Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Cukros lajtorja

Life of Budapest

 Olvasva: 650 alkalommal


Cukros lajtorja


Szóval az én hasnyálmirigyem képes ugyan inzulint termelni, de nem kielégítően, ezért a szervezet próbálja felvenni a versenyt, és loholva úrrá lenni ezen a káoszon, ami a hasnyálmirigy környékén alakult ki, ami azért hosszabb-rövidebb ideig sikerül is neki, de egyszer csak az inzulintermelő sejtek kimerülnek, és akkor már tényleges inzulinhiány lép fel.

Régebben időskori (kösszépen!) cukorbetegségnek is nevezték, de diagnosztizáltak gyerekkorban is ilyen típusú diabetest. A betegek (akik nem is tudják magukról, hogy azok) 80%-ka túlsúlyos. Kövérkés, zsíroskás, mint én, és azt hiszi, hogy minden oké. Pedig lehet, hogy nem. Tunnyadt (én is az voltam, vagyok is néha…), lusta (én is az voltam, vagyok is néha…), imád enni (én is imádtam, és még mindig imádok), utál mozogni (én is utáltam, és utálok most is, de most muszáj, ha azt akarom, hogy az egészségeshez közeli szintre szorítsák vissza a cukorszintemet...) A 2-es diabetes rejtőzködő, alattomos betegség. Én sem tudtam, hogy cukorbeteg vagyok, pedig biztos, hogy évek óta ott... vagyis itt settenkedett bennem.

Amikor kiderült fél éve, hogy mi a helyzet, egy rutinvizsgálat során szembesültem a tényekkel. Amikor megtudtam, végig jártam a klasszikus "tagadás-kétségbeesés-depresszió-megoldás keresése" lajtorjáját, és most az utolsó előtti és az utolsó között ingázok… Ott tartottunk, hogy ugyebár kiképeztem magam 2-es diabetesből. Nem hagytam, hogy legyűrjön az önsajnálat (csak néha, még ma is), mert az nem én lennék. Voltak eléggé meredek és mély mélypontjaim, időszakaim. De úgy döntöttem… bár igazából nem döntés kérdése, mert a 2-es cukorbetegség nagyon jól karbantartható, vagyis de, pont, hogy DÖNTÉS, AKARAT kérdése, mert igen drasztikus életmód-váltás a feltétele annak, hogy jól érezzük magunkat (már megint a királyi többes…magam. Jól érezzem magam.), és elkerüljük (-jem) a cukorbaj rémisztő szövődményeit.

címkék: