Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Valóban hízlalnak az édesítőszerek?

Diabetes Portál


Szerző: Puskás Rékka


Hízlaló édesítőszerek? Vajon mi az igazság?

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az édesítőszerek hatására a szervezet számára nehezebb lesz a táplálékfelvétel és a testsúly kontrollja, ez pedig egyenes út az elhízáshoz.    

Elhízás

 

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt!

 

 

 

Több kalória

 

A Purdue Egyetem kutatói patkányokon végeztek vizsgálatokat, amelyek során felfedezték, hogy glukózzal édesített joghurtot fogyasztó patkányokhoz képest összeségében több kalóriát vettek magukhoz, illetve nagyobb mértékben híztak és kevesebbet is tettek meg a fogyás érdekében azok, amelyek kalóriamentes szacharóz ízesítéssel fogyasztották a joghurtot.

 

A mesterséges édesítőszerek

 

Susan Swithers és Terry Davidson munkatársaikkal megállapították, hogy a jelenség hátterében valószínűleg az áll, hogy a mesterséges édesítőszerek szétválasztják az édes ízt a szervezetbe jutó kalóriától, így a szervezet kevésbé lesz képes a bevitel kontrolljára. A kialakuló önszabályozási zavar azonban egyénileg különböző mértékű. A kontroll zavara részben magyarázhatja azt, hogy miért terjed ennyire az elhízás a nyugati országokban, valamint azt is, hogy miért nincs egyértelmű tudományos bizonyíték sem a mesterséges édesítőszerek használata mellett, sem ellene.

 

A kalóriadús ételek

 

A kutatók a kalóriabevitel, a súlynövekedés, valamint a hízás utáni kompenzáció segítségével vizsgálták, hogy a szacharin hatására megváltozik-e a laboratóriumi állatok táplálékfelvétele. Amikor az állatok magas kalóriaértékű táplálékot fogyasztanak, a szervezet felkészül annak lebontására, és emiatt megnő a belső testhőmérséklet. Az édesítőszert fogyasztó állatok esetében azonban jóval kisebb mértékű volt a hőmérsékletváltozás, ami a szervezet reakciójának alacsony szintjét jelzi. Ez pedig közrejátszik a túlzott táplálékfogyasztásban, valamint a kalóriadús ételek nehezebb lebontásában.

Az édes ételek fogyasztása során a szervezet arra készül, hogy nagy kalóriaértékű táplálék kerül a szervezetbe. Amikor azonban édesítőszert fogyasztunk, a szervezet hiába készül fel, az elmaradó magas kalória-bevitel megzavarja a rendszert és ezért fordulhat elő, hogy ennek kompenzálása céljából – hogy meglegyen az "elvárt" kalóriamennyiség – többet eszünk – magyarázták a kutatók.

 

Nagyobb a kockázat az elhízásra

 

A kutatók tisztában vannak azzal, hogy eredményeik nem épp bizalomgerjesztők, s nem örülnek ennek azok az egészségügyi szakemberek sem, akik már régóta javasolják az alacsony vagy éppen kalóriamentes édesítőszerek cukor helyett történő használatát. Mint mondják, eredményeik összhangban vannak azzal az egyre növekvő számú tudományos bizonyítékkal, miszerint a rendszeresen diétás italt fogyasztók körében nagyobb a kockázat az elhízásra és a metabolikus szindrómára.

 

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése

 

Forrás: hvg.hu




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Fruktózamin

A vérben cukrot megkötő fehérje. A vér fruktózamin szintje árulkodik az előző 2-3 hét... Tovább

Metformin

A biguanidok csoportjába tartozó korszerű vércukorszint csökkentő szer. Döntően a máj... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében
Míg a diabetológus az orvosi kezelésre és a vércukorszint monitorozására szakosodott,...
Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin
Az okos inzulin technológia forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését, lehetővé téve...
Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára az étteremben való étkezés kihívást...
A cukorbetegség és a fogászati problémák összefüggése A cukorbetegség és a fogászati problémák összefüggése
A cukorbetegség és a fogászati problémák közötti összefüggés egy fontos téma az...
 Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózis-ról? Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózis-ról?
A diabéteszes ketoacidózis (DKA) az egyik legsúlyosabb szövődménye mind a 1-es, mind a 2-es...
Állandóan ingadozik a vércukorszinted? Így állíthatod be! Állandóan ingadozik a vércukorszinted? Így állíthatod be!
Az állandó vércukorszint-ingadozás komoly kihívás lehet az egészségünk szempontjából,...
 8 Tipp, hogy megelőzd az inzulinrezisztenciát 8 Tipp, hogy megelőzd az inzulinrezisztenciát
Az inzulinrezisztencia az egészség egyik kiemelt problémája napjainkban, azonban néhány...
Magas a koleszterinszinted? Ezek a gyógynövények segíthetnek! Magas a koleszterinszinted? Ezek a gyógynövények segíthetnek!
Számos gyógynövény segíthet a magas koleszterinszinttel küzdők számára, amelyek nem csak...
Tényleg elmaradhat a peteérés cukorbetegség miatt? Tényleg elmaradhat a peteérés cukorbetegség miatt?
A cukorbetegség és a peteérés kapcsolata fontos téma, melynek feltárása segíthet a nők...
címkék: egészséges életmód, étkezés, diéta