Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Online marketing tanácsadás, diabétesz étrend, élelmiszerek tápanyagértéke, energiabevitel

Life of Budapest

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: P. Réka


Tiszetelt válaszadó! Köszönöm válaszát, sikerült meggyőznie a diéta betartásának fontosságáról. :) Még 2 kérdésem lenne: -Mindenképp be kell vinni a meghatározott CH mennyiséget vagy ehetek kevesebbet? -Bármilyen formában be lehet vinni a szénhidrátot vagy kenyeret minden étkezésnél ennem kell? Előre is köszönöm válaszát: P. Réka



Válasz:


Tisztelt Kérdező!

Fontos, hogy az energiát adó tápanyagok (fehérje, zsír, szénhidrát) megfelelő arányban legyenek jelen a napi táplálékban. A táplálékkal bevitt energia 15-20%-a fehérjéből, 30% zsírból, 50-55%-a szénhidrátból kell származzék. Ha ezen kedvező tápanyag beviteli arányok megváltoznak, pl. kevesebb szénhidrát és több zsír vagy fehérjebevitel lesz jellemző az étrendre úgy a táplálkozással összefüggő betegségek kockázata jelentősen megnőhet. Az energiát nem adó mikro tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) szintén a szervezet szükségletének megfelelő mennyiségben kell, hogy jelen legyenek a napi táplálékban, mert ez is az egészség megőrzését szolgálja. Ezt csupán a megfelelően összeállított étrend képes biztosítani.
A szénhidrát fogyaszás nem csak kenyér fogyasztást jelent! A növényi eredetű élelmiszerek több-kevesebb mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot valamilyen formában. Az élelmiszerek, ételek vércukorszint emelő hatása attól függ, hogy mennyi emészthető szénhidrát van bennük. Eszerint három csoportba oszthatjuk a szénhidrát tartalmú élelmiszereket:

  • kerülendők, mint a szőlőcukor, répacukor, méz, cukros üdítők, cukrok, csokik, befőttek, dzsemek, aszalt gyümölcsök és a szőlő)
  • mérni és számolni kell: lisztes áruk, fehér, félfehér és barna kenyér, zsemle, kifli, száraztészta, rizs, búzadara, natúr gabonapelyhek, műzli, burgonya, sárgarépa, kukorica, zöldborsó, sütőtök, hüvelyesek, tej, joghurt, kefir, gyümölcsök, cukrozatlan gyümölcslevek)
  • számolás nélkül bármennyit fogyaszthat belőle: zöld leveles zöldségek (saláta, káposztafélék, paraj, sóska), zöldbab, zöldpaprika, retek, karfiol, karalábé, uborka, paradicsom, brokkoli, petrezselyem gyökér, spárga, zeller.

Üdvözlettel:

MacoszAdmin



címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, cukorbetegség megelőzése, étkezés, diéta, inzulin