Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Párom 28 éves és most derült ki nála hogy cukorbeteg. Azza...

Life of Budapest

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: kony


Párom 28 éves és most derült ki nála hogy cukorbeteg. Azzal kezdődött minden hogy messze nem látott jól,egyik napról a másikra.Elment szemészhez aki azt mondta hogy szervi baj nincs és ez lehet hogy diabétesz. Most volt vérvételen(november 26-án,szerdai nap) 15,9 volt a cukra és 12,9 lett a hba1c értéke.pénteken megtudtuk az eredményt és szombaton reggel a vércukor szintje a 14,2 volt.Még annyit hogy diétával a gyogyszer előtt lejebb nyomtuk a vércukor szintet.Vasárnap 11,5 hétfőn 10,6,kedden 11,1 ma meg 12,4. Házi orvoson kivül nem látta orvos.Voltunk a dietetikusoknál de csak januárra kaptunk időpontot.A dietetikus asszisztenssel beszéltünk aki a vizeletben lévő aceton alapján átküldött a sürgösségire.Onnan visszaküldtek minket hogy ők nem tudnak vele mit kezdeni menjünk vissza a dietetikusokhoz és legalább irjanak fel valami gyógyszert.A dietetikusok megint visszaküldtek minket a sürgösségire hogy legalább vért vetessünk le.Ott levették a vért azt mondták hogy jó az eredmény hazajöhetünk.De semmi leletet nem kaptunk.A házi orvos irt fel merckformint és 180g-os diétát javasolt. Most a szemével homályosan lát és fokuszálnia kell hogy élesen lásson. A párom nagyon fél hisz ő mindent megtett hogy időben dietetikushoz kerüljön. Olyan kérdésem lenne hogy Őn szerint ezekkel az értékek megmutatják e hogy van e inzulin termelés a szervezetben és hogy reagálnak e rá?Az idegesség befolyásolja e a vércukorszintet?A januári időpontig mit tehetünk még valamit azért hogy a vércukrot lejebb szoritsuk? Válaszát előre is köszönöm!Válasz:


Kedves Kérdező!

A 12,9-es HbA1c alapján háziorvosának be kellene utalnia területileg illetékes diabetológiára. Ehhez mindenképen ragaszkodjanak, mert bár lehet, hogy hosszútávon elégséges lesz a gyógyszer,  a szigorú diéta és a rendszeres mozgás, de ez az eredmény egy esetleges magas vérzsír értékkel, túlsúllyal (ezekről nem adott információt), infarktushoz, anyagcsere felboruláshoz vezethet. Sajnos a kórházakban a beutalási rend buktatói miatt elveszhet a beteg, de a háziorvos ezzel a HbA1c-vel (főleg ha vannak tünetek: fogyás, fokozott folyadék fogyasztás, többlet vizelet, fáradékonyság) mindenképpen beutalhatja a területileg illetékes diabetológiai vagy belgyógyászati osztályra.
A rossz látás kb 6 hétig fennállhat, a vércukor rendezése mellett is, mert a magas eredmények mellett olyan mintha egy szirupon nézne keresztül az ember, ehhez alkalmazkodik a szem és mikor elkezd tisztulni, az lesz a „nem természetes”, újra alkalmazkodnia kell a megváltozott közeghez.
A vércukor normalizálásához a megfelelő folyadék (víz, ásványvíz)  a szigorú diéta és későbbiekben (mikor már nem ilyen magasak az értékek, 15-ös Vc felett nem szabad elkezdeni sportolni) a rendszeres cardio jellegű mozgás javasolt. Az azonban igen távol áll a szigorú és megfelelő diétától, hogy 180g szénhidrát. Egy korrekt diétás oktatás minimum 1 óra + rendszeres nyomon követés, amire itt nincsen lehetőség.
Javaslom mielőbbi kórházba való befekvést, ahol megkapja a megfelelő kezelést és diétás oktatást.

Egy kis kiigazitás: a dietetikus az az egészségügyi  főiskolát végzett személy aki a táplálkozással foglalkozik, a diabetológus pedig az az orvosi egyetemet végzett személy, aki a cukorbetegek gondozását végzi.

Zentai Andreacímkék: