Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

MI a pomelo? Mihez használhatjuk a pomelot? Mi van a Pomeloban? Honnan ered a pomelo?

Diabetes Portál


Pomelo

 

 Pomelo, az óriás citrus

         
A pomelo 2-3 éve jelent meg nálunk 
 

MI a pomelo?

 
Sok más dologgal egyetemben a pomelót is lehet nagyon szeretni vagy ki nem állni. De mi is ez az ormótlan, éretlen grapefruitra emlékeztető, hálóba szorított citrusféle?
 
Akármennyire furcsa számunkra, a pomelo nem a modern géntudomány eredményeképp létrehozott torzó, hanem egy közel 2000 éves múltra visszatekintő dél-kelet ázsiai gyümölcs. Már i.e. 100 környékén termesztették Dél-Kínában a feltételezhetően Malajziában őshonos gyümölcsöt. Ma már egész Ázsiában, sőt az Egyesült Államok déli részein (Kalifornia, Florida) és a Karib-térségben is termesztik.
 

Honnan ered a pomelo?

 
A pomelo a kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. A telihold fesztivál alatt is ezt a gyümölcsöt fogyasztják, egy régi legendának adózva ezzel. A történetek szerint úgy 500 évvel ezelőtt, a Ming-dinasztia idején egy nagy árvíz a császár gyümölcsöskertjében hatalmas kárt tett. Egyetlen gyümölcsfa, a pomelo élte túl az áradást, aminek később beérett gyümölcsét a császár megkóstolta, és oly édesnek találta, hogy a fa levágott ágait elültette, és egy egész nagy területen kezdte el termeszteni ezt a kitartó és finom gyümölcsöt.
 
A legnagyobb citrusféle kifejlett állapotban nagyjából 15-25 cm átmérőjű, súlya általában 1-2 kg között mozog, de akár az 5-6 kilót is elérheti. A hatalmas citrusfélét van, ahol kínai grapefruitnak, jabongnak, lusho gyümölcsnek vagy pompelmousnak is nevezik.
 
Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a pomelo a grapefruit és a narancs keresztezésével jött létre, de az igazság az, hogy a grapefruit képezi az átmenetet a pomelo és a narancs között.
 

Mi van a Pomeloban?

 
A pomelónak kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül található benne B1-, B2-vitamin is. Gazdag élelmi rostokban és káliumban is.
 
Fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint, s még a fogyókúrázóknak is segítségére lehet, hiszen található benne zsírégető enzim is.
 
Egy csészényi gyümölcshúsban nagyjából 80 kalória található, 10 dkg nagyjából 40 kalória.
 

Mihez használhatjuk a pomelot?

 
Például másnaposság kezelésére. De emésztési zavarokra és köhögésre is jó ellenszer, sőt szív- érrendszeri panaszok is kezelhetőek vele, emellett immunerősítőnek is remek.
 
A pomelo szezonja augusztus végétől január végéig tart, hozzánk általában az ősz beköszöntével érkeznek meg az első röplabda méretű gyümölcsök. A vásárlásnál sértetlen héjú példányt válasszunk, amin nincsenek puha foltok. Szobahőmérsékleten nagyjából egy hetet bír ki, hűvösben akár egy hónapot is. Amíg a legtöbb gyümölcs esetében idegenkedünk a zöld példányoktól, a pomelónál ez ne legyen visszatartó erő, bár az igazán érett példányok színe a citromos sárga felé hajlik.
 
A héja vastag, ám viszonylag puha, így ha elég mély vágásokat ejtünk rajta, akkor könnyedén lehúzható. A membránokban fehér vagy rózsaszínű hús található, amiket a hártyától megszabadítva kell enni, illetve felhasználni.
 
Piknikezéshez, kiránduláshoz ideális gyümölcs, hiszen egy család számára ebéd után egy nagyobb labdányi pomelo pont elég, s a héja megvédi a húsát a piknikkosárban.
 
Az édeskés ízű gyümölcsből készíthető saláta. Akár gyümölccsel, akár zöldségekkel, hallal, fehér húsokkal gazdagítva. A pomelóból még könnyű levest is készíthetünk, de desszertekhez is felhasználhatjuk, ízesíthetünk vele sorbetet.  Bármire használhatjuk, amibe egyébként grapefruitot szoktunk használni. 

címkék: egészséges életmód