Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Oline tanácsadás, orvosszakértői válaszok

Life of Budapest

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: Hortenzia


Kedves Viktória! Egy éve derült ki a cukorbajom.Nagyon fegyelmezett vagyok és sportolok is,mégis vannak rosszúlléteim.Heves szívdobogás,szédülés.A cukrom ilyenkor normális.Apukámnak két infarktusa volt.Rettegek tőle.Sresszes életet élek muszályból.Lehet baj a szívemmel?Ez volt a nem diétás kérdés. A diétával kapcsolatban a fehér húsok és hal fogyasztás később nem növeli a veseszövődményeket?A fehérjetartalom miatt.Válasz:


Kedves Hortenzia!

A leírtak alapján előfordulhat, hogy valóban nem a cukorbetegség okozza a rosszulléteket (mivel normális a vércukra), bár ez igen összetett problémának tűnik, ezért konkrét választ ilyen kevés információ birtokában sajnos nem adhatok. A tünetekkel mindenképp forduljon orvoshoz, hogy a kellő vizsgálatokat (nyugalmi EKG, terheléses EKG, vérnyomáskontrolok, esetleg szívultrahang stb.) elvégezzék.
A diétával kapcsolatos kérdésére térve a hangsúly az elfogyasztott mennyiségen van. Nem szabad bedőlni annak a tévhitnek, hogy a cukorbetegnek a hússal kell jóllakni, és hogy ezt ehet korlátlanul. Nem nagyobb mennyiségben kell fogyasztani, mint a normál étrendben, 8-10 dkg-ot étkezésenként. A családban előforduló kockázati tényezők miatt halat heti 1-2 alkalommal ajánlott fogyasztani a szív- érrendszeri megbetegedések megelőzése céljából. Ha odafigyel a megfelelő arányokra, akkor helytelen diéta miatt kialakult veseszövődménytől nem kell tartania.

Üdvözlettel:    Duli Viktóriacímkék: cukorbetegség megelőzése