Cukorbetegek nagy diétáskönyve (Dr. Fövényi József, Gyurcsáné Kondrát Ilona)
Leírás
Szakkönyvek a cukorbetegségről
A cukorbetegség, ezen belül a 2-es típusú diabétesz hazánkban közel 1 millió embert érint. Mindmáig él az a köztudatban, hogy a cukorbetegeknek speciális étrendre van szükségük, mely állítás ma már nem állja meg a helyét. A szerzőpáros több évtizede foglalkozik diabéteszes betegekkel. Azóta a kezelési és diétás elvek rengeteget változtak, melynek fő oka: a korszerű tablettás és inzulin-készítmények a már olyan fokú rugalmasságot biztosítanak egy cukorbetegnek, amely mellett a diétázás nem „diabetikus készítmények” fogyasztását jelenti, hanem a normál ételek tudatos megválasztásával, a kalória és szénhidrát-összetétel ismeretével a legváltozatosabb étrend kialakítását teszik lehetővé. Ebben kíván segítséget nyújtani két szerző, Dr. Fövényi József orvosi tanácsai révén és Gyurcsáné Kondrát Ilona a gondosan és bőségesen összeállított recept-gyűjteményével. A könyvben tápanyagtáblázatokon felül hasznos címek és egyéb, a cukorbetegeknek fontos tudnivalók találhatók.
Érintett témák:
• A cukorbetegségről átalában
• Melyek a diabétesz főbb típusai?
• 2-es típusú cukorbetegség
• A cukorbetegség tünetei
• A diabétesz gyógyszeres kezelése
• A vércukor önellenőrzésről
• A cukorbetegség szövődményei
• A diabéteszhet társuló megbetegedések
• A diétáról általában
• A diéta főbb szempontjai
• Amit a tápanyagról tudni kell
• A diétás élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében
• Milyen módon csökkenthetôk az egészséges étrend költségei?
• Valóban sokba kerül-e a cukorbeteg diéta?
• Diéta és inzulinkezelés
• A cukorbeteg diéta a dietetikus szemével
• Általános étrend-összeállítási, és táplálkozási javaslatok
• Tápanyagtáblázatok
• Receptek
Dr. Fövényi József, szerző:
"E könyvben kifejtendő egyik fő célunk az, hogy az idejétmúlt nézetekkel szembehelyezzük a korszerű táplálkozás élettani ismereteken és saját, több évtizedes tapasztalatainkon alapuló – még manapság is folyamatosan változó – felfogásunkat. Ennek nyomán szeretnénk, ha egyre több cukorbeteg és nem cukorbeteg számára világossá válna, hogy a korszerű diabéteszes étrend ma már gyakorlatilag teljes mértékben megegyezik azzal, amit egészséges táplálkozásként tartunk számon. Ez egyúttal legfőbb megelőzési eszköze lehet a cukorbetegség terjedésének, tehát közérdeklődésre tarthat számot.”
Antal Emese dietetikus, szociológus,
a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke:
"Családtagja cukorbeteg, és tudni szeretné, hogyan előzhetné meg az ezzel járó problémák kialakulását? Túlsúlyos és nem szeretne a plusz kilók miatt esetlegesen kialakuló betegségben szenvedni – így cukorbetegségben sem? Néha magas vércukorértékei vannak, ezért táplálkozásával szeretné azt kordában tartani? Tudni szeretné, hogy a hallottolvasott rengeteg információ közül melyek a szakmailag helytállóak? Vagy csak egyszerűen érdeklődik a cukorbetegség hátteréről? Akkor ajánlom Önöknek ezt a legújabb tudományos eredményeket is magában foglaló, mégis közérthető módon, színesen összeállított könyvet attól a szerzőpárostól, aki hazánkban évtizedek óta foglalkozik e témával, és számos beteg ember köszönheti nekik jobbulásukat. Kellemes olvasást és tanulást kívánok a könyvhöz, valamint jó egészséget!”