Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Gyakran ismételt kérdések cukorbetegség témakörben, Milyen tápanyag összetételű étrend ajánlott?

Diabetes Portál

Milyen tápanyag összetételű étrend ajánlott?

 

Ma világszerte a zsírban és fehérjékben szegény, viszont a szénhidrátokban dús diétát tartják optimálisnak mind az 1-es, mind a 2-es típusú cukorbetegekben. A táplálékkal felvett energia 15–20%-ának fehérjéből, 25–30%-ának zsiradékból, míg 50–60%-ának szénhidrátból kell származnia. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a bevitt energia mintegy felét szénhidrátokból (komplex, magas rosttartalmúak) kell fedezni.

Az étrend összeállításához tehát elengedhetetlen az étrend energia- és szénhidráttartalmának az együttes ismerete, ebből már adódik (optimális összetételű étrend esetén) a fehérje- és zsírhányad. Így pl. egy 1000 kcal energiatartalmú étrend az 50 %-os szénhidrát arány, valamint 1 gramm szénhidrát 4 kcal-nyi energiatartalma miatt 125 gramm szénhidrátot (1000 kcal 50 %-a 500 kcal, 500 kcal/4=125 gramm) tartalmaz.**  Fehérjetartalma 50 gramm ( 1 gramm fehérje=4 kcal), zsírtartalma 33 gramm (1 gramm zsír=9 kcal).              ** további példák az energia-és szénhidráttartalom összefüggésére: 1400 kcal esetén 175 gramm szénhidrát (70 gramm fehérje, 46 gramm zsír; 1800 kcal esetén 190 gramm szénhidrát,(90 gramm fehérje, 70 gramm zsír) 

 

Ha csak az előírt diéta szénhidráttartalmat ismerné a beteg, akkor önkéntelenül is túllépné a kívánatos energiahatárt (feltételezhetné, hogy ami nem szénhidrát, abból bármennyit ehet, pl. hús hússal).

A fenti példánál maradva, 125 gramm szénhidrátot tartalmazó étrend csak akkor fér bele az 1000 kcal-ba, ha az étrendet igen energiaszegény táplálékforrásokra alapozzuk. Viszont a hazai táplálkozási szokások mellett (vegyes étrenden) nem követünk el hibát, ha a táplálék

minden gramm szénhidrátjára 10 kcal energia bevitelt számolhatunk.


címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, cukorbetegség megelőzése, étkezés, diéta