Gyakori kérdések
Válogatás legérdekesebb kérdéseinkből
Ihatok tejet?
A tej fontos tápanyagforrás, cukortartalma mindössze 5g deciliterenként (50kcal), 2-4 dl napi mennyiségben, egy-kétszerre elosztva fogyasztható, célszerű a napi bevitel felét soványított tejtermékből (joghurt, kefír) biztosítani. Még a sovány, 12%-os tejföl energiatartalma is igen magas (1dl=4g CH=140kcal), több mint kétszerese a joghurthoz képest, energiaszegény étrendbe...
Miért előnyösebb a durumtészták fogyasztása
A szokásos száraztésztákkal szemben a durumbúzából készült (olasz típusú) tészták keményítője lassabban bomlik le és szívódik fel, így alacsonyabb a glikémiás indexe. A tészták energiaszegény étrendbe maximum heti egy alkalommal illeszthető be köretként; 5 dkg (szárazon) 37 g CH-t, 190 kcal-t tartalmaz (1 ek = 7,5 g CH)
A kérdések listája
El kell-e mondanom a munkahelyemen, hogy cukorbeteg lettem?
Elég a cukorbetegség tüneteit keresni?
Eltér-e a napjainkban ajánlható cukorbeteg étrend a korszerű táplálkozási irányelvektől?
Genetikailag örökölhetem a cukorbetegséget?
Gyermekeim öröklik majd a cukorbetegséget?
Gyógyítható-e a cukorbetegség?
Ha inzulint kapok megváltozik az életem?
Hogyan kereshető a cukorbetegség?
Hogyan számoljuk ki az étrend energia és szénhidráttartalmát?
Kezelhető-e a cukorbetegség diéta nélkül?
Korlátlanul fogyaszthatok-e zöldséget?
Lehet tünete az inzulinrezisztenciának?
Más betegségek is okozhatnak diabéteszt?
Mi az inzulin szerepe szervezetünkben?
Mi az inzulin,a vércukorszint és a diéta kapcsolata?
Mi az inzulinrezisztencia oka?
Miért előnyösebb a durumtészták fogyasztása
Miért fontos, hogy sok gyümölcsöt egyek?
Miért kell nekem injekció, ha másnak jó a tabletta ?
Mikorra tehető az inzulinrezisztencia kialakulásának kezdete?
Milyen energiatartalmú étrend ajánlható?
Milyen fehérjéket fogyaszthatok?
Milyen gyakori az inzulinrezisztencia?
Milyen gyakran és egyszerre mennyi szénhidrátmennyiséget tartalmazó ételt fogyasszunk?
Milyen tápanyag összetételű étrend ajánlott?
Mit érdemes tudni a zsírokról?
Mit érdemes tudni az édesítőszerekről?