A PCOS (Polycystic Ovary Syndrome)

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. November 20. Kedd - Jolán
Hirdetés

Barát vagy ellenség? − Az endokrinológia legfrissebb kutatási eredményeiből −

Policisztás ovárium, metabolikus szindróma, agysérülés. E ránézésre teljesen különböző kórképeket egy dolog köti össze: a hormonok. Az Európai Endokrinológiai Társaság 9. konferenciáján bemutatták az endokrin (belső elválasztású) hormonokkal kapcsolatos megbetegedésekkel és a hormonokban rejlő lehetőségekkel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményeket.

Hirdetés
A PCOS (Polycystic Ovary Syndrome)

 

 

 

 

 

Hirdetés

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt!

 

 

 

 

Európai Endokrinológiai Társaság 9. konferenciája


Az Európai Endokrinológiai Társaság 9. konferenciáját április 28-a és május 2-a között tartják a Budapesten a Papp László Sportarénában. Az Európai Endokrinológiai Társaság (ESE) és a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság (MEAT) által szervezett rendezvény 5 napja alatt a több mint 2000 résztvevő többek között 10 plenáris előadás és 25 szimpózium során ismerkedik az európai és nemzetközi endokrinológia újdonságaival, legfrissebb kutatási eredményeivel és vívmányaival.

 

 

 

Az endokrinológia

 

Az endokrinológia a belső elválasztású (hormontermelő) mirigyek és váladékaik élettanával, valamint a hormonokra visszavezethető betegségekkel foglalkozó tudományág. A hormonok olyan jelhordozó molekulák, amelyek információt tartalmaznak az őket termelő sejtek állapotáról, és melyek képesek befolyásolni más sejtek működését. Az emberi szervezetben számtalan hormonokat termelő szervet, és sokféle hormont ismerünk már, azonban még mindig fedeznek föl újabbakat.

 

 

Most lettél cukorbeteg? Ide kattintva megtalálhatod, hogy hova fordulj és mi a teendőd! 

 

 

A konferencia tudományos programjában ismét beszámolnak új, nemrégiben felfedezett hormonokról, mint ahogy az is friss ismeret, hogy a gyomor sőt a zsírszövet is hormontermelő szerv!

 

Az endokrinológiai szakterülete

 

Ebből következően az endokrinológiai szakterülete is igen szerteágazó. Ide tartozik a cukorbetegség korai felismerése és kezelése, a pajzsmirigybetegségek, a petefészek-működés zavarai (bele értve a menstruációs zavarokat), a férfi nemi működés zavarainak hormonális vizsgálata (impotencia, férfi meddőség), az agyalapi mirigy (hipofízis) működészavarainak vizsgálata, a vízháztartás zavarai, a növekedési zavarok (óriás és törpenövés), a mellékvesekéreg és velő működésének vizsgálata, a magasvérnyomás-betegség és a kövérség esetleges hormonális okainak felderítése, a mellékpajzsmirigy működés vizsgálata, és a csontritkulás hormonális okainak felderítése is.

 

A nemi hormonok szerepe az idegrendszerben kettős, egyrészt endokrin (véráramba jutó hormonális) jelként, másrészt lokális autokrin (amikor egy sejt saját maga állítja elő és használja föl a vegyületet)-parakrin (egy sejt által előállított hormon csak a közvetlen környezetében lévő sejtekre hat) funkcióval működnek. Az agy endokrin és reprodukcióért felelős területein kívül a nemi hormonok befolyásolják a tanulás, érzékelés területeit, valamint szabályozzák az agy azon régióinak növekedését és plaszticitását is melyek nem kapcsolódnak közvetlenül a szaporodáshoz.

 

A PCOS (Polycystic Ovary Syndrome)

 

A PCOS rövidítés a Polycystic Ovary Syndrome kifejezésből ered, ami policisztás petefészek tünetegyüttest (policisztás ováriumot) jelent. A PCOS a leggyakoribb női endokrinológiai betegség, a termékeny korban levő nők hozzávetőlegesen 10 százalékát érinti. Ez a tünetegyüttes felelős leggyakrabban az anovulációs jellegű meddőségért.

 

A PCOS oka

 

A PCOS oka mindmáig ismeretlen, de nagy valószínűséggel genetikai okokra visszavezethető betegség. Ahhoz, hogy a szervezetben egészséges peteérés menjen végbe, megfelelő arányban kell jelen lennie az androgén- (férfi nemi hormon), illetve az ösztrogénszintnek (női nemi hormon). E betegségben szenvedő nők esetében az androgén arány túlzottan magas, ami a peteérés elmaradását okozza.

 

A Kongresszus során több előadás is foglalkozik a policisztás petefészek tünetegyüttessel kapcsolatos legfrissebb kutatási eredményekkel. Egy német vizsgálat például arra a kérdésre kereste a választ, hogy milyen összefüggések mutathatóak ki a PCOS és a férfi nemi hormon hatásait közvetítő androgén receptor polimorfizmusa (génszekvencia változatok) között. A kutatás eredményei alapján kiderült hogy ez a fajta genetikai változatosság a PCOS egy újonnan felfedezett önálló rizikófaktora, ami szerepet játszhat a betegség családi öröklődésében, és felelős például a PCOS akár anyagcsere-betegséghez vezető következményeiért.

 

A PCOS a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának fő rizikófaktora

 

Ez utóbbihoz feltétlenül tudni kell, hogy ez a betegség a 2-es típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának fő rizikófaktora a serdülőkorú és fiatal felnőtt nőkben. A PCOS-ben szenvedők körében a metabolikus szindróma (komplex anyagcsere-betegség) kockázata az androgénszint emelkedésével párhuzamosan nő, függetlenül az inzulinrezisztenciától és az elhízástól. A hiperandrogenémia (petefészek eredetű férfihormon túlműködés) a PCOS-ben szenvedő nők családjainak fő öröklődő fenotipusa, azaz generációról generációra biztosan átadódik ideértve az anyákat és a férfitestvéreket is.

 

Egy az ECE 2007 során bemutatott másik, amerikai kutatás feltérképezte a betegséggel összefüggő egyes genetikai összetevőket. Ezen vizsgálat eredményei alátámasztják, hogy a PCOS legfőbb öröklődő rendellenessége, a hiperandrogenémia önmagában is hozzájárul a metabolikus rizikóhoz, azaz a szív- és érrendszeri kockázat megnövekedéséhez.

 

Az elhízás, inzulinrezisztencia

 

Az elhízás, inzulinrezisztencia (amikor azonos mennyiségű inzulin egyre kevésbé csökkenti a vércukorszintet) és a hiperandrogenémia más és más tüneteket − hirsutizmus (túlzott szőrnövekedés), menstuációs zavarok, peteérés zavara, metabolikus elváltozások (pl.: kóros elhízás) és megnövekedő fogékonyság a 2-es típusú cukorbetegségre − okoznak a betegeknek.

 

A policisztás ovárium betegség sikeres kezelésének egyik sarokköve − a diétás étrend eredményeképpen fellépő súlycsökkentés és az életmódváltás mellett − éppen ezért a személyre szabott gyógyszeres terápia. Miután minden elhízott, PCOS-ben szenvedő nő, de a normális testömegű PCOS-ben szenvedő nők több mint fele egyben inzulinrezisztanciával is küzd, a legtöbb ilyen betegnél inzulinérzékenység fokozó (insulin-sensitizer) szer alkalmazása ajánlott.

 

A Dr. Renato Pasquali által vezetett kutatás adatai rámutattak, hogy az androgén szint csökkentése, az inzulinrezisztencia javítása és a vérzsír (koleszterin) eltérések csökkentése mellett az inzulinérzékenység fokozók alkalmazása csökkentette a hirsutizmust (túlzott, és nemkívánt helyeken fellépő szőrnövekedés) és az aknét (pattanások, kiütések) is, bár fő feladatuk a peteérés elindítása és a meddőség kezelése.

 

A vizsgálat eredményei alapján − egy rövidtávú inzulinérzékenység fokozó terápia és életmódváltás után − az elhízott PCOS-ben szenvedő nők legalább egyharmadánál javult a menstruáció és a peteérés.

 

Egyébként a hirsutizmus és a hiperandrogenémia kezelésére már régóta használt antiandrogén készítmények vizsgálatánál felfedezték, hogy hosszú távú alkalmazásuk javíthatja a hasi elhízást, a vérzsír (koleszterin) eltéréseket és akár az inzulinrezisztenciát is.

 

Más nemi hormonok, az ösztogén és progeszteron, az idegsejteket védő (neuroprotektív) hatást fejtenek ki a központi idegrendszerben, ami feltehetően befolyásolja több neurodegeneratív betegség kialakulását és fejlődését, ugyanúgy mint az agyi traumák utáni gyógyulás folyamatát.

 

Több kutatás is rámutatott, hogy az agy gyorsítja mind e hormonok termelődését, mind a felvételükért felelős receptorok működését a sérült agyterületen.

 

Az aromatáz, egy a nemi hormonok termelődésében fontos szerepet játszó enzim, genetikai vagy gyógyszeres befolyásolásának eredményeképpen kiderült, hogy ezen enzim, és ezen keresztül az adott hormonok központi idegrendszeri termelődésének pozitív befolyásolása része a szervezetet érő neurodegeneratív elváltozások, sérülések elleni természetes védekezésének. Ez a felismerés számos új eljárás és gyógyszer fejlesztése előtt nyitja meg a lehetőséget.

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Vesekövet okoz az elhízás

Vesekövet okozhat az elhízás

A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen...

injekció,testsúlycsökkentés

Testsúlycsökkentő injekciós készítmény forgalmazását engedélyezte az FDA

Egyre szélesebb körben alkalmazzák az inkretinhormon GLP-1 analóg vércukorcsökkentő injekciós készítményeket a 2-es típusú cukorbetegek kezelésében. Ezek egyike a naponta egyszer adagolandó liraglutid. Most más néven és kissé eltérő adagolásban ugyanezt a hatóanyagot...

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Gesztenye golyók

Gesztenye golyók

Az áltatunk édesített és rummal ízesített gesztenyemasszához hozzáadjuk a darált mandulát át, a kakaót és jó habosra keverjük. Vizes kézzel kis golyókat csinálunk, beleforgaljuk a reszelt csokoládéba. 1-2 órát behűtjük.   Energia: 1324 kcal Szénhidrát: 114 g  

Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes

Az inzulin injekciót tetoválás válthatja fel

Az inzulinos tű használatát senki nem szereti, viszont elengedhetetlen a cukorbetegek számára. Sokaknak kellemetlen a tű, ezért nem mérik túl gyakran a vércukorszintjüket, ami veszélyes is lehet. Az új eszköz viszont fájdalommentes, kitűnő helyettesítője lehet az inzulinos tűnek....

Cukorbevitel következményei

A cukorbevitel 6 súlyos következménye

A cukor rengeteg élelmiszerben megtalálható! Képes élvezhetőbbé, finomabbá tenni az adott étel ízét. De a cukorbevitelnek bizony súlyos következményei vannak!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Hibás hatóanyag tartalmuk miatt bevonták ezt a 27 gyógyszert

Kivonták a forgalomból ezeket a gyógyszereket hibás hatóanyag tartalmuk miatt!

FIGYELMEZTETÉS! Ha te is vettél ilyen gyógyszert, azonnal hagyd abba, hibás hatóanyag miatt mindet bevonták! 27 gyógyszer, melyeket te se szedd tovább!  

Máj betegségének tünetei

Tünetek, amik azt jelzik, baj lesz a májaddal!

Ha valaki májproblémával küzd, csak később derül ki a dolog, lehetséges, hogy csak akkor, amikor már nagy a baj. Íme 5 tünet, amiből időben felismerheted a betegséget!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Kedves Béla! Az éhomi magasabb vércukorszint nem szokatlan jelenség a II-es típusú cukorbetegeknél. Reggelig mivel legalább 10...

Babhéj tea a cukorbetegségre, magas vérnyomásra

Magas vérnyomásra vagy cukorbetegségre is jó a babhéj tea!

Az alábbiakban egy egyszerű, de igencsak hatásos tea receptje található. A babhéj-tea azoknak ajánlott, akik cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással küzdenek.

Hirdetés
Cukor helyettesítése lekvárokban

Cukor helyettesítése lekvárokban, dzsemekben, befőttekben

A lekvárok eleve magas szénhidrát tartalommal rendelkeznek. Megmutatjuk hogyan csinálj alacsonyabb CH tartalommal lekvárt és mivel helyettesítsd a cukrot!

Dr. Oroszlán Tamás

 Dr. Oroszlán Tamás

Cím: Zalaegerszeg
Telefon: 06-20-926-63-63
Email: oroszla@t-online.hu

Sok jeges tea káros a vesére

Napi 6 vagy annál több pohár jeges tea nagyon káros a vesékre!

Nyári hőségben a jeges tea ivása igen népszerű lett, ám a vesebetegségek szakorvosai arra figyelmeztetnek, hogy ez a kellemes ital elősegítheti a vesekövek képződését.

Nyári étkezés cukorbetegként

Néhány jó tanács a nyári étkezéssel kapcsolatban.

Ahogy melegszik az idő, egyre gyakrabban kívánjuk meg a különböző fagylaltokat, jégkrémeket. És valljuk be őszintén: nagyon nehéz vízparton egy jó lángosnak ellenállni.


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.