Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Online marketing tanácsadás, cukorbeteg tanácsadás, cukorbeteg oktatás, hasznos tanácsok

Life of Budapest

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: CH


Tisztelt Admin! Németi József úrnak adott válaszához kapcsolódóan szeretnék kérdezni. A válaszában étkezés után egy órával mért értéket adott meg. Orvosom étkezés után két órával mért értéket kér tőlem, cukorbeteg oktatáson pedig másfél óráról beszéltek. Ismereteim szerint, és kérem javítson ki, ha rosszul tudom, magasabb glikémiás indexű étel fogyasztása esetén hamarabb éri el a vércukorszint a maximális értéket, és a mérési eredményeim szerint úgy gondolom, hogy elég meredeken esik is. Alacsonyabb glikémiás indexű étel fogyasztása esetén pedig a vércukorszint görbe laposabb és lassabban csökken. A szövődmények kialakulásásának valószínűsége hosszabb ideig tartó magas vércukorszint esetén nagyobb. Akkor miért nem azt kell mérni, hogy mely esetekben magas a vércukorszint még két órával is a étkezés után, miért fontotsabb tudni, hogy mi emeli meg gyorsan a vércukorszintet. Válaszát várva, üdvözlettel: CHVálasz:


Kedves CH!

Amikor orális glukózterheléssel (OGTT) vizsgálják a szénhidrát anyagcserét, akkor 75 glukóz tartalmú ital elfogyasztását követő 120 perces vércukor érték a leginkább informatív. Ezt azonban csak egy alkalommal végzik el, az esetek jórészében a diagnózis felállításakor (ha a 2 órás érték >11,0 mmol/l, úgy diabétesz diagnózisa állítható fel).   Későbbiekben   - ismert cukorbetegnél -  a posztprandiális (étkezés utáni) vércukor vizsgálata úgy történik, hogy az egyénre szabott ételadag (pl. a szokásos reggeli) elfogyasztása után 90 perccel mérik meg a vércukrot. Ez ideális esetben <7,5 mmol/l. (Egyetlen kivétel a terhességi cukorbetegség, amikor étkezés után 60 perccel nézik a vércukrot).
A glikémiás index tekintetében fontos, hogy milyen élesen, robosztusan nő a vércukor étkezéskor. A hirtelen nagymértékű vércukoremelkedés kifejezetten a nagyérszövődmények (szív-érrendszeri szövődmények ) kialakulása szempontjából veszélyes. Egyébiránt a magas vércukor általában mind a nagy, mint a kiserek (kapillárisok) szempontjából káros hatású.

Üdvözlettel:

MacoszAdmincímkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, inzulin