Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kedves Dóra! Férjem 2-es tipusú cukorbeteg (jelenleg 115 kg), 62 éves én 61 vagyok és 100 kg, tehát nekem sem ártana fogyni. Az a legnagyobb problémánk, hogy hiába a sok zöldség, gyümölcs, egyéb alacsony kalóriájú termékek (liszt, édesítőszerek), vacsi 6

Life of Budapest

Online tanácsadás


Varga Dóra - Dietetikus profilképe

Varga Dóra - Dietetikus

belgyógyászat > dietetikai szakrendelő


Kérdés feltevése

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Éliás Anikó


Kedves Dóra!
Férjem 2-es tipusú cukorbeteg (jelenleg 115 kg), 62 éves én 61 vagyok és 100 kg, tehát nekem sem ártana fogyni. Az a legnagyobb problémánk, hogy hiába a sok zöldség, gyümölcs, egyéb alacsony kalóriájú termékek (liszt, édesítőszerek), vacsi 6 óra előtt, mégsem sikerül lefogyni. Nem rég 2-3 hétig csak abonettet ettünk (én napi 3-at, féjem talán 5-6 db-ot), semmit nem számított.
Mit tanácsolsz, hogy kéne nekifogni?
KöszönettelVálasz:


Kedves Anikó!

Fogyás eléréséhez 2 fontos dolgot kell kiemelnem, a gyakori kis étkezéseket és mozgást.

Akkor kezdődik meg a súlyvesztés, ha több energiát használunk fel, mint amennyit táplálékkal beviszünk.  Az energia felhasználást pedig leginkább mozgással tudjuk növelni, célszerű kezdetben napi 20-30 perces sétával kezdeni, majd szépen növelni az intenzitást és a mozgással töltött időt.

Táplálkozást illetően fontos, hogy az étkezések rendszeresek legyenek, lehetőleg a napi 5-6 alkalommal kis mennyiségű ételt fogyasszunk ugyanabban az időben, cukorbeteg férjének természetesen meghatározott szénhidrát bevitellel.  Ajánlom a fehér liszt és normál pékáruk lecserélését teljes kiőrlésű változatra, cukor helyett pedig mesterséges vagy természetes édesítőszerek használatát.  Nagyon jó, ha naponta fogyasztanak zöldséget, ezeket lehetőleg nyersen, vagy párolt formában tegyék. Gyümölcsök közül nem ajánlott a banán, szőlő, görögdinnye és az aszalt gyümölcsök fogyasztása, olajos magvakat maximum heti 1 alkalommal ajánlok. Fogyasszanak sovány húsokat és felvágottakat, light sajtot, zsírszegény tejtermékeket, törkedjenek rá, hogy a reggeli, ebéd és a vacsora is tartalmazzon állati eredetű fehérjét. Édesség heti 1-2 alkalommal szerepeljen az étrendben.

Az abonett önmagában jó választás, főleg kisétkezésre, de attól lesz egy étrend fogyókúrás, hogy az egész nap elfogyasztott kalória bevitel kevesebb, mint amennyit felhasználtak.  Jó önellenőrzési módszer, ha táplálkozási naplót vezetnek, vagyis leírják egy füzetbe, hogy milyen ételeket fogyasztanak el napközben, így a hibák könnyebben észrevehetők a nap végi átolvasásánál. 

Sikerest fogyást kívánok :)címkék: