Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

2 napja tudom,hogy cukorbeteg vagyok. Tüneteim miatt csináltak egy terheléses cukor tesztet, ami az első mérésnél 12,2 lett. Ez után kaptam gyógyszert Meforált. Az orvos azt mondta nem ehetek, édességet és fehér kenyeret, csak teljes kiőrlésűt, és napont

Life of Budapest

Online tanácsadás


Cseri-Holzmann Brigitta profilképe

Cseri-Holzmann Brigitta

Dietetika-Diabetológia > Dietetika-Diabetológia


Kérdés feltevése

Kérdés:


Kérdést felvető neve: Somogyi Ferenc né Aranka


2 napja tudom,hogy cukorbeteg vagyok. Tüneteim miatt csináltak egy terheléses cukor tesztet, ami az első mérésnél 12,2 lett. Ez után kaptam gyógyszert Meforált. Az orvos azt mondta nem ehetek, édességet és fehér kenyeret, csak teljes kiőrlésűt, és naponta többször keveset egyek. Ezeket megértettem, csak van amivel nem vagyok tisztában. Például: ehetek-e zsemlét a kenyér helyett, mit ehetek egyáltalán és kell-e számolnom miből mennyit egyek. Tehát miből hány grammot, vagy csak próbáljak keveset és nem kell számolnom.Válasz:


Szeretném még hozzáfűzni a válaszomhoz:

A naponta többször keveset elvét én is támogatom, de azt, hogy miből és mennyit azt személyre kell szabni. (Ez függ az aktuális egészségi állapottól, fizikai aktivitástól, testsúlytól, kortól stb...)

A teljesőrlésű kenyér helyett fogyaszthat t. ö. zsemlét vagy kifilit is, ezzel nincs probléma.

Be kell szereznie egy hivatalos tápanyag táblázatot és számolnia is kell, hogy annyi szénhidrátot  fogyasszon amennyit az orvos (vagy hiányában a dietetikus) előír Önnek.

Fontos tudni, hogy első lépésben a diétával avatkozunk be a felborult szénhidrátanyagcsere normál keretek közé szorításába, majd szájon át szedhető gyógyszerrel, ha ez sem segít akkor inzulit kell alkalmazni.

Ahogy tanácsoltam, kérje szakember véleményét, vagy szerezzen be könyvet, mert a nem helyes diétázás szövődményei súlyosak lehetnek, viszont a megfelelő étrend - szükség esetén a testsúly normalizálása (és a kiegészítő orvosi terápia) nagyban kitolhatja a nemkívánatos következmények megjelenésének időpontját.

 

Minden jót kívánva üdvözlöm!

 

Cs-H Bcímkék: