Online tanácsadás
Kérdés:
Kérdést felvető neve: Cs.Adrienn
Tisztelt Doktor Úr! Májusban voltam vérvételen és a T3, TSH,ATPO eltért,de nem sokkal. Azt mondta az orvosom, hogy kerüljem a jódot. Voltam nyaki UH-n ,minden rendben volt,annyi volt hogy kissé inhomogén a szerkezete a pm-nek. Most megint voltam vérvételen és minden jó lett,csak az ATPO.Először 59,6 volt az értéke (1-16ig jó),most meg 132 lett. Az orvosom azt mondta, hogy ne aggódjak, mert a pzs-em gyulladásban van és el fog múlni magától.Fél év múlva kell visszamennem újabb vérvételre, és ha nem lesz jó ,kapok gyógyszert,amit kis ideig kell szednem. A kérdésem, h Ön szerint is ez a megoldás és nem igénylek kezelést?Ne aggódjak?Fél év alatt kialakulhatnak göbök?Előre is köszönöm a válaszát
Válasz:
Tisztelt Kérdező ! Az Ön jelenlegi kezelőorvosa bölcsen és helyesen döntött !! Az emelkedett anti TPO szint azt jelzi hogy autoimmun pajzsmirigy gyulladása van (Hashimoto thyreoiditis), ez tehát nem a betegség súlyosságát jelző adat. Ezen betegségben a Bioszelén esetleg csökkentheti az anti TPO szintet, de jómagam sem szoktam javasolni a betegeimnek. Rendszeres kontroll szükséges 3-4 havonta. Ha a TSH érték változik akkor kell a pm hormonpótlást megindítani.
Tisztelettel: dr Hermányi Zsolt főorovos