Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Tisztelt Pillmann Szandra! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az étel elkészítése előtt kimért nyersanyagok mért súlyát szárazon vagy kész állapotban kell érteni.Pld..ebédre a 100gm rizst főve vagy nyersen kell szénhidrát számításban érteni? Válaszát

Diabetes Portál

Online tanácsadás


Kérdés:


Kérdést felvető neve: Fábián László


Tisztelt Pillmann Szandra!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az étel elkészítése előtt kimért nyersanyagok mért súlyát szárazon vagy kész állapotban kell érteni.Pld..ebédre a 100gm rizst főve vagy nyersen kell szénhidrát számításban érteni? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel Fábián László.



Válasz:


Kedves László!

A szénhidráttartalom számításánál mindig a nyers, száraz nyersanyagok súlyát kell számolnunk. 

Ez alapján párolt rizs készítésénél  száraz, nyers rizsből kell kimérnünk a megfelelő mennyiséget az ételkészítés előtt. 

100 gramm nyers, fényezett rizs  77 gramm szénhidrátot tartalmaz. Főzés során a rizs megdagad,  így a  kész, főtt rizsből 100 gramm körülbelül 20 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Természetesen csak úgy lehet a tényleges szénhidráttartalmat kiszámolni, ha pontosan lemérjük.

 

Üdvözlettel: 

Pillmann Szandra

 

 



címkék: