Online tanácsadás
Kérdés:
Kérdést felvető neve: Brigitta
Tisztelt Andrea! Hasonló kérdéssel fordulok Önhöz, mint már más is megtette. Terhességi cukorbeteg vagyok, 25 hetes terhes. Huszadik héten fedezték fel a cukorbetegséget nálam, saját kérésre mérték, mert nekem volt gyanús, hogy émelygek a cukortól. Egyenlőre napi kétszer (reggel, délben) 2-4 adag inzulint kapok, plusz természetesen diétázom. Reggeli után fél, egy, másfél és két órára is mértem már vércukrot és reggeli után egy órával 9-9,5 szokott lenni. Másfél, két órával később már csak 8 körüli. Nekem azt mondták másfél órára mérjem és az az eredmény számít, az ne legyen több 7-nél. Nem tudok eligazodni azon, hogy mik az elfogadható értékek, mert az interneten is ellentmondó adatokat kapok, sehol nem találtam meg, pontosan mi a normális, elfogadható, mi a célérték. Először is ezt szeretném megkérdezni Öntől! A másik kérdésem, hogy úgy érzem állandóan éhes vagyok. Lehet, hogy több inzulint kellene adnom? Harmadik kérdésem, hogy ha ilyen korán jelentkezik a cukorbetegség, akkor milyen ütemben várható, hogy romlik? Köszönettel a válaszért! Tisztelettel: Brigitta
Válasz:
Kedves Brigitta!
Kismama estében az étkezés megkezdése utáni 60 perces vércukor érték a mérvadó. Amennyiben ez 7 fölötti, akkor nem jól van beállítva a diétája és az inzulin adagja. Az eredmények alapján mindenképpen több inzulint kellene adnia.
Bár nem tűnik túl etikusnak, de javaslom mihamarabb keressen fel egy másik diabetológiát, ahol foglalkoznak kismamákkal is, mert a leírt eredmények elfogadhatatlanok.
Étvágykontroll:
- az egészséges táplálkozás ajánlása szerint is javasolt a három főétkezéshez valamilyen állati eredetű fehérjét fogyasztani. Étvágyunk kordában tartásában ez különösen fontos, mivel a fehérje telít /a fehérje gyomorfallal történő érintkezése olyan entero hormonok termelődését váltja ki, melyek csökkentik az étvágyat/, terhesség alatt pedig egyébként is szükséges az emelt fehérje bevitel a lényeg, hogy alacsony zsírtartalmú legyen. pl: húsi, hal, sajt, túró, cottage cheese, tojás,
- növelni kell a rosttartalmat, erre kiválóan alkalmasak: kerti vetemények (ez mehet minden étkezéshez pl: paradicsom, paprika, uborka, retek), teljes kiőrlésű lisztből készült pékárúk, zabkorpa, psylium tartalmú rostkészítmény
- megfelelő mennyiségű folyadék
- főtt ételeknél a relatív alacsony szénhidrát tartalmú, nagy térfogatú ételek választása pl: főzelék, rakott-, töltött ételek, párolt zöldség stb.
Az inzulin iránti érzékenysége a terheseknek a 36. hétig folyamatosan romlik.
Zentai Andrea