Káros-e az édesítőszer az egészségre, mesterséges édesítőszer

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Május 24. Csütörtök - Eszter
Hirdetés

Károsak-e az egészségre az édesítőszerek?

Az édes íz kedvelése egyike a legősibb, velünk született tulajdonság. A kedvelt ízhatás eléréséhez a cukron és a mézen túl számos mesterséges édesítőszer közül válogathatunk. De milyen hatással van mindez a szervezetünkre?

Hirdetés
Sütemény

 

 

Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.

 

 

Mesterséges édesítőszer

 

A szervezet számára energiát szolgáltató mesterséges édesítőszerek - elsősorban fogyókúrázók és cukorbetegek fogyasztják - közé tartoznak a cukor- vagy polialkoholok, mint a laktit, mannit, xilit, szorbit. Ezek a bélbaktériumok által bontható anyagok, a vékonybélből azonban csak részben szívódnak fel, hasznosulásuk így csupán részleges. Hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben (napi 20-30 gramm felett) fogyasztva, illetve arra érzékeny egyéneknél fokozzák a bélműködést, puffadást, hasmenést és hasi panaszokat okoznak. (A fruktóz, azaz a gyümölcscukor is hasonló hatást válthat ki.) A cukoralkoholok édesítőképessége a szacharózhoz, azaz a répacukorhoz hasonlítva 0,4-1. Előállításuk költsége igen magas, éppen ezért viszonylag kevés élelmiszer (például néhány típusú rágógumi) alkotóelemeként szerepelnek.

 

 

Intenzív mesterséges édesítőszer


Rendkívül sokszínű a mesterséges édesítőszerek másik, energiát nem szolgáltató, úgynevezett intenzív csoportja. A legintenzívebb édesítőszer a szacharin, a kristálycukornál 550-szer édesebb. Meglehetősen hőstabil vegyületről van szó, ám kevésbé előnyös tulajdonsága, hogy forralás hatására fémes ízű, kesernyés melléktermékei keletkeznek.  Szintén erőteljes ízzel szolgál a ciklamát, amely 30-szor édesebb, mint a cukor. Hőálló, így az ételkészítés során vagy akár befőzéshez is felhasználható.

 

 

Legnépszerűbb édesítőszer


A legfiatalabb, s egyben a legnépszerűbb édesítő a hatvanas évek közepe óta használt aszpartám - a kristálycukornál 180-szor édesebb -, amely tulajdonképpen két aminosav összekapcsolásával keletkezett. Nem főzésálló, édesítő ereje hő hatására csökken, ám grammonként csupán 4 kilókalória (kcal) energiát jelent. Az aszpartámot világszerte körülbelül kilencven országban és több mint hatezer termékben használják édesítőszerként, így nem meglepő, hogy számos tudományos vizsgálat próbálta kideríteni, hogyan reagál a szervezetünk a fogyasztására, illetve okozhat-e bármilyen elváltozást. A tudományos kutatások többek között foglalkoznak a felszívódásával, lebomlásával, elemzik, mennyi az átlagos fogyasztás, de toxikológiai és epidemiológiai hatásait is vizsgálták már.

 

 

Édesítőszer: vizsgálati eredmények


A vizsgálati eredmények igazolták  - többek között az európai élelmiszer-biztonsági hatóság (EFSA) és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság (FDA) vizsgálatai -, hogy az elfogyasztott mennyiség, hétköznapi fogyasztás mellett, bőven alatta marad az egészségügyi határértéknek. Kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás mellett tehát nem kell félnünk a "túladagolástól".
Az európai és az egyesült államokbeli élelmiszerbiztonsági hatóságok ajánlása szerint a napi aszpartám-bevitel javasolt maximális mennyisége 40 (EU) és 50 (USA) milligrammg/kilogramm. Nézzük mindezt  a gyakorlatban: az európai mennyiség egy 70 kilogrammot nyomó embernél 2800 milligrammnyi aszpartámot engedélyez. Ha ez az ember a limonádéjába 2 szem aszpartám-tartalmú édesítőszert tesz, akkor ezáltal körülbelül 36 milligrammnyi aszpartámot vitt be a szervezetébe.

 

 

Édesítőszer: mérgező?


Az egy alkalommal nagy mennyiségben fogyasztott aszpartám befolyásolja a szervezet biokémiai paramétereit, például a vérplazma aminosav- és az agy ingerületvezető szintjét, azonban a vérplazma fenilalanin- és aszpartamsav- (két aminosav) szintjének emelkedése nem figyelhető meg, ha a bevitel nem haladja meg az 50 milligrammot. Az aszpartámmal összefüggésben akut, mérsékelten akut, vagy krónikus mérgezési tünetek nem jelentkeznek mindaddig, amíg a fogyasztás meg nem haladja az ajánlott mennyiség közel százszorosát, azaz a 4000 milligrammg/kilogrammot.

 

 

Édesítőszer: káros?


Górcső alá vették a vegyület esetleges rákkeltő hatását is, ám a kísérletek eredményei azt igazolták, hogy nem rákkeltő, és nem mutatható ki összefüggés az alkalmazása és a daganatos megbetegedések kialakulása között. Vizsgálták továbbá az idegrendszerre, a tanulási szokásokra, illetve a viselkedésre gyakorolt hatását is, s a nagy létszámú csoportok vizsgálata és számos esettanulmány is igazolta, hogy mindezeket nem befolyásolja negatívan az aszpartám fogyasztása.

 

 

Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt

 

Forrás: hvg.hu

Hirdetés
Hirdetés

További cikkeink – kattintson a részletekért!

Bodzaszörp recept cukorbetegeknek

Házi bodzaszörp készítése - cukorbeteg recept

Nem kétséges, hogy a tavasz legfinomabb innivalója az bodzaszörp! Vágytál rá mindig, de nem ihattál a cukor miatt? Most megmutatom hogyan készítsd egészségesen!

A terhességi cukorbetegség: Cukorbeteg maradok-e 2-es típusú cukorbetegség!

Terhességi cukorbetegség

A terhességi cukorbetegség a magzatot veszélyeztető állapot. Ez az állítás igen gyakran jelenik meg, de ritkán részletezik, mert megértéséhez kellenek bizonyos alapok. Megpróbálom. 

Tetszik a megújult, mobilon is elérhető honlap design?

Ünnepi rakott gomba (4 személyre)

Ünnepi rakott gomba (4 személyre)

  Elkészítése: a gombát megtisztítom, vékony szeletekre vágom, és a hagymán a fűszerekkel együtt megpárolom. A rizst teflonedényben egy csipet vegetával előfőzöm. Tűzálló - vagy nagyobb teflon tepsibe rakok egy sor rizst, gazdagon megrakom a gombával, és a tetejére...

Helytelen étkezés

Helytelen étkezési szokások. Mutatjuk hogyan spórolhatsz kilókat!

A legújabb étkezési szokásokkal foglalkozó japán kutatás rámutatott arra, hogy az elhízást nem csak az befolyásolja, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy hogyan.

A cukorbetegek helyes táplálkozása

A cukorbetegség és a helyes táplálkozás!

Minden, amit a cukorbetegek helyes táplálkozásáról tudni kell. Beszéljünk kicsit a zsírról, a szénhidrátról, a gyümölcsökről és a fehérjékről bővebben.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen a ...

Tavaszi fáradtság okai

A fáradtság 5 gyakori oka!

A melegebb hónapok beköszöntével sokan küzdenek a tavaszi fáradtság tüneteivel. A huzamosabb időn át jelentkező kimerültség érzés hátterében számos probléma is állhat. Ha a tavasz elején jellemző nehezebb ébredések, napközbeni lassultság továbbra sem múlik, érdemes...

Policisztás ovárium szindróma - PCOS

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

A hazánkban mintegy félmillió nőt érintő egészségkárosodásra, a PCOS-ra egyre többen odafigyelnek. Nézd meg hogyan és mit tehetsz a nem könnyen felismerhető betegség ellen!

Hirdetés
Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Egy 88 éves nő táncával megszégyeníti a fiatalokat!

Jean Veloz már 88 éves elmúlt, de még mindig fiatalokat megszégyenítő módon táncol! Már az 1940-es években Hollywood-i fimekben táncolt, és a zene és tánc iránti szeretete ilyen hihetetlenül jó formában tartja őt! Jegyezzük meg jól ezt a videót, mert így, azaz boldogan és...

Hirdetés

Kedves Zsuzsi! Glutén tartalmú ételt nyugodtan adhat neki már (először 1 félével próbálkozzon, aztán jöhet egyenként a többi...

Almával töltött piskótatekercs recept

Almával töltött piskótatekercs

Ha megkívántál a hétvégére egy finom desszertet, akkor ajánlani tudom az almával töltött piskótatekercset. Cukorbeteg emberek is fogyaszthatják! Íme a receptje:

Hirdetés
5 gyógynövény a vércukorszintre

5 gyógynövény a vércukorszint beállítására, szabályozására

A cukorbetegségre, és a prediabetesre felírt gyógyszeres kezelések mellett számos gyógynövényt használhatunk hatékonyan, eredményesen kiegészítő kezelésként.

Baranyi Krisztina dietetikus

Baranyi Krisztina dietetikus

Weblap: www.orvosaneten.hu/

10 jel, ami arra utal, hogy cukorfüggő vagy te is!

10 jel, ami azt bizonyítja, hogy cukorfüggő vagy! Ha igazak rád is, azonnal változtass!

A táplálkozási szakemberek és egyéb egészségügyben jártas személyek mind azt javasolják, hogy a lehető legkisebb mennyiségre csökkentsük le a bevitt cukor mennyiségét, mivel számos egészségügyi problémát okozhat.

Görcsölő láb - lábgörcs

Görcsöl a lábad éjszaka?

Szoktál arra ébredni, hogy kínzó lábgörcsöd van az éjszaka kellős közepén? Most megmutatjuk az okokat és, hogy hogyan tudod megszüntetni ezt a fájdalmat örökre!


IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.