Online tanácsadás
Kérdés:
Kérdést felvető neve: Ildikó
Kb 3 éve vagyok regisztrált cukorbeteg.Egyenlőre gyógyszeres kezelés alatt állok.2 hónapja teljes vérkép alapján megállapították,hogy magas a fehérje és sok a húgysav.Azt mondták hajlamos vagyok a köszvényre.Kérdésem:Nem merek enni mert egyik üti a másikat.Mit ehetek? Előre is köszönöm Ildikó
Válasz:
A magas húgysav diétás kezelésében több fontos tényező is van:
- amennyiben van testsúly fölöslege, azt fontos rendezni, de arra vigyázni kell, hogy ez ne gyorsan történjen, éhezni semmiképpen nem szabad.
Remélve, hogy a cukorbetegségének diétáját dietetikus segítségével korrektül tanulta meg és tartja azóta is, a köszvény megelőzésére javasolt étrendi változtatásokat könnyebb lesz tartani.
Naponta 5x javasolt étkezni, úgy hogy az egy-egy étkezésre fogyasztott ételek mennyiségét javasolt csökkenteni.
Nyersanyag válogatás:
- a gabonák közül a teljeskiörlésű lisztből készülteket válassza
- naponta több alkalommal fogyasszon friss zöldséget gyümölcsöt, itt természetesen a cukorbeteg diétás javaslatokat tartava a szénhidrátokat számolva.
- a zsiradék tartalmat minimálisra kell csökkenteni, mind a nyersanyag válogatással pl: sovány sajtok, sovány felvágottak, sovány húsok, sovány tejtermékek, mind a konyhatechnológiai eljárásoknál pl: húsokat alufóliában, teflon edényben, sütőzacskóban, jénaiban készíteni, úgy hogy nem teszünk mellé + zsiradékot.
- csökkenteni kell a magas purin tartalmú nyersanyagok fogyasztását lásd táblázat
- gyakori hús fogyasztás egy részének helyettesítésére jól használható a tojás, sovány sajt, sovány túró, sovány cottage chees
- jó hatású a csalántea
- kerülni érdemes a füstölt élelmiszereket
Ajánlott ételkészítés technológia:
- az ételek elkészítésénél előfőzéssel és a főző víz leöntésével csökkenteni tudjuk a nyersanyagok purin tartalmát
Sűrítés: rántás, tejfölös habarás, legírozás, montírozás helyett:
- egyszerű, kefires, natúr joghurtos, tejes habarás
- száraz rántás (olaj nélkül csak megpirítjuk a lisztet)
- hintés
- saját anyaggal történő sűríts
Párolás: a hagyományos magyaros helyett
- egyszerű vagy aromás párolás
- a nyersanyag zsírmentes vagy minimális olajjal átkent felületen történő átfuttatása
- pároló edényben
Sütés bő zsírban sültek helyett
- alufóliában, sütőzacskóban, mikrohullámúban, AMC edényben, Zepter-edényben, teflonedényben, kuktában, római tálban, jénai edényben,
Lazítás anyaggal: rizs, zsemle helyett
- barnarizs, rozs zsemle, zabpehely, részben búza-, zabkorpa
Purintartalom szerinti besorolás
150-1500 mg/100 g nagyon magas
75- 150 mg/100 g magas
30-75 mg/100 g közepes
30 mg alatt/100 g alacsony
100 g nyers, tisztított élelmiszer, élelmianyag purin-tartalma milligrammban.
- agyvelő 40
- rizs 6
- borjúmirigy 400
- burgonya 6
- lép 105
- brokkoli 14
- máj 95 cékla 5
- tüdő 70
- fejeskáposzta 14
- fejessaláta 15
- tyúkhús 40
- karfiol 1
- csirkehús 40
- karalábé 5
- kelbimbó 14
- kelkáposzta 10
- libahús 33
- padlizsán, patisszon 3
- pulykahús 55
- paradicsom 4
- marhahús 40
- paraj 23
- borjúhús 48
- petrezselyem 17
- sertéshús 48
- retek 5
- fácánhús 35
- sárgarépa 8
- nyúlhús 38
- spárgatök 14 folyami hal 27
- zöldbab 18
- csuka 48
- zöldborsó 80
- ponty 54
- cukkíni 3
- szardínia 120
- zöldpaprika 3
- kaviár 40
- vöröshagyma 1
- szalámi 23
- sárgaborsó 45
- búzaliszt, dara 23
- száraz bab 45
- kenyér, péksütemény 8
- lencse 70
- gomba 5
- dió 8
- tej 1,4
- gesztenye 16
- tojás 1 db 0,8
- mandula 9
- alma, körte 1
- mogyoró 10
- citrom 1
- málna 1
- csokoládé 620
- őszibarack 1
- szója 35
- szilva 10
- őzhús 39
- spárga 3
Zentai Andrea