Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások

Diabetes Portál


Szerző: Fizetett megjelenés


Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások

Irodai munkakörnyezetben számos olyan veszéllyel és kihívással kell szembenéznünk cukorbetegként, melyek hatással lehetnek egészségi állapotunkra és a betegség kezelésére is. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel a veszélyekkel, és legyen számunkra alkalmazható megoldási lehetőségünk ezekre az esetekre.

Cukorbetegen az irodában

Inaktivitás és rendszertelenség

Az irodai munka általában hosszú, íróasztal mellett ülve töltött munkaórákat jelent. Cukorbetegként kiemelkedően fontos, hogy amennyire csak feladataink elvégzése mellett ez lehetséges, iktassunk be minél több mozgást egy-egy irodai munkanapba. A helytelen testtartás, tartós ülőmunka és mozgásszegény életmód súlyosbíthatja egészségi állapotunkat.

Az irodai munka során gyakran nincs lehetőségünk a szabályos étkezési idők tartására sem, ami a vércukorszint instabilitását okozhatja. Különösen veszélyes állapot cukorbetegek esetében a vércukorszint hirtelen leesése, ezért kiemelten fontos, hogy megtervezzük étkezéseinket, és mindig tartsunk magunknál olyan ételeket, amik segítenek a vércukorszint ingadozásának elkerülésében, sürgősségi esetben a vércukorszint emelésében. Azonban ha úgy érezzük, munkahelyünkön nem tudunk kellő figyelmet fordítani cukorbetegségünk megfelelő kezelésére, ne habozzunk váltani, mérjük fel időben lakóhelyünk – például Miskolc – környékén a számunka megfelelő álláslehetőségeket.

 

Munkakörök – ideális vagy kerülendő?

Cukorbetegként számos munkakör elérhető lehet számunkra, amelyek megfelelhetnek egészségügyi és életmódbeli szükségleteinknek. A számunkra ideális munkakör meghatározása során érdemes figyelembe vennünk cukorbetegségünk típusát, súlyosságát és kezelési igényeit. Fontos, hogy olyan pozíciót válasszunk magunknak, ahol megoldható számunkra a rendszeres étkezés és napi aktivitásunk növelése. Cukorbetegként valószínűleg kiemelten fontos terület számunkra az egészséges életmód és étrend, ezért gondolkozhatunk olyan munkakörökben is, ahol nemcsak kamatoztatni, hanem bővíteni is tudjuk ezirányú ismereteinket és tapasztalatainkat. Ilyen munkakör lehet a dietetikus, az egészségügyi tanácsadó, egészségügyi oktató is, de szakértői terapeutaként akár a cukorbetegséggel kapcsolatos érzelmi és mentális kihívások kezelésében is segíthetünk másoknak saját tapasztalatainkkal.

Kerüljük azonban a stresszel, rendszertelen életmóddal járó munkaköröket, ezek hosszú távon nemhogy nem fognak hozzájárulni egészségi állapotunk fenntartásához, hanem annak romlását is eredményezhetik. Nem ideálisak azok a munkakörök sem, ahol magas szintű koncentrációra és gyors reakcióképességre van szükség, hiszen a vércukorszint-ingadozások önhibánkon kívül is kedvezőtlenül befolyásolhatják ezeket a képességeket. Ha olyan munkahelyet szeretnénk, ahol megfelelő figyelmet tudunk fordítani egészségi állapotunkra, folyamatosan tájékozódjunk a környezetünkben elérhető lehetőségekről. A Profession oldalán akár egyes városokra, például Nyíregyházára szűrve is tudunk böngészni az állások között.

 

Odafigyelés és tudatos tervezés

Alapvető odafigyeléssel, egészséges életmóddal cukorbetegként is képesek lehetünk arra, hogy minimalizáljuk a munka közben felmerülő esetleges veszélyeket. Legyünk tisztában állapotunkkal, hiszen a cukorbetegség minden egyes esete egyedi. Dolgozzunk bármilyen munkakörben, a sikeres munkavégzéshez elengedhetetlen az orvosunkkal és egyéb egészségügyi szakemberekkel való folyamatos együttműködés és konzultáció.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Alfa-glukozidáz gátlók

 Gátolják a bélfalban található alfa-glukozidáz enzimet. Ez által mérséklik a... Tovább

Diabetes insipidus

Nagy mennyiségű vizelettel és olthatatlan szomjúsággal járó anyagcserezavar a hipofízis... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Valóban hatásos reggelente zöld turmix-al indítani a napot? Most kiderítjük! Valóban hatásos reggelente zöld turmix-al indítani a napot? Most kiderítjük!
A reggelente fogyasztott zöld turmixok népszerűek az egészségtudatos életmód hívei...
Készíts cukormentes zserbót karácsonyra, amit mindenki imádni fog! Készíts cukormentes zserbót karácsonyra, amit mindenki imádni fog!
Az ünnepi szezonban, amikor az édes illatok betöltik a házat, elkészíthetjük az...
Cukorbetegként Egy All-Inclusive Szállodában - Mit és Hogyan Ehetünk Nyaralás Alatt? Cukorbetegként Egy All-Inclusive Szállodában - Mit és Hogyan Ehetünk Nyaralás Alatt?
A cukorbetegség mindennapi kihívások elé állít minket, de amikor egy jól megtervezett...
5+1 tipp a csapvíz szűréséhez: így biztosan tiszta vizet iszol! 5+1 tipp a csapvíz szűréséhez: így biztosan tiszta vizet iszol!
A tiszta ivóvíz elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, és a csapvíz szűrése egy...
Flexitáriánus Étrend – Újabb Kulináris Irányzat vagy Az Egészségesebb Élet Útja? (x) Flexitáriánus Étrend – Újabb Kulináris Irányzat vagy Az Egészségesebb Élet Útja? (x)
Az egészségtudatos életmódra való törekvés során a flexitáriánus étrend egy olyan...
Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások
Irodai munkakörnyezetben számos olyan veszéllyel és kihívással kell szembenéznünk...
Hoolywoodi mosolyra vágysz? Nem feltétlen kell hónapokig a fogorvoshoz járnod! Hoolywoodi mosolyra vágysz? Nem feltétlen kell hónapokig a fogorvoshoz járnod!
A fogászati direkt héj egy modern és hatékony megoldás, amely hollywoodi mosolyt...
Hogyan maradj kalóriadeficitben az ünnepek alatt - Mutatunk pár alakkímélő fogást! Hogyan maradj kalóriadeficitben az ünnepek alatt - Mutatunk pár alakkímélő fogást!
Az ünnepek ideje mindig az öröm, az összejövetel és az ínycsiklandozó ételek és italok...
Ingyenes rákszűrést rendez a Semmelweis Egyetem novemberben! Ingyenes rákszűrést rendez a Semmelweis Egyetem novemberben!
Az esemény lehetőséget teremt az időbeni diagnózisra és a megfelelő ellátás...
5 sütőtökös recept, amivel könnyen helyettesítheted a krumpli köretet 5 sütőtökös recept, amivel könnyen helyettesítheted a krumpli köretet
Az őszi hónapok beköszöntével a sütőtök az egyik legnépszerűbb alapanyaggá válik a...
címkék: