Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

54 eves vagyk,15 eve vagyok cukorbeteg.Tervezett onfegyelemmel,megfelelo mozgassal es nagyon celtudatos taplalkozassal sikerult gyogyszer nelkul normal ertekek kozott tartanom a cukorszintet.Kb.3-4 honapja arra a fenomenra lettem figyelmes hogy ehgyomorra

Life of Budapest

Online tanácsadás


Cseri-Holzmann Brigitta profilképe

Cseri-Holzmann Brigitta

Dietetika-Diabetológia > Dietetika-Diabetológia


Kérdés feltevése

Kérdés:


Kérdést felvető neve: tosaki bela


54 eves vagyk,15 eve vagyok cukorbeteg.Tervezett onfegyelemmel,megfelelo mozgassal es nagyon celtudatos taplalkozassal sikerult gyogyszer nelkul normal ertekek kozott tartanom a cukorszintet.Kb.3-4 honapja arra a fenomenra lettem figyelmes hogy ehgyomorra mert cukor mindeg magasabb (8-9),mint mondjuk 2-3 oraval etkezes utan(6-7 kozott).Ezt nem ertem.Válasz:


Kedves Béla!

Az éhomi magasabb vércukorszint nem szokatlan jelenség a II-es típusú cukorbetegeknél. Reggelig mivel legalább 10 órája nem evett már (nem vitt be szénhidrátot), semmi nem stimulálja a béta-sejtjeit a hasnyálmirigyében, reggel nő a növekedési hormon, a magasabb vércukorszint tehát ún. "hajnali jelenség". Ezt önmagában diétával nem lehet befolyásolni, orvosi szempontból pedig (tabletta szedésével nem) csak a lefekvés előtt adott bázis inzulinnal lehet korrigálni.

Üdvözlettel:

Cseri-Holzmann Brigittacímkék: