemzetközi egység (NE) világszerte 36 mikrogramm inzulinnak felel meg.

 

A tartós hatású inzulin

 

Hagedorn 1936-ban fejlesztette ki az első tartós hatású inzulint (Zink-Protamin Insulin). Kristályos inzulint lazac spermiumból kivont fehérjével (protamin) és cinkkel kevert össze, ezzel sikerült elérnie a felszívódás elhúzódását és a tartósabb hatást. Ugyancsak ő állította elő 1946-ban az első semleges vegyhatású, stabil tartós hatású inzulinkészítményt (NPH = Neutralis Protamin Hagedorn). 1951-ben alkották meg a "lente" inzulinokat. A harmincas évek végétől tehát a tartós hatású inzulinok bevezetésétől egyértelmű törekvés volt az injekciók számának csökkentése. Sajnos a korábbi, étkezések előtt adott gyors hatású inzulinok helyett a napi egy vagy kétszeri adagolás vált általánossá. Merev kezelési sémákat alkalmaztak. Hosszú távra igyekeztek "beállítani" a vércukrot, feleslegessé téve a szorosabb ellenőrzést és az inzulinadag gyakoribb módosítását. Ez a hetvenes évekig uralkodó elv a gyakorlatban nem vált be, ma már egyértelműen túlhaladottnak tekintett.

 

Inzulin szarvasmarhából

 

Három évtizeden át használták a szarvasmarha-inzulint, amikor 1953-ban sikerült Sangernek meghatároznia az aminósavak pontos összetételét és sorrendjét. Az A-lánc 21, a B-lánc 30 aminósavat tartalmaz, és a láncokat két "kénhíd" (diszulfid) köti össze. 1960-ban sikerült az emberi (humán) inzulin aminósav-sorrendjének, majd pedig pontos térbeli szerkezetének feltérképezése. Kiderült, hogy a sertésinzulin csupán egyetlen, a marha-inzulin pedig 3 aminósavban tér el az emberétől. A későbbiekben megtalálták a humán inzulin génjét, ami a 11. kromoszómán van. 1967-ben felfedezték, hogy az inzulin a hasnyálmirigy béta-sejtjeiben, a 85 aminósavból álló proinzulinból keletkezik, miután lehasad belőle az úgynevezett C-peptid. A C-peptid mérése inzulinkezelés esetén is lehetőséget ad a saját inzulintermelés meghatározására. A hetvenes évektől kiterjedt kutatás indult az inzulin sejtszintű hatásainak tisztázására.
Gázkromatográfiás eljárás segítségével 1973-tól lehetővé vált a nagyfokban tisztított MC (monocomponens) állati inzulinok előállítása. Az igazi robbanást a nyolcvanas évek hozták.

 

Szintetikus inzulin

 

Az évtized elejéig az inzulint szarvasmarha vagy sertés hasnyálmirigyéből vonták ki. Egy átlagos (40 egység/nap) inzulinkezelésre szoruló cukorbeteg 20 év alatt hozzávetőlegesen 4000 sertés vagy 600 szavasmarha hasnyálmirigyét "használta" el. Az emberi inzulinnal azonos humán inzulin előállítása először szintetikus úton történt a nyolcvanas évek elején. A sertésinzulinban kicserélték azt az egyetlen aminósavat, amely különbözött az emberétől. Azonban ez a módszer nem vált be, mivel növelte az állati hasnyálmirigyszükségletet, ugyanis a gyártás során nagyobb lett a veszteség.

 

1987-ben az emberi vastagbélben normálisan is jelenlevő escherichia coli baktériumba beültetett emberi inzulin gén segítségével előállított "humán" inzulin került a gyógyszerpiacra. 1991-től közönséges sütőélesztőbe bejuttatott szintetikus DNS segítségével is gyártanak inzulint. Napjainkra a géntechnológiával előállított készítmények teljesen kiszorították az állati inzulinokat. Magyarországon 1996-ban fejeződött be a cukorbetegek átállítása humán inzulinokra.

 

Az inzulin használata

 

Ahagyományos "gyors hatású" inzulin beadása után fél órát kell várni az étkezéssel. A bőr alá adott inzulin felszívódása ugyanis késik, mert a beadás helyén az inzulinmolekulák hatosával, hexamerré kapcsolódnak össze. Kiderült, hogy ezért az inzulin B-lánc a felelős. Rövidesen előállították az úgynevezett "inzulin analógok" készítményeket. Ezek első forgalomba került képviselője a liszpro inzulin, amely annyiban különbözik a hagyományos emberi inzulintól, hogy a B-láncon két aminósavat, a lizint és a prolint felcserélték. A módosítással elérték, hogy a liszpro inzulin azonnal felszívódik a beadás helyéről, mivel molekulái nem kapcsolódnak egymáshoz. A liszpro inzulin a humán inzulinnal azonos biológiai hatás mellett lehetővé teszi a beadást követő azonnali étkezést. A gyors hatású inzulin analógot hamarosan követték az "elhúzódó hatású" készítmények, amelyek még rugalmasabbá és változatosabbá tehetik a kezelést.

 

Az inzulin beadásának módszerei és segédeszközei

 

A beadás segédeszközei sokat és gyorsan fejlődtek az utóbbi időben. Először megjelentek a tűvel egybeépített, "holttér nélküli" fecskendők, majd feltalálták az inzulinadagoló "tollat", a PEN-t. A PEN-ben több napra elegendő inzulin van, így nagyobb szabadságot biztosít a betegnek, hiszen nem kell az inzulinfelszívással sem bajlódnia. Ily módon az adagolás is pontosabbá vált. Az ampullás inzulinkészítmények jelenleg minden cukorbeteg számára ingyenesek, a PEN-be való patronok azonban csak azoknak, akik naponta kettőnél több injekcióra vannak beállítva. Az egyszer használatos PEN-ek azonban nem tb-támogatottak. A sokak által várt beültethető inzulinpumpa, amely visszérbe (intravénásan), vagy a hashártyaűrbe (intraperitoneálisan) adagolja az inzulint, hazánkban még nem elérhető, külföldön is csak kísérleti jelleggel, és szűk körben alkalmazott lehetőség.

 

Amióta az inzulint alkalmazzuk, - a sürgősségi állapotokat kivéve - mindig a bőr alá (subcutan) adagoljuk. A tűszúrás kiváltására más inzulin-beviteli módok keresése világszerte folyik, de mindeddig nem sikerült megnyugtatóan megoldani a nehéz problémát. Például a szájon át történő bevitel legnagyobb akadálya, hogy az emésztőenzimek az 51 aminósavból álló inzulint lebontják. A betegek érthető okokból nagy figyelemmel kísérik a legkülönbözőbb próbálkozásokat, de tudomásul kell venni, hogy a tablettákról, tapaszokról és egyéb alkalmasnak beállított inzulin beviteli módokról szóló újsághírek legjobb esetben is csak kísérletekről tudósítanak.


 

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Egészséges táplálkozás tévhitek

Tévhitek az egészséges táplálkozásról!

A legtöbben nem ismerik az egészséges táplálkozás szabályait. Vannak, amiket be kell tartani, de rengeteg tévhit is elterjedt már ebben a témában. Íme 6 tévhit!

Kávé diéta - fogyókúra kávéval

Kávé diéta! Így fogyhatsz a kávé segítségével!

Mivel a kávé remekül gyorsítja az anyagcserét, így akár le is fogyhatunk vele! Elmondjuk most a kávé diéta trükkjét, szuper zsírégető hatásáról beszélünk!

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Frankfurti leves

Frankfurti leves

  A finomra vágott vöröshagymát az olajban üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a metéltre vágott zöldségeket, kelkáposztát, vízzel felengedjük és félpuhára pároljuk. Belerakjuk a kis kockára vágott burgonyát, fűszerezzük, pirospaprikával megszórjuk és puhára főzzük....

Sovány ember is cukorbeteg lehet

Sovány ember is lehet cukorbeteg

Félrevezető az a feltételezés, hogy a zsír a fő, és az egyedüli oka a 2-es típusú diabétesz kialakulásának. Tévhit, mert bizony sovány ember is lehet cukorbeteg!

Karácsonyi menü nem csak cukorbetegeknek

Egy tökéletes karácsonyi menü cukorbetegeknek és egészségtudatos embereknek!

Jó ízléssel, nagy odafigyeléssel összeválogatott karácsonyi menü Cseri-Holzmann Brigitta dietetikustól. Nem csak cukorbetegeknek, egészségtudatos embereknek is!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Cukorbetegség külső jelei

A cukorbetegség szemmel látható, külső jelei

A 2-es típusú cukorbetegség a kezdeti, gyógyszeres stádiumában még visszafordítható betegség, így fontos tudni, melyek a szemmel látható, külső jelei.

Desszert cukorbetegknek

Ínyenc desszert cukorbetegeknek!

A cukorbetegek egy életre elfelejthetik a cukros édességeket, viszont vannak nagyon finom desszertek, amiket nyugodtan fogyaszthatnak ők is! Íme egy példa!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Kedves Erzsébet!   Arra kérném,hogy ezen kérdését tegye fel orvos szakértőnknek, mert én dietetikus vagyok és nem az én...

Vesekövet okoz az elhízás

Vesekövet okozhat az elhízás

A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen...

Hirdetés
injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Zrínyi utcai cuki

Zrínyi utcai cuki

Cím: 8000 Székesfehérvár, Zrínyi utca 1.
Telefon: +36 (22) 311 332
Email: zricuk@t-online.hu
Weblap: www.zrinyicuki.hu/

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.