Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kedves Szandra, a magas inzulinom miatt szeretnem segítséget kérni, egy minta etrendhez vagy csak szenhidrat szamolasban. Köszönöm előre is a segítséget. Kriszti

Diabetes Portál

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: Szarka Kriszti


Kedves Szandra, a magas inzulinom miatt szeretnem segítséget kérni, egy minta etrendhez vagy csak szenhidrat szamolasban. Köszönöm előre is a segítséget. KrisztiVálasz:


Kedves Kriszti!

Magas inzulinértékek esetén az étrendet személyre szabottan szoktam összeállítani, amelyhez szükséges ismerni a páciens tápláltsági és egészségügyi állapotát. Általánosságban elmondható, hogy nagyon fontos a napi 5-6 étkezés és a rendszeres testmozgás.  Az étkezések főként lassan felszívódó (alacsony glikémiás indexű – http://www.macosz.hu/glikemias-index-diabetesz.html) élelmiszerekből álljanak. Gyors felszívódású szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket (tej, kefir, joghurt, gyümölcsök, gyümölcslevek) csak megfelelő időben és mennyiségben lehet fogyasztani. Az egyszerű cukrok (cukor, barna cukor, nádcukor, méz) fogyasztását mellőzni kell. 

Az egyes élelmiszerek szénhidráttartalmát és glikémiás indexét a tápanyagtáblázatunkból kikeresheti: http://www.macosz.hu/cukorbeteg-tapanyag.html. Itt talál egy letölthető anyagot, amely kezdő diétázók számára lett összeállítva. Részletes leírás van benne a szénhidrát számolásról, valamint tartalmaz mintaétrendet is. 

Amennyiben egyéni tanácsadást, illetve személyre szabott étrendet szeretne, keressen bizalommal egy személyes konzultáció egyeztetésére. 

 

 címkék: