Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Online marketing tanácsadás, terhesség, cukorbetegség, magzati károsodás, vércukorérték

Life of Budapest

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: P. Réka


Tisztelt válaszadó! Jelenleg 18. hetes várandós vagyok. Terheléses vércukor mérésnél az éhgyomri értékem 4.9, a 120 perces 8.9 lett. kérdésem az lenne, hogy várandósság esetén ez az érték mennyire számít magasnak és mennyire veszélyezteti a magzat egészségét. A dietetikus 220 g-os CH diétát írt elő, amit elég nehéz betartanom. A 8.9-es érték nem határérték közeli eredmény? Nem lenne érdemes egy kontrollt csináltatnom? köszönöm válaszát: P. RékaVálasz:


Tisztelt Kérdező!

Kóros a vizsgálat eredménye, ha a terheléses vizsgálat vércukorértéke eléri vagy meghaladja a 7,8 mmol/l-t.

 Az anya magas vércukorszintje miatt a magzatot az alábbi károsodások érhetik:

 

  • Károsodik a lepény, mert az inzulin hiány hatására sejtjei károsodnak, un. lepényelégtelenség lép fel, romlik a magzat oxigén és tápanyag ellátása.A  legsúlyosabb esetben oxigénhiány lép fel és a magzat méhen belül elhalhat.
  • A cukor (energia) túlkínálat következtében a magzat „hízik”, létre jön a cukorbetegek „nagy magzata” jellegzetes képe. Ez a súlygyarapodás elsősorban a hasi szerveket érinti (nagy máj, lép) és a zsírfelszaporodás mellett főleg  víz felszaporodás (orvosi szóval ödéma) lép fel. Az ödéma zavarja a szervek működését is. A nagyobb tömegű (súlyú) magzatnak több oxigénre lenne szüksége, de a lepényelégtelenség miatt erre nincs mód.
  • A magzat hasnyálmirigye „megszokja” a cukortúlkínálatot és jelentős inzulin túltermelés jön létre. Ha a lepény egyre rosszabb működése miatt a cukorbevitel is csökken, akkor a magzatban hirtelen leeshet a vércukor szint, a magzat agya hirtelen nem kap elég cukrot, károsodhat, vagy a magzat méhen belül meg is halhat.
  • A nagy magzat sérülékenyebb, szülés alatt könnyebben éri károsodás, ennek megelőzésére gyakrabban kell császármetszést végezni.
  • A szülés után a magzatot a vércukor szint gyors csökkenése veszélyezteti: a cukortúlkínálat megszűnése miatt a magzati inzulin túltermelés eltünteti a vérből a cukrot, súlyos agyi károsodás jöhet létre. A vizenyős magzati szervek működése hibás. Mivel a véralvadási faktorokat a máj termeli, ennek hibás működése esetén véralvadási zavar, legsúlyosabb formájában agyvérzés jöhet létre. A szív hibás működése következtében a magzat nehezen tud a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni.
  • A jelentős tárolt víz kiürülése miatt a szülés utáni súlyveszteség a szokásosnál lényegesen nagyobb lehet, de ennek következtében a vér besűrűsödik és mind a szívre, mind a májra fokozott munkát ró.
 Ezek a legfontosabb és legveszélyesebb dolgok, melyek a cukorbeteg anya magzatát veszélyeztetik. Súlyosságuk a vércukorszinttel függenek össze.Minél korábban ismerik fel és kezdik kezelni az anya betegségét (ismert cukorbeteget már a terhesség előtt) annál kevésbé lépnek fel ezek a szövődmények.

Azt hiszem ezeknek a szövődményeknek az ismeretében már nem lesz olyan nehéz betartani a diétát. Egyen sok salátát, gyümölcsöt és gondoljon arra, hogy csak néhány hónap :-) A diéta betartásával nem csak babájának tesz jót, de valószínűleg Ön is könnyebben nyeri vissza alakját a szülés után.

 

Üdvözlettel:

MacoszAdmincímkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód, cukorbetegség megelőzése, étkezés, diéta, inzulin