Online tanácsadás
Kérdés:
Kérdést felvető neve: Fodor Ágnes
Tisztelt Doktornő! Egy átfogó laborsorozat után hiperisulinismus gyanújával küldtek további szakirányú kivizsgálásokra. Kénytelen voltam a napi 3 étkezésemet napi ötre emelni, mert különben szédelegtem, elöntött a hideg izzadság. Elhagytam az anyagcsere fokozó koffein fogyasztását is. Hiába nőttem úgy fel, hogy két cukorbeteg is volt a családban (1-es diabétesz), az ő diétájuk magas vércukorszintre vonatkozott nem alacsonyra. Mit, hányszor és mennyit egyek, hogy ne hízzak el, és ne is legyek bágyadt, szédelgős egész nap? Mivel anyai és apai ágon is fokozottan veszélyeztetve vagyok, ezért véletlenül sem szeretném félvállról venni a dolgot. Válaszát előre is köszönöm: Gigi
Válasz:
Kedves Gigi!
Sajnos egyenlőre még nincsen egységes kezelési mód az IR állapotra. A kezelésnek 3 pilléren kell állnia: irányított étkezés, mozgás és amennyiben szükséges, akkor gyógyszer is. A diétás (diéta: irányított étkezés és mozgás) javaslatok közel sem csak a túlsúllyal rendelkező IR-nek szólnak. Amennyiben valakinek nincsen testsúly problémája, sőt esetleg még emelni is kellene a testtömegén (merthogy a nagyon alacsony BMI is fokozhatja az IR-át és a hormonális eltéréseket ), szintén javasolt a szénhidrátok mennyiségének, minőségének és az elfogyasztás idejének a szervezet hormonális működéséhez való igazítása. A mozgással kapcsolatban fontos, hogy azt mindig az étkezés ellőttre időzítsük, hogy ne a saját izmainkat bontsuk.
Inzulin rezisztanciában úgy kell étkezni, mintha cukorbeteg lenne, pont azért, hogy ne legyen az és ha így kezd el étkezni, akkor azzal a testsúlyának is jót tesz.
A szénhidrátokat kell a nap folyamán időben, mennyiségileg és minőségileg megosztani és mellé minden nem szénhidrát tartalmúból az alacsony zsírtartalmút választani (ami az egészsége táplálkozási javaslatoknak is megfelel).
Szénhidrát típusa:
- lassan felszívódó: teljekiőrlésű vagy durum lisztből készült pékárúk, tészta, gabonák pl: zabpehely, köles, hajdina stb., illetve zöldségek.
- gyorsan felszívódó: gyümölcsök, tej, kefir, joghurt
Reggeli: lassú. Tízórai: fele fele, Ebéd: nagyobb részt lassú, Uzsi: gyors, Vacsi: mint az ebéd
Mennyiség: Ebéd > Vacsi > Reggeli > Uzsi,Tízórai
Idő: Reggel 7-től 2-3 óránként
Zsiradék
A hozzáadott zsiradékot amennyire lehet javasolt csökkenteni, mellőzni az étkezésekből. Az esszenciális zsiradékot, halolajból, lenmag-, dió-, szezámmag-, extra szűz olívaolajból célszerű bevinni.
Fehérje
Az állati eredetű fehérjéknek az egészséges táplálkozás ajánlata szerint a 3 főétkezésben javasolt szerepelnie, ezen kívül egyéb jótékony hatásai miatt is jól lehet használni a diétában: a fehérje telít, megóvja az izomzatot, gyorsítja az anyagcserét. Fontos kritérium velük szemben hogy SOVÁNY fehérjét fogyasszunk pl: húsi, sajt, túró, cottage chees, tojás, fehérje készítmény. Természetesen semmiből nem javasolt korlátlan mennyiséget fogyasztani.
Kerülni javasolt
Hozzáadott cukrot, mindent ami csökkenti a rosttartalmat pl: turmixolás, aprítás, magas zsiradék tartalmú nyersanyag, hozzáadott zsiradékot tartalmazó konyhatechnológia
Mozgás
heti 4-5x 40p dinamikus mozgásig javasolt eljutni
Célszerű
Eleinte írni és számolni mikor mit és mennyit eszik az ember, mert így a későbbiekben testsúlyváltozástól, laboreredményektől, panaszoktól függően lehet módosítani.
A diétával kapcsolatban bővebben olvashat a www.pco-szindroma.hu oldalon.
Zentai Andrea