Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Online marketing tanácsadás, cukorbeteg tanácsadás, Tej

Life of Budapest

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: Fiamma


Kedves Viktória! Még két kérdésem lenne: nagyon szeretem a tejet. ex-életemben napi egy litert elfogyasztottam reggelire. tudom, hogy ez ma már tabu. sajnos, ha kibontok egy dobozzal, addig cselezek, míg azon nem kapom magam, hogy megittam az egészet (hiába tudom, hogy naponta max. fél litert lehet fogyasztani, két-három részletben). Mivel húst két-három alkalommal fogyasztok egy héten, valószínűleg a fehérjét is igénylem belőle. mit tehetnék? egyéb tejtermék (joghurt, kefir) fogyasztása sem javallott? Utolsó kérdésem: a munkahelyemen ételfutártól szoktam ebédet rendelni, a legkisebb adagot. az orvosom javaslatára főztem otthon köreteket, megnéztem, hogy az én előírt mennyiségemnek megfelelő rizs, tészta stb. mégis mekkora, így a kiszállított ételről meg tudom állapítani, hogy meghaladja-e vagy sem azt a mennyiséget. ugyanakkor azt nem tudom biztosítani, hogy minden egyes napon valamennyi étel azonos (az én esetemben 50 g ch-t) tartalmazzon. okozhat-e ez vmilyen problémát? (jelenleg reggel 1 db glucobayt, este 1 db merckformint kell bevennem). segítségét előre is nagyon köszönöm, üdvözlettel: FiammaVálasz:


Kedves Kérdező!

A savanyított tejtermékek szénhidráttartalma (kefir, joghurt) alacsonyabb a sima tejénél. Egyszerű szénhidrátból (laktózból) viszont jóval kevesebbet tartalmaznak, mivel a készítésük során hozzájuk adott baktérium kultúra (tejsavbaktérium) elbontja a laktózt, ezáltal csökkentvén az elfogyasztásuk utáni hirtelen vércukor emelkedést. Ezáltal megfelelőbb fehérjepótlást jelenthet az Ön esetében, mint a sima tej. A sajtfélékre ez fokozottan igaz, ezeknek a termékeknek még a kefírnél, joghurtnál is alacsonyabb a szénhidrát és laktóztartalma egyaránt.
Az ebédekkel kapcsolatban jobb lenne, ha valahogy megpróbálná tartani az 50 gramm szénhidrátot. Rövid távon azonban nem okoz különösebb problémát, ha nem érzi, hogy ingadozik emiatt a vércukra, azaz nem tér el nagy mértékben az 50 grammos szénhidrátbeviteltől, és a többi étkezéssel tartja a szükséges mennyiségeket.


Üdvözlettel:    Duli Viktória
                  dietetikuscímkék: egészséges életmód, étkezés, diéta