Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Tisztelt Andrea! 10 éves kisfiamról október óta tudjuk, h...

Diabetes Portál

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: Harangozóné Balogh Marianna


Tisztelt Andrea! 10 éves kisfiamról október óta tudjuk, hogy 1-es típusú cukorbeteg. Most váltottam ki előszőr fructosum édesítőszert (gyógyszertári), de a csomagoláson semmi adat nem szerepel. Meg tudná nekem mondani, hogy mennyi szénhidráttal számoljak?? Igaz, hogy nics fémes mellékíze. Válaszát előre is köszönöm.



Válasz:


Kedves Anyuka!

A fruktóz (INN: fructose) vagy gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség, a gyümölcsökben és a mézben található meg természetes formájában. A monoszacharidokhoz tartozó ketohexóz, szabad állapotban igen elterjedt mind a növény-, mind az állatvilágban. Nagy mennyiségben található a gyümölcsök nedvében, a mézben, egyik komponense a szacharóznak is. Biológiailag a glükózhoz hasonlóan fontos szénhidrát
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Fructosum néven hivatalos
A szervezetben a gyümölcscukornak szőlőcukorrá való átalakulása enzimes hatásra megy végbe. Így a gyümölcscukor is felhasználódik, de elfogyasztása után, lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor. Ennek gyógyászati szempontból nagy jelentosége van. A gyümölcscukor a legédesebb ízű cukor, édesebb a répacukornál is, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb is elegendő. Ezáltal csökkenthető az energiabevitel. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de számukra gyümölcscukorból és szorbitból napi 30 g-nál több nem ajánlott
A fruktózt az inzulintól függetlenül használja fel a szervezet: a fruktóz szelektíven a máj glikogén raktárait tölti fel, ha ezek beteltek, akkor triglicerideket állít elő, azaz zsírrá alakul. A kutatók azt feltételezik, hogy a fruktóz befolyásolja az anyagcserét, hatására ezért koncentrálódik a zsír a szervezetben. Ez egy olyan tápanyag, amit edzések előttre javasolák, vagy tartós megterhelés esetére.

100g fructosra 100g szénhidrátot számolunk

Zentai Andrea



címkék: