Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kb 3 éve vagyok regisztrált cukorbeteg.Egyenlőre gyógyszeres...

Diabetes Portál

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: Ildikó


Kb 3 éve vagyok regisztrált cukorbeteg.Egyenlőre gyógyszeres kezelés alatt állok.2 hónapja teljes vérkép alapján megállapították,hogy magas a fehérje és sok a húgysav.Azt mondták hajlamos vagyok a köszvényre.Kérdésem:Nem merek enni mert egyik üti a másikat.Mit ehetek? Előre is köszönöm Ildikó



Válasz:


A magas húgysav diétás kezelésében több fontos tényező is van:
- amennyiben van testsúly fölöslege, azt fontos rendezni, de arra vigyázni kell, hogy ez ne gyorsan történjen, éhezni semmiképpen nem szabad.
Remélve, hogy a cukorbetegségének diétáját dietetikus segítségével korrektül tanulta meg és tartja azóta is, a köszvény megelőzésére javasolt étrendi változtatásokat könnyebb lesz tartani.

Naponta 5x javasolt étkezni, úgy hogy az egy-egy étkezésre fogyasztott ételek mennyiségét javasolt csökkenteni.

Nyersanyag válogatás:
- a gabonák közül a teljeskiörlésű lisztből készülteket válassza
- naponta több alkalommal fogyasszon friss zöldséget gyümölcsöt, itt természetesen a cukorbeteg diétás javaslatokat tartava a szénhidrátokat számolva.
- a zsiradék tartalmat minimálisra kell csökkenteni, mind a nyersanyag válogatással pl: sovány sajtok, sovány felvágottak, sovány húsok, sovány tejtermékek, mind a konyhatechnológiai eljárásoknál pl: húsokat alufóliában, teflon edényben, sütőzacskóban, jénaiban készíteni, úgy hogy nem teszünk mellé + zsiradékot.
- csökkenteni kell a magas purin tartalmú nyersanyagok fogyasztását lásd táblázat
- gyakori hús fogyasztás egy részének helyettesítésére jól használható a tojás, sovány sajt, sovány túró, sovány cottage chees
- jó hatású a csalántea
- kerülni érdemes a füstölt élelmiszereket

Ajánlott ételkészítés technológia:
- az ételek elkészítésénél előfőzéssel és a főző víz leöntésével csökkenteni tudjuk a nyersanyagok purin tartalmát
Sűrítés: rántás, tejfölös habarás, legírozás, montírozás helyett:
- egyszerű, kefires, natúr joghurtos, tejes habarás
- száraz rántás (olaj nélkül csak megpirítjuk a lisztet)
- hintés
- saját anyaggal történő sűríts
Párolás: a hagyományos magyaros helyett
- egyszerű vagy aromás párolás
- a nyersanyag zsírmentes vagy minimális olajjal átkent felületen történő átfuttatása
- pároló edényben
Sütés bő zsírban sültek helyett
- alufóliában, sütőzacskóban, mikrohullámúban, AMC edényben, Zepter-edényben, teflonedényben, kuktában, római tálban, jénai edényben,
Lazítás anyaggal: rizs, zsemle helyett
- barnarizs, rozs zsemle, zabpehely, részben búza-, zabkorpa



Purintartalom szerinti besorolás
150-1500 mg/100 g nagyon magas
75- 150 mg/100 g magas
30-75 mg/100 g közepes
30 mg alatt/100 g alacsony

100 g nyers, tisztított élelmiszer, élelmianyag purin-tartalma milligrammban.

  • agyvelő 40
  • rizs 6
  • borjúmirigy 400
  • burgonya 6
  • lép 105
  • brokkoli 14
  • máj 95 cékla 5
  • tüdő 70
  • fejeskáposzta 14
  • fejessaláta 15
  • tyúkhús 40
  • karfiol 1
  • csirkehús 40
  • karalábé 5
  • kelbimbó 14
  • kelkáposzta 10
  • libahús 33
  • padlizsán, patisszon 3
  • pulykahús 55
  • paradicsom 4
  • marhahús 40
  • paraj 23
  • borjúhús 48
  • petrezselyem 17
  • sertéshús 48
  • retek 5
  • fácánhús 35
  • sárgarépa 8
  • nyúlhús 38
  • spárgatök 14    folyami hal 27
  • zöldbab 18
  • csuka 48
  • zöldborsó 80
  • ponty 54
  • cukkíni 3
  • szardínia 120
  • zöldpaprika 3
  • kaviár 40
  • vöröshagyma 1
  • szalámi 23
  • sárgaborsó 45
  • búzaliszt, dara 23
  • száraz bab 45
  • kenyér, péksütemény 8
  • lencse 70
  • gomba 5
  • dió 8
  • tej 1,4
  • gesztenye 16
  • tojás 1 db 0,8
  • mandula 9
  • alma, körte 1
  • mogyoró 10
  • citrom 1
  • málna 1
  • csokoládé 620
  • őszibarack 1
  • szója 35
  • szilva 10
  • őzhús 39
  • spárga 3

Zentai Andrea



címkék: