Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Gyakran ismételt kérdések cukorbetegség témakörben, Mit jelent a glikémiás index?

Diabetes Portál

Mit jelent a glikémiás index?

Az élelmiszerek ún. glikémiás indexe (GI) az egységnyi szénhidráttartalmú ételeknek a szőlőcukorhoz vagy a fehér kenyérhez (zsemléhez) viszonyított
vércukoremelő képessége. Az élelmiszerek vércukoremelő hatásában észlelt különbségek szénhidráttartalmuk eltérő lebontásával és felszívódásával magyarázható. A GI-t számos tényező (főzési technikák, aprítás, egyidejű zsiradék-, vagy fehérjefogyasztás) befolyásolja. Bár a kis GI-ű ételek étrendi hatása kedvező, a fogyasztásukat követő vércukor-emelkedés mértéke kisebb, mint a magas GI-ű táplálékok esetében, a fogalom nehézkes használata miatt jelenleg nem tekinthető elsődleges szempontnak a cukorbeteg diéta vonatkozásában. Hangsúlyozandó, hogy egy adott szénhidráttartalmú élelmiszer okozta vércukor-emelkedés mértéke döntően az elfogyasztott szénhidrát mennyiségétől függ, nem pedig a szénhidrát forrásától.


címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, étkezés, diéta