Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Fogászati implantáció és a cukorbetegség

Diabetes Portál


Szerző: SzSz


Cukorbetegek is csináltathatnak fogászati implantátumokat?

A modern kor egyik legkellemetlenebb és legelterjedtebb betegsége a cukorbetegség, ami akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes megfelelően szabályozni a vércukorszintet. A cukorbetegségnek sajnos számos tünete és velejárója van, többek között a gyógyulási folyamatot is hajlamos lassítani. Ez számos kérdést vet fel azokban cukorbetegekben, akiknek körülményesebb műtétekre és egyéb beavatkozásokra lehet szükségük egészségügy megőrzése vagy helyreállítása céljából.

Fogászati implantáció és a cukorbetegség

Ilyen beavatkozás például a fogászati implantátumok beültetése is. Ha nem lenne elég, hogy az ember a cukorbetegségből adódó problémákkal küzd, a hiányzó fogak további súlyos szövődményeket okozhatnak. Egy hiányzó fogtól például az ember arca megereszkedik, és ettől idősebbnek tűnik majd a valódi koránál.
A fogászati implantátumokkal ez a probléma elkerülhető, azonban ezek beültetése után legalább 6 hónapnyi gyógyulási, regenerációs időszakra van szükség, így ezek a titánból készült csavarok plusz problémákat jelenthetnek a cukorbetegek számára.
Jogosan merül fel tehát a kérdés, hogy a cukorbetegek is csináltathatnak-e fogászati implantátumokat. Az alábbiakban ezt és hasonló fontos kérdéseket igyekszünk megválaszolni, hogy ön is tájékozott döntést hozhasson egészségével kapcsolatban!

 

A cukorbetegség és a fogászati implantátumok kapcsolata

A cukorbetegség az egész testre kihat, méghozzá oly módon, hogy az élet több területén is zavarokat okozhat a páciensek számára. Azok a cukorbetegek, akiknek hiányzik egy foguk, többféle opció közül is választhatnak. A fogászati implantátumot azok választják szívesen, akik tartós megoldást eresnek problémájukra, és hiányzó foguk lehető legpontosabb másolatát szeretnék beültetni annak helyére. A fogászati implantátumok továbbá a környező fogaknak is támaszt nyújtanak, ami hosszútávon fontos szempont.
A fogászati implantátumoknak azonban a test regeneratív képességeire van szükségük, hogy összeforrhassanak az állkapocscsonttal. Ezt követően a fogíny is be kell gyógyuljon az implantátum körül. Ettől lesz olyan meggyőző a beültetett műfog a fogsorban, és ezért tartósabb megoldás, mint a műfogsorok vagy a hidak.
A probléma az, hogy a cukorbetegség, mint fentebb említettük, lelassítja a gyógyulási folyamatokat a szervezetben, és emiatt sajnos a komplikációk kockázata is nagyobb egy implantátum beültetését követően.
A fogászati implantátumok behelyezése magas (95%) sikerarányú beavatkozás, azonban, ha nem figyelnek oda rájuk megfelelően, sajnos problémák alakulhatnak ki a páciens szájában. Sajnos az olyan fennálló betegségek, mint a cukorbetegség is jelentősen csökkenthetik ezt a sikerarányt.

 

Szóval biztonságos implantátumot csináltatnia egy cukorbetegnek?

Amennyiben a cukorbetegség megfelelő kezelést kap, és a páciens egészsége ettől eltekintve jónak mondható, a fogászati implantátum beültetése biztonságos. A fogászati implantátumok pont, hogy megkönnyíthetik a cukorbetegek mindennapjait, hiszen sokkal egyszerűbb velük követni a diétákat, mint hidakkal és egyéb fogpótló megoldásokkal.
Amennyiben egészsége (a cukorbetegségtől eltekintve) rendben van, nem kell tartania az implantátum-beültetés komplikációitól. Ennek megállapításában természetesen fogorvosa segít majd önnek, de ehhez fontos, hogy minden egészségügyi előzményét megossza szakorvosával!

 

Ha Ön is megbízható szakembert keres, akkor válassza a Rosental Fogászat fogorvosait, ahol a fogbeültetés implantátummal fájdalommentesen zajlik. Kérjen időpontot most: fogbeültetés implantátummal
 
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Hormon

A hormonok különböző mirigyek által termelt anyagok, melyek pontosan meghatározott... Tovább

B2-vitamin

  B2-vitamin Riboflavin. Az enzimek a piroszőlősav, zsírsavak és az aminosavak oxidatív... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj! Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj!
A vizelet szagának megváltozása fontos jele lehet a cukorbetegségnek, amit nem szabad...
Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása
A vízvizsgálat elvégzése cégnyitás előtt fontos lépés lehet, különösen akkor, ha a...
Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod! Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod!
A cukorbetegség okozta fekélyek súlyos problémákat jelenthetnek a cukorbetegek számára, de...
Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus
A diabetológusok kiemelkedő szerepet játszanak a cukorbetegséggel küzdők ellátásában és...
Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra! Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra!
A terhességi cukorbetegség (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) egy komoly komplikáció, ami...
Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy	Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy
A fogak állapota nem csupán a szájüreg egészségére, hanem az általános egészségi...
A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében Mi a különbség a diabetológus és a dietetikus között? Két kulcsfontosságú játékos a diabétesz kezelésében
Míg a diabetológus az orvosi kezelésre és a vércukorszint monitorozására szakosodott,...
Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében? Itt az okos inzulin
Az okos inzulin technológia forradalmasíthatja a cukorbetegség kezelését, lehetővé téve...
Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként Hogyan egyél étteremben 2-es típusú cukorbetegként
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára az étteremben való étkezés kihívást...
címkék: