Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

1-es típusú diabetesz fiatalkorban

Life of Budapest

 Olvasva: 1843 alkalommal


1-es típusú diabetesz fiatalkorban


A diabetesz egy olyan betegség, amiben a vércukorszint megemelkedik, mert a sejtek nem tudják felvenni a szőlőcukrot. Ennek oka az inzulin hiánya, vagy nem megfelelő hatásossága. A diabétesz egész életre szóló megbetegedés.
Közeli ismerősömnél sokévi várakozás után megszületett Luca. Ő volt a család szeme fénye. 2 éves korára Luca  gyönyörű és okos kislánnyá cseperedett.  Mint  a legtöbb gyermek, Luca is télen megfázott. A szülők orvoshoz vitték, aki egy kisebb vírusfertőzést állapitott meg. Luca hamar meggyógyult, de az édesanyja észrevette, hogy fogyni kezdett. Az addig normális súlyban lévő kislány most egy vékonyka kedvtelen kislánnyá változott. Rengeteget ivott és kevesett evett. Lehellete is acetonszagúvá vált. A szülők orvoshoz vitték, aki beutalta a  kórházba, hogy Luca ki van száradva és infúzióra van szüksége. Bevitték a kórházba, de Luca már a kórházba érkezéskor nem volt magánál. Sürgősen az Intenzív osztályra vitték, ahol infúziót kapott és vért vettek tőle. Kiderült, hogy mérhetetlenül magas a vércukor szintje. A vércukor normális értéke  4,4 mmol/l-6,7mmol/l. A szülőkkel közölték, hogy lányuknak 1-es tipusú diabétesze van.
Diabétesz: A szervezet egyáltalán nem, vagy csak kevés inzulint termel. A sejtek a vérbő l nem tudják felvenni a cukrot - a sejtek “éheznek” . Ha nem kapnak inzulint, akkor az élet hamar veszélybe kerül. Leggyakrabban gyermek, vagy ifjúkorban alakul ki
1 hétig volt az intenzív osztályon és próbálták a vércukor értékét a normális tartományba beállítani. A beállítást az is nehezítette hogy Luca még kicsi ahhoz, hogy megértse azt, hogy az adott ételt meg kell ennie, mert lemegy a vércukorszintje és rosszul lesz. Diétás nővérek jártak és segítettek az anyukának, hogy a diétát majd otthon, hogy állítsa össze.
•        A diéta célja:
•       -megfelelő energiabevitel a megfelelő aktivitáshoz -vércukorszint normálizálása (adott szénhidráttartalom)
•       -vérzsírok normálizálása (zsírszegény)
•         -vérnyomás (sószegény)
A diéta felépítése:
•       -Étkezzen változatosan!
•       -A cukros ételeket kerülje! (mesterséges édesítők)
•       -Fogyasszon több növényi rostot!
•       -Fogyasszon kevesebb sót! (kevesebb konzerv, félkész étel, szalámi)
•       Fogyasszon kevesebb zsiradékot! (főleg az állati eredetűt kell csökkenteni)
A diéta megfelelő beállitása után következett az, amikor Luca anyukájának meg kellett tanulnia a vércukormérést és az inzulin helyes beadását. Hosszú és nehéz munka volt, de  a gyermek egészsége érdekében meg kell tanulni.
Luca ma már egy gyönyörű 6 éves lánnyá cseperedett. A  betegségével meg tanult együtt élni és a diétáját is betartja. Az inzulin beadását pedig kisebb szülői segítséggel Luca végzi.
Annak érdekében, hogy a diabétesznek ne alakuljanak ki szövődményei, élete végéig diétáznia kell és rendszeresen kell adnia az inzulint magának.

címkék: