Online tanácsadás
Kérdés:
Kérdést felvető neve: valaki
Hogyan lehet tartalmasan lefogyni?
Válasz:
Ha a tartalmasság alatt a tartósságot értjük, akkor egy olyan táplálkozási és mozgástervet kell kialakítani, amivel aktuálisan fogy, de kisebb módosítással hosszútávon tartható. A tartósság záloga, hogy ne kúrát tartsunk, hanem az életmódunkat változtassuk meg. Amennyiben cukorbeteg a szénhidrátoknak a nap folyamán történő időbeni, mennyiségbeli és minőségbeli elosztása a terápiájának az alappillére. Amennyiben ezt már tartja a mellé fogyasztott nem szénhidrát tartalmú nyersanyagokból szigorúan az alacsony zsírtartalmút szabad csak választani. Ennek azért van nagy jelentősége, mert míg 1g szénhidrát és 1g fehérje 4 kcal, addig 1g zsiradék 9 kcal, tehát a zsiradék megszorításával igen sok kalóriát lehet megspórolni. Így pl: 10dkg téliszalámiban 46g zsiradék van 10dkg pulykajavában pedig 1,5g, a kettő között 44,5g zsír, azaz 400 kcal különbség van. Nagy zsírtartalombeli különbség lehet a sajtoknál, felvágottaknál, húsoknál, halaknál, kenő zsiradékoknál és az ételkészítésben, ezek közül mindig szigorúan az alacsony zsírtartalmút szabad választani testsúlycsökkentő programunk alatt. Magas a zsírtartama az olajos magvaknak is, a kedvező zsírsavösszetételük ellenére jelentős kalória tartalmuk miatt csak pár szem engedhető meg belőlük is. A szervezet számára szükséges esszenciális zsiradékot, hal, lenmag-, dió-, szezámmag-, extra szűz olívaolajból és tengeri halakból (pl: hering, szardínia, busa, lazac) célszerű bevinni.
Ajánlott ételkészítés technológia
Sűrítés: rántás, tejfölös habarás, legírozás, montírozás helyett:
- egyszerű, kefires, natúr joghurtos, tejes habarás
- száraz rántás (olaj nélkül csak megpirítjuk a lisztet)
- hintés
- saját anyaggal történő sűríts
Párolás: a hagyományos magyaros helyett
- egyszerű vagy aromás párolás
- a nyersanyag zsírmentes vagy minimális olajjal átkent felületen történő átfuttatása
- pároló edényben
Sütés bő zsírban sültek helyett
- alufóliában, sütőzacskóban, mikrohullámúban, AMC edényben, Zepter-edényben, teflonedényben, kuktában, római tálban, jénai edényben
Lazítás anyaggal: rizs, zsemle helyett
- barnarizs, rozs zsemle, zabpehely, részben búza-, zabkorpa
Étvágykontroll:
- az egészséges táplálkozás ajánlása szerint is javasolt a három főétkezéshez valamilyen állati eredetű fehérjét fogyasztani. Étvágyunk kordában tartásában ez különösen fontos, mivel a fehérje telít /a fehérje gyomorfallal történő érintkezése olyan entero hormonok termelődését váltja ki, melyek csökkentik az étvágyat/, megóvja az izomzatot, gyorsítja az anyagcserét, a lényeg, hogy alacsony zsírtartalmú legyen. pl: húsi, sajt, túró, cottage cheese, tojás
- növelni kell a rosttartalmat, erre kiválóan alkalmasak: kerti vetemények, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárúk, zabkorpa, psylium tartalmú rostkészítmény
- megfelelő mennyiségű folyadék
Célszerű
Először megtervezni egy heti étrendet, hogy tudja, hogy mit kell bevásárolnia és elvinnie, hogy az étkezéseiben ne az adott lehetőségre legyen ráutalva. Javasolt eleinte írni és számolni mikor mit és mennyit eszik az ember, így a későbbiekben könnyebb javaslatot tenni, hogy min kell változtatni, testsúlyváltozásodtól függően lehet módosítani.
Elengedhetetlen
Személyre szabott rendszeres testmozgás