Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Mi az a pcos szindróma, milyen tünetei vannak?

Diabetes Portál

Mi az a pcos szindróma?

Az utóbbi két évtized kutatásai találták meg az összefüggést két, széles népességcsoportot érintő megbetegedés közt, melyek a kettes típusú, vagy nem inzulinfüggő cukorbetegség és a polycisztás ovárium szindróma.
A pcos (de szokták PCaS-ként, illetve PCaD-ként is rövidíteni) annyit jelent, hogy a petefészekben nincs normális peteérés, ehelyett számos apró ciszta helyezkedik el a külső kéreg alatt. Lényege, hogy ez egy komplex szabályozási rendellenesség, ami a női hormonokon kívül pl. a cukoranyagcserét is befolyásolja.
A betegség diagnózisa elsősorban a jellegzetes tünetek, a vérzészavar, meddőség, magasabb férfihormon szintek következményei (aknék, hajhullás, szőrösödés) alapján merülhet fel.
A betegek magasabb inzulin vérszintje miatt ezen inzulinreceptorok fokozott működése jön létre, mely a petefészek hormontermelő rendszerét aktiválja. Ez emelkedett ( illetve ciklustól függetlenül állandó szintű) ösztradiol, illetve a nőkre jellemző értéknél nagyobb mennyiségű tesztoszteron (férfihormon!) termelését eredményezi, melyek negatív visszacsatolás révén képesek a peteérést szabályozó Follikulus Stimuláló Hormon (FSH) szintjének visszaszorítására.
Az FSH lenne felelős a peteérés beindításáért és fenntartásáért, tehát hiánya ezen betegségben a petesejt érés zavarát eredményezi, melynek következménye a csökkent termékenység.
Az állandóan magasabb tesztoszteron szint hajhullást, bőrzsírosodást, pattanások kialakulását eredményezi.


címkék: