Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Oline tanácsadás, orvosszakértői válaszok

Life of Budapest

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: Páti Melinda


Kedves Melinda! Olyan kérdéssel fordulok Hozzád, hogy a Párom már 4éve cukros, ez szerzett cukorbaj, nem örökölt, a családjában nem volt még cukorbajos. Sajnos az életmódjának volt köszönhető, hogy kialakult, de ma már megtanultunk vele együtt élni, és betartani minden szabályt. Hál istennek a doktora szerint javulást mutat, mert nyáron már csökkenteni kellett a beadott inzulin mennyiséget. Viszont pár éven belül majd szeretnénk babát is, és ezért szeretném megkérdezni, hogy nagy rá az esélye, hogy a kicsink is cukorbeteg lesz? És akkor ő már örökölt cukorbaj-os lesz, és az akkor már nem is gyógyítható, csak szinten tartható? Mire kell odafigyelni, ha majd babát szeretnénk? Előre is köszönöm a válaszodat! MelcsiiVálasz:


Kedves Melcsi!

Az 1-es típusú cukorbetegségnél jelentősebb a genetikei hajlam. Amennyiben az anya cukorbeteg a gyermek esélye a cukorbetegségre 1-2 százalék, míg az apa betegsége nagyobb kockázatot jelent, az öröklődés valószínűsége 4-6 százalék.
 A 2-es típusú cukorbetegségnél a hízásra való hajlam az alkati örökség, illetve a hasonló életmód (helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód- melyek elhízáshoz vezetnek) talaján alakul ki a diabétesz. A gyermekeket érdemes időben rendszeres testmozgáshoz, egészséges táplálkozáshoz szoktatani. Ez segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását náluk. Sajnos jelenleg a cukorbetegség egyik formája sem gyógyítható, mindkettőnél csak a romlást lehet lassítani.

Üdvözlettel:

Macosz Admincímkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség