Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Szőlő - a gyümölcsök királya

Diabetes Portál



Szőlő - a gyümölcsök királya

A szőlőt régóta a gyümölcsök királyának tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma volt. Kiváló tulajdonságaiban az alma mellé állítható. Teljes értékű táplálék. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk, szervezetünk mindenhez hozzájut, amire  a  jó teljesítőképességhez, egészséghez szüksége van.

A szőlőt régóta a gyümölcsök királyának tartják, az ókorban a termékenység szimbóluma volt. Kiváló tulajdonságaiban az alma mellé állítható. Teljes értékű táplálék. Ha kizárólag gabonafélét és szőlőt fogyasztunk, szervezetünk mindenhez hozzájut, amire  a

A szőlő leve

A különböző fajták közös sajátossága, hogy a gyümölcs, nem utánérő.
Ha zölden vesszük le, zölden fogyasztjuk el… Ha inkább az édesebb ízű szőlőt választanánk, akkor a sárgább színűt vásároljuk. A színes szőlőknél a mélyebb színű az értékesebb, mert annak antioxidáns tartalma nagyobb.
A szőlőnek igen nagy a vértisztító és az idegeket erősítő hatása, remek izomregeneráló táplálék.

A belek betegségeit gyógyítja, a vese- és hólyagkövesedést megszünteti; a belső összenövéseket is oldhatja.

Fokozza az epeelválasztást, és a nagy mennyiségben elfogyasztott szőlő a vizelet savasságát is jelentősen csökkenti. Igen jó hatású szamárköhögésnél és a daganatos betegségeknél is.

Reuma, májbetegségek, vízkór esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a legjobbak, míg a sómérgezést, a savasságot, a hurutokat a fekete és kék szőlők oldják a leghatásosabban.

Nem tanácsos viszont a szőlő fogyasztása szénanátha, asztma, tuberkulózis és tüdőgyulladás esetén.

Ha a test súlyát akarjuk növelni és a bélműködést fokozni, célszerű édes szőlővel-kúrát tartani. Hasmenésnél, reumánál a savanyú szőlő előnyös.

Az almához hasonlóan igen jól tárolható. Pincehidegben, szétterítve még januárban is kellemes őszi ízeket tud nyújtani. Másik tárolási formája a kötözés, melyre igen alkalmas fajtái vannak.

Közismert, hogy a déli vidékekről származó édes szőlők aszalt formában történő tartósítása a mazsola. Egész évben kellemesen egészíti ki táplálékainkat, édesítésre is alkalmas.
A könnyebb eltarthatóság miatt néha kénezik a mazsolát, ez azonban ártalmas az egészségre. A kénezett mazsolát meleg vízben alaposan mossuk át, áztassuk egy kicsit!

A szőlő a szervezet számára emésztés nélkül közvetlenül is felhasználható cukrot szolgáltat, ezért kúraszerűen különösen ajánlható vérszegénységre, idegi problémákra, fizikai gyengeségre, betegségből való lábadozás idején fő táplálékul, székrekedésre, aranyérre, mindenféle gyulladásos megbetegedés gyógyszereként, májpangásra, gyomorhurutra és női betegségekre.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Célérték, céltartomány

Számokban kifejezett, a kezelés céljakéntmeghatározott, elérendő és megőrzendő... Tovább

Glikált hemoglobin

Lásd: HbA1c (hemoglobin-á-egy –cé)   Mit kell tennem, ha cukorbeteg lettem?... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus
A diabetológusok kiemelkedő szerepet játszanak a cukorbetegséggel küzdők ellátásában és...
Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra! Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra!
A terhességi cukorbetegség (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) egy komoly komplikáció, ami...
Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy	Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy
A fogak állapota nem csupán a szájüreg egészségére, hanem az általános egészségi...
A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében
Míg a diabetológus az orvosi kezelésre és a vércukorszint monitorozására szakosodott,...
Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin
Az okos inzulin technológia forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését, lehetővé téve...
Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára az étteremben való étkezés kihívást...
A cukorbetegség és a fogászati problémák összefüggése A cukorbetegség és a fogászati problémák összefüggése
A cukorbetegség és a fogászati problémák közötti összefüggés egy fontos téma az...
 Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózis-ról? Mit kell tudni a diabéteszes ketoacidózis-ról?
A diabéteszes ketoacidózis (DKA) az egyik legsúlyosabb szövődménye mind a 1-es, mind a 2-es...
Állandóan ingadozik a vércukorszinted? Így állíthatod be! Állandóan ingadozik a vércukorszinted? Így állíthatod be!
Az állandó vércukorszint-ingadozás komoly kihívás lehet az egészségünk szempontjából,...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, terhességi cukorbetegség