Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kedves Dóra! Sokat hallottam arról, hogy a tej emeli a vércukorszintet, így a fogyásnak is nagy gátja. Egy dietetikus egyszer azt mondta nekem, reggel semmiképpen ne igyak tejet, legalább addig, amíg nem eszek előtte más szénhidrátot. Így lemondtam a regg

Diabetes Portál

Online tanácsadás


Varga Dóra - Dietetikus profilképe

Varga Dóra - Dietetikus

belgyógyászat > dietetikai szakrendelő


Kérdés feltevése

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Máté Balázs


Kedves Dóra!

Sokat hallottam arról, hogy a tej emeli a vércukorszintet, így a fogyásnak is nagy gátja. Egy dietetikus egyszer azt mondta nekem, reggel semmiképpen ne igyak tejet, legalább addig, amíg nem eszek előtte más szénhidrátot. Így lemondtam a reggeli cappuciómról is, és tényleg elkezdtem fogyni. Valóban van összefüggés? A tehéntejet esetleg lehet szójatejjel helyettesíteni, vagy az is emeli a vércukor szintet?Válasz:


Kedves Kérdező!

Tejet fogyaszthatnak  cukorbetegek is, csak nem mindegy mikor. Mivel alapvetően gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, ezért valóban nem szoktam javasolni reggelre és estére a fogyasztását, de ha valaki megszokta, hogy minden reggel iszik egy bögre kávét, akkor én nem szoktam megtiltani a, csak kicsit módosítani kell rajt. Például ha eddig 1 dl tejet adott a kávéhoz, akkor innentől legyen csak 0,5 dl tej, plusz hozzá 20-30 ml tejszínt, aminek magas a zsír tartalma, így már nem fog annyira gyorsan felszívódni a tejcukor, és a reggeli kávé is belefér a cukorbeteg diétába.  

Lehet növényi tejekkel is helyettesíteni, ezek közül főleg a mandula és kókusz tejet javaslom, persze meg kell nézni a címkén, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot. A többi növényi tej gyorsan felszívódónak számít.

A fogyás nem 1-1 élelmiszer elfogyasztásától vagy kizárásától indul meg, hanem ha kevesebb energiát viszünk be (akár zsírból, akár szénhidrátból), mint amennyit felhasználunk. 

Szép napot!

Varga Dóracímkék: