Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások

Diabetes Portál


Szerző: Fizetett megjelenés


Cukorbetegen az irodában – veszélyek és kihívások

Irodai munkakörnyezetben számos olyan veszéllyel és kihívással kell szembenéznünk cukorbetegként, melyek hatással lehetnek egészségi állapotunkra és a betegség kezelésére is. Elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk ezekkel a veszélyekkel, és legyen számunkra alkalmazható megoldási lehetőségünk ezekre az esetekre.

Cukorbetegen az irodában

Inaktivitás és rendszertelenség

Az irodai munka általában hosszú, íróasztal mellett ülve töltött munkaórákat jelent. Cukorbetegként kiemelkedően fontos, hogy amennyire csak feladataink elvégzése mellett ez lehetséges, iktassunk be minél több mozgást egy-egy irodai munkanapba. A helytelen testtartás, tartós ülőmunka és mozgásszegény életmód súlyosbíthatja egészségi állapotunkat.

Az irodai munka során gyakran nincs lehetőségünk a szabályos étkezési idők tartására sem, ami a vércukorszint instabilitását okozhatja. Különösen veszélyes állapot cukorbetegek esetében a vércukorszint hirtelen leesése, ezért kiemelten fontos, hogy megtervezzük étkezéseinket, és mindig tartsunk magunknál olyan ételeket, amik segítenek a vércukorszint ingadozásának elkerülésében, sürgősségi esetben a vércukorszint emelésében. Azonban ha úgy érezzük, munkahelyünkön nem tudunk kellő figyelmet fordítani cukorbetegségünk megfelelő kezelésére, ne habozzunk váltani, mérjük fel időben lakóhelyünk – például Miskolc – környékén a számunka megfelelő álláslehetőségeket.

 

Munkakörök – ideális vagy kerülendő?

Cukorbetegként számos munkakör elérhető lehet számunkra, amelyek megfelelhetnek egészségügyi és életmódbeli szükségleteinknek. A számunkra ideális munkakör meghatározása során érdemes figyelembe vennünk cukorbetegségünk típusát, súlyosságát és kezelési igényeit. Fontos, hogy olyan pozíciót válasszunk magunknak, ahol megoldható számunkra a rendszeres étkezés és napi aktivitásunk növelése. Cukorbetegként valószínűleg kiemelten fontos terület számunkra az egészséges életmód és étrend, ezért gondolkozhatunk olyan munkakörökben is, ahol nemcsak kamatoztatni, hanem bővíteni is tudjuk ezirányú ismereteinket és tapasztalatainkat. Ilyen munkakör lehet a dietetikus, az egészségügyi tanácsadó, egészségügyi oktató is, de szakértői terapeutaként akár a cukorbetegséggel kapcsolatos érzelmi és mentális kihívások kezelésében is segíthetünk másoknak saját tapasztalatainkkal.

Kerüljük azonban a stresszel, rendszertelen életmóddal járó munkaköröket, ezek hosszú távon nemhogy nem fognak hozzájárulni egészségi állapotunk fenntartásához, hanem annak romlását is eredményezhetik. Nem ideálisak azok a munkakörök sem, ahol magas szintű koncentrációra és gyors reakcióképességre van szükség, hiszen a vércukorszint-ingadozások önhibánkon kívül is kedvezőtlenül befolyásolhatják ezeket a képességeket. Ha olyan munkahelyet szeretnénk, ahol megfelelő figyelmet tudunk fordítani egészségi állapotunkra, folyamatosan tájékozódjunk a környezetünkben elérhető lehetőségekről. A Profession oldalán akár egyes városokra, például Nyíregyházára szűrve is tudunk böngészni az állások között.

 

Odafigyelés és tudatos tervezés

Alapvető odafigyeléssel, egészséges életmóddal cukorbetegként is képesek lehetünk arra, hogy minimalizáljuk a munka közben felmerülő esetleges veszélyeket. Legyünk tisztában állapotunkkal, hiszen a cukorbetegség minden egyes esete egyedi. Dolgozzunk bármilyen munkakörben, a sikeres munkavégzéshez elengedhetetlen az orvosunkkal és egyéb egészségügyi szakemberekkel való folyamatos együttműködés és konzultáció.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Demencia

A lelki és szellemi képességek csökkenése, az intellektus, a társadalmi viselkedésmódok, és... Tovább

ARB (angiotezin receptor blokkoló szerek)

Fontos vérnyomáscsökkentő készítmények, amelyek védik a vesét és egyre fontosabb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve? Mi egy jó diabetológus és dietetikus ismérve?
A cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú szerepet játszanak a megfelelő diabetológusok...
Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről! Ha ezt tudod, cukorbetegként sem kell lemondanod a finom süteményekről!
A cukorbetegség kezelése gyakran szigorú étrendi korlátozásokkal jár, különösen a...
Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás Ekkor jelezhet cukorbetegséget az indokolatlan fogyás
Az indokolatlan fogyás súlyos egészségügyi problémára, például cukorbetegségre is...
Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj! Az erős szagú vizelet is jelezhet cukorbetegséget - Erre figyelj!
A vizelet szagának megváltozása fontos jele lehet a cukorbetegségnek, amit nem szabad...
Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása Ezért kiemelten fontos az induló vállaltok számár a vízminőségének bevizsgálása
A vízvizsgálat elvégzése cégnyitás előtt fontos lépés lehet, különösen akkor, ha a...
Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod! Cukorbetegség okozta fekély - Minden amit érdemes tudnod!
A cukorbetegség okozta fekélyek súlyos problémákat jelenthetnek a cukorbetegek számára, de...
Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus Így segíthet a cukorbetegséggel küzdők problémáin egy diabetológus
A diabetológusok kiemelkedő szerepet játszanak a cukorbetegséggel küzdők ellátásában és...
Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra! Hiába veszélyes a terhességi cukorbetegség, nem feltétlen van szükség inzulinra!
A terhességi cukorbetegség (Gestational Diabetes Mellitus, GDM) egy komoly komplikáció, ami...
Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy	Így jeleznek a fogaid, hogy cukorbeteg vagy
A fogak állapota nem csupán a szájüreg egészségére, hanem az általános egészségi...
A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként A munka és a magánélet egyensúlyának keresése orvosként
Az orvosoknak az egyensúly megtalálása a munka és a magánélet között komoly kihívást...
címkék: